skip to Main Content

Inter Scaldes decor van proeverij Château d’Estoublon wijn & olijfolie

Een lente-maandag in Kruiningen: Jannis en Claudia Brevet ontvingen zo’n 30 gasten in hun restaurant Inter Scaldes. Aanleiding was een proeverij van wijnen en olijfolie van Château d’Estoublon. Importeur Nico van Donkelaar van De Olijfolieshop had eigenaar Rémy Reboul van d’Estoublon naar Nederland gehaald en samen met Jannis en Claudia verzorgde hij een proeverij met een gastronomische lunch voor een gezelschap van klanten, (sterren)chefs en restaurateurs.

Vlnr Lucas Rive, Dick Middelweerd, Jannis Brevet, Rémy Reboul, Nico van Donkelaar

Château d’Estoublon ligt in de Franse Provence en is sinds 1998 in handen van de Zwitserse familie Schneider. Earnest Schneider (onder meer eigenaar van het horlogemerk Breitling) heeft het Château overgedragen aan zijn dochter en schoonzoon Valérie en Rémy Reboul. Het was de droom van Rémy om prachtige wijnen en olijfolie te maken en nu, zo’n 15 jaar later, konden de genodigden zelf beoordelen of die droom is uitgekomen. De olijfolie kenden de klanten van Nico van Donkelaar – en ikzelf – al langer, die is super lekker en een doorslaand succes in zijn assortiment, maar de wijnen kwamen voor het eerst naar Nederland.

Voorafgaand aan de lunch proefden we de wijnen. De witte Estoublon monocépage grenache 2011 en vier jaargangen Domaine d’Estoublon blanc: 2008, 2009, 210 en 2011. De laatste bestaan uit marsanne, roussanne en grenache, ieder ongeveer gelijke delen. De wijn is grotendeels (3/4 deel) op barrique gelagerd en dat proef je. De wijnen hebben een goudgele kleur, aromatische neus, een stevige smaak met een lange afdronk. Ze zijn niet zozeer elegant te noemen, eerder stevig, maar met onmiskenbare kwaliteit. Ondanks de relatieve ouderdom bezitten ze veel frisheid. De 2008 sprak me het meeste aan, met zijn mooie diepe smaak met tonen van mango, amandel en dat lekkere toast-achtige. Sommelier Koen van der Plas vertelde me dat hij de wijnen de dag ervoor al had opengemaakt omdat ze bij het voorproeven een dag later veel beter bleken te smaken.

Ook de serie rode wijnen (Château d’Estoublon 2007, 2008 en 2009 en de cuvée Mogador 2009) is zeker de moeite waard. Hier ook weer een stevige stijl, wat peper, voldoende fruit en bescheiden houttonen. Tijdens de lunch proefden we nog de rosé 2012 die zich een perfecte begeleider toonde bij de langoustine.

De wijnen van Château d’Estoublon zijn niet in Nederland verkrijgbaar, Rémy Reboul zoekt nog een importeur. Geïnteresseerden kunnen zich rechtstreeks bij hem of bij olijfolieimporteur Nico van Donkelaar melden.

Tijdens de lunch proefden we zes soorten olijfolie van Château d’Estoublon uit de mooie art-decoflessen: Grossane, Salonenque, Bouteillan, Béruguette, Picholine en AOP, een blend van eerste vijf soorten. Voor alle soorten geldt dat de olie van hoge kwaliteit is en heel goed inzetbaar als tafelolie en als smaakmaker in gerechten. De smaken zijn zo gevarieerd dat ze in veel gerechten toepasbaar zijn. SVH Meesterkok Jannis Brevet verwerkte diverse Estoublon oliën in de lunchgerechten.

Op de website van De Olijfolieshop zijn zo’n 13 items uit het assortiment van Château d’Estoublon te zien en te koop, waaronder azijn en de inmiddels befaamde flacon Couture Estoublon in de parfumfles.

Hieronder een fotoverslag van de middag, in een separate blogpost vind je een fotoverslag van de lunchgerechten en de wijnen.

Vlnr: Golden Earring drummer Cesar Zuiderwijk, eigenaar De Olijfolieshop Nico van Donkelaar en Yves van Westreenen, eigenaar-gastheer van restaurant Waterproef in Scheveningen.

Vlnr: Martijn Wetsteijn, sous-chef restaurant De Zwethheul**, Marcin Beaufort, sous-chef restaurant Sel Gris* Knokke, Bart van Kessel, eigenaar van Taste Tree en leverancier van het Iberico beef, Alvaro R. Camacho van Gourmeat Spain, leverancier van het Iberico beef.

Vlnr: Claudia Brevet, eigenaresse-gastvrouw restaurant Inter Scaldes**, Anne-Laura Middelweerd, eigenaresse restaurant De Treeswijkhoeve** en Deborah Rive, eigenaresse restaurant Lucas Rive*.

Vlnr: chef Mark Bosman en gastheer Merijn de Launay, beide werkzaam bij restaurant De Nonnerie in Maarssen.

Voorgrond vlnr: Jasper Gronert, chef en rechterhand van Vito Reekers bij restaurant Karel V, ondernemer Marcel van Bohemen, chef Ton Hoogers van restaurant 1910 en eigenaar-gastheer Bas Strijbosch van restaurant 1910.

Vlnr: Jarno Eggen, patron-cuisinier restaurant De Groene Lantaarn* en Koen van der Plas, sommelier restaurant Inter Scaldes**.

Midden-achter Cesar Zuiderwijk, rechts van hem Rémy Reboul, eigenaar Château d’Estoublon.

Vlnr: Pieter Bos, eigenaar restaurants Luce en Maria in Utrecht, Erik Derksen, eigenaar restaurant Buurten in Utrecht en Roel Gilissen, chef-eigenaar restaurant Luce.

Back To Top