Bram van Grinsven wint Hennessy Gastvrijheidsprijs 2012
Bram van Grinsven, werkzaam bij Alliance restaurant De Treeswijkhoeve in Waalre, is winnaar geworden van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2012.
De Hennessy Gastvrijheidsprijs is een award voor jong talent van 18 tot en met 21 jaar
werkzaam als gastheer/gastvrouw in de top van de Nederlandse gastronomie. De
wedstrijd vond plaats op de Floriade in Venlo en werd georganiseerd door de Gastronomische 7, de zeven belangrijkste culinaire samenwerkingsverbanden van Nederland (Alliance Gastronomique, Les Patrons Cuisiniers, Jeunes Restaurateurs d’Europe Nederland, Châteaux et Résidences Gastronomiques, Selected Indonesian Restaurants, Fine Eastern Restaurants en Relais Restaurants).
Vanuit elk samenwerkingsverband werd een kandidaat voor de wedstrijd afgevaardigd, die werd bijgestaan door een coach/leermeester. Bram van Grinsven werd bijgestaan door René Tabbers, maître-sommelier bij De Treeswijkhoeve.
De zeven kandidaten streden tegen elkaar in een theoretisch- en een praktijkgedeelte, waarbij het praktijkdeel bestond uit een viergangen wedstrijdlunch, die aan de jurytafel door middel van tafelbereidingen werd uitgeserveerd. De kandidaten moesten onder meer een kreeftencocktail en Stroganoffsaus maken en een saus flamberen.
Gerrit Greveling en Cees Helder waren verantwoordelijk voor de menusamenstelling.
Naast de voorzitters van de zeven samenwerkingsverbanden, bestond de jury uit Willem Kool (Stan Huygens Journaal, de Telegraaf), Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland), Maurice Hennessy (Hennessy Cognac) en Patrick van Zuiden (voorzitter van de G7).
Bram van Grinsven ontving als prijs een bronzen wisseltrofee en samen met René Tabbers een geheel verzorgde reis naar Château de Bagnolet van Hennessy in Cognac.
Op de tweede plaats eindigde Jop IJspeert van De Swarte Ruijter in Holten (namens Jeunes Restaurateurs) en op de derde plaats Nongbea Treuren van Dewi Sri in Rotterdam (namens Selected Indonesian Restaurants).
De overige deelnemers waren: Lorenzo Visser (werkzaam bij Parkheuvel, namens Les Patron Cuisiniers), Benjamin Dijkstra (werkzaam bij Kasteel Elsloo, namens Châteaux et Résidences Gastronomiques), Margreet Chou (werkzaam bij Lotus Sakura, namens Fine Eastern Restaurants) en Cindy Werner (werkzaam bij De Herberg van Smallingerland, namens Relais Restaurants).
Ik ben Job IJspeert overigens onlangs tegengekomen op de speciale Twittable bij Fontijnvlees in Diemen, die werd verzorgd door leerlingen van de Cas Spijkers Academie Twente. Jop viel mij daarbij al op door zijn goede gastheerschap. En dan nu een tweede plaats bij de Hennessy Gastvrijheidswedstrijd, waar eindigt dit? 🙂
In tegenstelling tot het NK Sommeliers (Trophee Henriot), dat op de eerste dag van de Hennessy Gastvrijheidswedstrijd werd gehouden en waaraan alleen maar heren meededen, deden aan deze wedstrijd 3 dames mee (van de 7 kandidaten). Daarmee scoort de Gastvrijheidswedstrijd een mooi gemiddelde! Ik vraag me overigens af waarom er zo weinig dames aan dit soort wedstrijden meedoen.
Tijdens de wedstrijd werd voor 150 genodigden en pers door Sodexo Prestige een lunch verzorgd met de gerechten die de kandidaten voor de jury (gedeeltelijk) moesten bereiden. Tijdens de lunch konden de verrichtingen van de kandidaten live bekeken worden, was er muziek en een optreden van Karin Bloemen. Het geheel werd aan elkaar gepraat door Martijn Krabbé, inmiddels een door de wol geverfd presentator van culinaire events.
Opmerkelijk tijdens de lunch waren de wijn-spijscombinaties. Bij het menu werden (vanzelfsprekend) wijnen van het Moët Hennessyconcern geschonken. Bij elk gerecht was op voorhand al een begeleidende wijn uitgezocht door de organisatie. Maar niet in alle gevallen combineerde de wijn goed bij het gerecht.
Zo werd bij de tarbotine met botersaus een Sauvignon Blanc 2011 Cloudy Bay (Nieuw Zeeland) geschonken, terwijl die minder goed harmonieerde met het vette van de saus. Toen ik van tafelgenoot en wijnexpert Michael Daals hoorde dat Cloudy Bay ook een Chardonnay heeft, concludeerden we eensgezind dat die hier veel beter bij hebben gepast. Ik ben benieuwd hoe de kandidaten deze verplichte wijnkeuze hebben gemotiveerd bij de jury.