skip to Main Content

#AlsaceAmbassadors, ambassadeurs van wijnen uit de Elzas

Het promoten van Franse wijnen kun je op veel manieren doen. Naast advertenties met mooie foto’s in media voor consumenten is het anno nu zaak om dingen wat moderner aan te pakken. De Franse Elzas vliegt het via het Nederlandse TOT Public Relations van meerdere kanten aan en wil de bekendheid ook via sommeliers in restaurants vergroten. In 2012 startte TOT voor Alsace Wijnen samen met voormalig topsommelier en nu online sommelier, wijndocent en wijnalleskunner Edwin Raben het project #AlsaceAmbassador. Doel is het enthousiasmeren van jonge sommeliers voor de Elzas als wijnregio. De Alsace mag tenslotte op geen enkele wijnkaart ontbreken, zo is de stelling. En daar ben ik het als regelmatige Elzasbezoeker en liefhebber van de wijnen van harte mee eens!

AlsaceAmbassadors Elzas Frankrijk wijn

Jaarlijks stelt Edwin Raben een groep van vijf jonge en enthousiaste sommeliers samen die als #AlsaceAmbassador optreden. De criteria zijn ruim: je hoeft geen vinoloog of hoofdsommelier te zijn. Belangrijk is dat je als (assistent)sommelier bevlogen je wijnadviezen geeft, enthousiast bent, open staat voor wijnen uit de Elzas en dat je ruwweg twintiger bent.

AlaceAmbassadors wijn Elzas FrankrijkDe #AlsaceAmbassadors organiseren jaarlijks een aantal proeverijen via Skype, de zogenaamde Skypetastings, waarbij iedereen op hetzelfde moment online op zijn eigen locatie dezelfde wijnen proeft en verslag doet. Een leerzaam en efficiënt middel om groepsgewijs proefnotities te bespreken. Verder staat er een ontdekkingsreis naar de Alsace op het programma, omdat dat natuurlijk de enige manier is om de Alsace en haar wijnen echt te leren kennen.

In 2012 werden Saskia Schurink, Björn Cocu, Jaco van Hensbergen, Peter Paul Kleiss, Mitchell Ligthart en Ruben Kwakman tot #AlsaceAmbassador benoemd. De lichting 2013 bestond uit:

  • Jorin Slotman ‐ Restaurant De Groene Lantaarn *in Zuidwolde
  • Wout Jans ‐ Ciel Bleu Restaurant ** in Amsterdam
  • Sabas Joosten ‐ Restaurant De Librije en Librije’s Zusje ***** in Zwolle
  • Milton Verseput ‐ Landgoed Duin en Kruidberg/restaurant Vrienden van Jacob * in Santpoort
  • Stefan Wierda – Restaurant Merlet *in Schoorl.

In oktober 2013 gingen de vier van de vijf #AlsaceAmbassadors samen met Edwin Raben en José Cretier van TOT op studiereis naar de Elzas, waar in drie dagen een indrukwekkend en heel leerzaam programma werd doorlopen. Samen met Magister Vini Lars Daniëls van Perswijn mocht ik erbij zijn om (met name online) verslag te doen. Als je me volgt op Twitter en Facebook dan heb je al heel wat impressies van de studiereis voorbij zien komen. Op Twitter kun je onder #AlsaceAmbassadors alle tweets van mij en anderen over de reis en andere #AlsaceAambassador-zaken terugvinden. Overigens was het leuk om mezelf als ‘bloggeuse’ op de deelnemerslijst van de reis te zien staan.

AlsaceAambassador Elzas Frankrijk wijn

Een vol programma, met rondleidingen en uitgebreide proeverijen bij Cave Vinicole de Pfaffenheim, René Muré, Domaine Weinbach-Faller, Domaine Etienne Loew en Trimbach. Wijndiners en -lunches met vertegenwoordigingen van Cave de Ribeauvillé, Marc Kreydenweiss, Paul Blanck, Domaine Marcel Deiss en Louis Sipp. En een uiterst professionele 2,5 uur durende proeverij van ruim 70 wijnen bij CIVA ‐ Maison des Vins d’Alsace in Colmar. Ja ja, het was doorbijten en doorproeven geblazen!

AlsaceAmbassadors Elzas Wijn Frankrijk

Met name het proeven leverde heel veel kennis van de smaakprofielen en van de – hoge – kwaliteit van wijnen uit de Alsace op, ook voor diegenen die al vertrouwd waren met de wijnen en het gebied. Hoogtepunt voor mij was het bezoek aan Domaine Weinbach-Faller. Samen met Catherine Faller liepen we door de wijngaarden waar de plukkers aan het werk waren, we proefden in haar huiselijke proefkamer, ontmoetten haar moeder en zus waarmee ze het bedrijf leidt en móesten we wel bij de les zijn als ze over haar wijnen vertelde. We aten samen met de plukkers mee van de heerlijke Elzasser wijnplukkerslunch in de historische keuken en waren geroerd door haar geweldig mooie pinot gris Grand Cru Schlossberg Vendange Tardives 2011. Wat begon als een regulier bezoek werd gaandeweg een onvergetelijke proeverij en eindigde met voor elk een paar klinkende kussen en een mooi wijncadeau als afscheid.

Back To Top