skip to Main Content

Oesterboek De Grand Cru van de Zee

Veel Nederlandstalige oesterboeken zijn er niet en al helemaal geen recente. Sinds 3 december 2013 is er ‘De Grand Cru van de Zee’, een boek over (Franse) oesters. Tot stand gekomen op initiatief van Inge Bruijnooge, samen met haar man Adri eigenaar van Adri & Zoon, een van de toonaangevende groothandels in vis, schaal- en schelpdieren.

Opererend vanuit het Zeeuwse Yerseke zorgen zij ervoor dat visspeciaalzaken en visleveranciers worden voorzien van verse zeeziltigheden. Het boek is geschreven door Jaap Bouman, Florence Lambert – van Vugt en Barbara Zijlstra- van den Berg. De fotografie is van Rob van Heyst.

Oesters zijn hip. Ze worden de laatste jaren steeds meer gegeten en met de consumptievraag steeg bij Adri & Zoon de vraag naar meer specifieke informatie over oesters. Hoe worden ze gekweekt, welke soorten en classificaties zijn er, wat zijn de verschillen, hoe open je ze, wat kun je er bij drinken en hoe kun je ze verwerken in gerechten.
Op al deze vragen en meer wordt in het boek ‘De Grand Cru van de Zee’ antwoord gegeven. Ook zijn hoofdstukken over beroemde drankjes en gerechten met oesters zoals de Bloody Mary oyster shooter en de oesters van Nam kee opgenomen. Verder gaven twintig Nederlandse en Belgische chefs waaronder Erik van Loo, Edwin Vinke, Sergio Herman en Jannis Brevet een oesterrecept af.

Recept Rutger van der Weel, restaurant Katseveer

Recept Ferdie Dolk, restaurant Badpaviljoen Domburg

Daarnaast is er een overzicht van 36 Franse oesters met foto, smaakbeschrijving en wijnadvies. Het boek telt ruim 140 pagina’s en is informatief, makkelijk leesbaar en voorzien van veel mooi fotowerk. Een aanrader voor iedereen in de horeca, visbranche en voor de lekkerbek die van oesters houdt.

‘De Grand Cru van de Zee’ is voor € 19,95 (adviesverkoopprijs) verkrijgbaar in een aantal visspeciaalzaken (waaronder Van Lopik in mijn eigen Gorinchem). Voor € 27,50 kun je het boek thuisgestuurd krijgen, dan bestel je het via de website van Adri & Zoon.

 

Back To Top