Geluk bij Klavertje Vier in Vierhouten
Vierhouten, een dorp op de Veluwe van nog geen 800 zielen, mooi gelegen in de bossen tussen Apeldoorn en Nunspeet. Wat vind je in zo’n dorp? Nou, soms vind je daar geluk. In dit geval culinair geluk bij restaurant Klavertje Vier.
Gastvrouw en eigenaresse Laura van Putten zwaait de buitendeur al open voordat ik die zelf open kan doen en daarmee is de gastvrije toon voor de rest van de avond al gezet.
In het restaurant vallen de blauw geverfde muur, glasdecoraties en accessoires in de vorm van kookgerei op. Geen hightec design, maar een sfeervolle en verzorgde restaurantruimte, passend bij de stijl van het gebouw waarin het restaurant is gevestigd. In dit pand worden al bijna 100 jaar lang gasten ontvangen en verwend.
In de half open keuken zwaait patron-cuisinier Rieno Bos de scepter.
Rieno was voorheen onder meer chef van restaurant De Gouverneur in hotel de Heerlickheijd van Ermelo in Ermelo en Laura werkte een aantal jaren bij De Librije in Zwolle.
Tijdens het huisaperitief, een Chardonnay uit de Elzas met wat lekkere aperitiefknabbels, kijk ik de wijnkaart in die overzichtelijk en niet te groot is. Er is een pagina met biologische wijnen en een pagina met zogenaamde Keldersnoepjes, waarop wat meer kostbare wijnen staan. Klavertje Vier werkt met drie wijnleveranciers.
De eerste amuse bestaat uit broccoli, aardappel, Parmezaan en rode zuring.
De afzonderlijke ingrediënten zijn goed bereid en lekker vers. De dressing kan wat nadrukkelijker aanwezig zijn; dit gerechtje mist wat samenhang, bijvoorbeeld door een dressing met een aanwezige smaakmaker.
De tweede amuse is een geslaagd samenspel van Vacherin Mont d’Or, rode kool, hazelnoot en sinaasappel. De rauwe rode kool heeft een lekkere bite en combineert goed met de kaas en de sinaasappel.
Amuse nummer 3 is een romig soepje van kokos, sesam en cassave kroepoek. Met de kanttekening dat het soepje wat meer op smaak had gemogen is dit een mooi besluit van de amuseserie, die door Rieno Bos bewust zonder vis en vlees wordt geserveerd.
Laura schenkt hierbij, heel attent, een ‘wachtglas’ lekkere Sauvignon Blanc in, alvorens het eerste glas van het wijnarrangement te schenken.
Dat eerste glas van het wijnarrangement is een biologische licht mousserende rosé uit het Oostenrijkse Burgenland van Meinklang. In de geur wellicht wat teruggedrongen, maar in de mond smaakvol en lekker fruitig.
Daarbij komen twee bereidingen van langoustine en tomaat: een warme bereiding van langoustine met komkommerbuillon, tomatenpitjes en glasnoedels en apart geserveerd een salade met langoustine en stukjes tomaat.
Een goede combinatie van ingrediënten, lekker fris en de langoustine goed gebakken. In de salade valt de lekkere dressing op. Het gerecht combineert goed met de wijn.
We vervolgen deze à la carte rondreis (met aangepaste portionering) met een vegetarisch gerecht: papardelle met raapsteel, bloemkool en morilles. Een heerlijk romig gerecht, de pasta en de groenten lekker beetgaar. Je zou hier nog een bite aan toe kunnen voegen, zoals een (hazel)noot, maar dat is wellicht spijkers op laag water zoeken.
Erbij een Louis Chèze uit de Rhône van 50% Chardonnay en 50% Viognier. Een aromatische en aangename wijn met tonen van kruisbes en een erg goede combinatie met de papardelle.
Dan volgt gegrilde dorade, couscous, spitskool, bosui, paksoi en saus van tomaat. De dorade perfect gegaard en wederom harmoniëren de smaken in het gerecht erg goed met elkaar. Laura schenkt hierbij een houtgelagerde Verdicchio van Marotti Campi uit Italie. Een heel mooie wijn en alweer een zeer goede wijn-spijscombinatie.
Het hoofdgerecht brengt drie bereidingen van biologisch Jerseykalf: wang, haas en sucade. Geserveerd met snijboon, aardappel en groene asperge. De haas is wat droog, maar de wang en sucade zijn erg lekker, evenals de groente.
Erbij komt een lekker klassieke Hautes Cote de Beaune van Domaine Arnoux . Een wijn met een lange afdronk, goede zuren en fruit.
Na de dessertamuse van cheesecake komen er twee desserts. Het ene bestaat uit een taartje met schuim, ijs en koffie, alles bereid met de Spaanse likeur Licor 43. De likeur overheerst niet te veel en het is een goed gemaakt en lekker dessert.
Daarbij schenkt Laura een Grès St. Paul, van laat geoogste muscaatdruiven. Een fijne wijn, niet te zoet en met een klein bittertje. Passend bij beide desserts.
Het andere dessert wordt een van mijn favoriete desserts tot nu toe dit jaar: tarte tatin van venkel, klaverhoning en dragonijs.
Wat een topdessert! Een mooie balans tussen zoet en hartig, echt vakmanschap.
Klavertje Vier was een onverwachte vondst. Chef Rieno Bos heeft een goede neus voor smaakcombinaties. Op je bord proef je dat hij groenteliefhebber is, want groente loopt als een rode draad door zijn gerechten heen en hij weet ze heel goed te combineren met andere ingrediënten.
Hier gaat smaak boven alles. Een relatief simpele bordopmaak met weinig gebruik van modernistische zaken als mousse en gelei.
Vrijwel alles wordt in eigen keuken gemaakt, tot en met zelfgemaakte ham toe. En Rieno werkt zoveel mogelijk met biologische producten.
Als gast voel je je in de watten gelegd door Laura van Putten, zij is een goede en attente gastvrouw die niets ontgaat. Daarnaast weet ze de gerechten van Rieno op zeer goede wijze te combineren met haar wijnen.
Dit pareltje in het westen van de Veluwe verdient het om door meer mensen ontdekt worden!
Klavertje Vier twittert onder: @k4vierhouten
Rieno Bos twittert onder: @smaandags
Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.
Een avondje uit in Klavertje Vier is een succes! Gezellige ambiance en door de gastvrouw word je in de watten gelegd. De gerechten zijn ook van zeer goede kwaliteit,
je proeft echte puurheid. Vooral de dorade en tarte tartin van venkel waren verrukkelijk. Bovendien een goede prijs-kwaliteit verhouding. Kortom een aanrader!
Wat een leuke reactie Marianne, dankjewel. Hier zullen Laura en Rieno ook blij mee zijn!
Heel mooi artikel over Klavertje Vier en geen woord teveel gezegd. Bijgaande foto’s geven een goede impressie.
Is één van onze favoriete restaurants, zelf woonachtig in Harderwijk zijn er ook hele
goede. Basiliek-Nonnetje en Ratatouille van Wim Zwaart zeker niet de minste.
Nunspeet mag er ook zijn met Eibertje, ben helaas geen millionaire anders werd het echt twee keer per maand uit eten met wijnarrangement.
Dankjewel voor je reactie Tina. Hoewel een heel eigen sfeer, stijl en keuken, kan Klavertje Vier zich meten met de betere restaurants in de regio. Je boft maar dat er zoveel fijne restaurants in je regio zijn 🙂