skip to Main Content

Gastronomisch nieuws uit Südtirol / Alto Adige

Afgelopen week ben ik op reportagereis geweest naar Alto Adige / Südtirol, de meest noordelijke provincie van Italië. De insteek was wijn, eten, gastronomie.
Ik heb veel beleefd, geproefd, gezien, gehoord en gefotografeerd.


Zo heb ik de Blauburgunderdagen in Montana bezocht, waar ruim 100 Blauburgunders/pinot noirs van goede producenten uit Italië  en andere landen te proeven waren. Ik heb topwijnmaker Franz Haas geïnterviewd en proeverijen en rondleidingen gehad bij onder meer Kellerei Terlan, Schreckbichl en Kloster Neustift. Ook heb ik een chef geïnterviewd over de Südtirolse keuken en heel veel Knödel gegeten.

De komende tijd zal ik in verschillende blogposts (en in andere media) verslag doen over onder meer eten, wijnen en trends.

Een woord van dank aan Jeanet Bruining van reisorganisatie Wijnwandeltochten, bij wie ik voor mijn reportages mocht aanhaken.
Jeanet organiseert al 22 jaar wijnwandeltochten naar voornamelijk Duitstalige wijngebieden (Duitsland, Oostenrijk, Südtirol, Elzas) en is zeer goed thuis in Südtirol. Zij is daar zo’n vier keer per jaar te vinden, kent de cultuur, de keuken en heeft uitstekende contacten met de wijnmakers.
Op haar tochten organiseert ze elke dag een uitgebreide wijnproeverij en rondleiding bij een goed wijnhuis. Ook een meergangenlunch in een goed restaurant behoort tot het programma. De deelnemers wandelen per dag dus geen grote dagmars, want alles is gericht op wijn, lekker eten, cultuur en het landschap.
Ondanks dat ik niet wandel mocht ik de lunches, wijnproeverijen en de (optionele) diners meemaken en verslaan. Heel veel dank hiervoor Jeanet!

Jeanet Bruining (rechts) met Judith Unterholzner van Kellerei Terlan

 

Back To Top