Zo bereid je je voor op een Michelinster
Als je zoals ik voor toprestaurants werkt, gebeurt het regelmatig dat opdrachtgevers een Michelinster krijgen (of ‘MICHELIN Ster’ zoals de bandenfabrikant ze zelf noemt). Een blijde gebeurtenis, maar als je je als restaurateur niet goed voorbereidt, kunnen dingen soms uit de hand lopen. Dat hoorde ik niet alleen van mijn eigen klanten, maar ook toen ik voor Kokswereld chef-ondernemers interviewde over de impact van de Michelinster (zie onderaan deze pagina).
Omdat ik door ondernemers én media regelmatig gevraagd word naar mijn tips, zet ik ze hier op een rijtje. Ze hebben betrekking op de ‘rode’ Michelinsterren omdat de impact daarvan het grootst is, maar ze gelden ook voor de ‘Groene MICHELIN Sterren’, want ook die leveren veel extra reserveringen en publiciteit op. Omdat ik (ook) pr- en communicatieadviseur ben, zijn onderstaande tips met name gericht op de externe communicatie.
MIJN TIPS
- Zorg dat je reserveringssysteem niet wagenwijd open staat, maar zet het voor de komende zes maanden wat meer dicht, zodat je met je huidige team kwaliteit kan blijven bieden. Na verloop van tijd kun je het wat meer openzetten als de situatie het toelaat.
- Ben je regulier open op de dag van de sterrenceremonie? Zet je reserveringssysteem dicht zodra je hoort op welke datum de ceremonie is.
- Bereid alvast een socialpost voor over de behaalde ster en zorg dat iemand dat voor je post zodra bekend is dat je de ster hebt gekregen.
- Neem een volledig opgeladen telefoon en een powerbank mee naar de sterrenceremonie.
- Thuisblijvers kunnen de ceremonie volgen via het YouTube-kanaal van Michelin, waar de livestream te zien is. Alle ceremonies kunnen hier ook teruggekeken worden.
- Direct na afloop van de sterrenceremonie word je door diverse media geïnterviewd. En ben je de zaal uit, dan volgen de felicitaties door de vele aanwezige collega’s. Al met al zal het lang duren voor je weg kunt.
- Daarnaast zul je in het restaurant en op je mobiele telefoon gebeld worden door (regionale) media die je willen interviewen. Die verzoeken moeten ook zoveel mogelijk gehonoreerd worden.
- Geef je mobiele telefoon aan iemand die deze verzoeken kan filteren en die contact kan houden met de media.
- Gasten, leveranciers en media gaan naar je restaurant bellen om te feliciteren, te reserveren of een interview-aanvraag te doen. Zorg dat de telefoon wordt opgenomen door iemand die dit goed kan afhandelen. Lukt dit niet, spreek dan een bericht in waarin je meldt wanneer je weer bereikbaar bent of via welk nummer dringende berichten kunnen worden doorgegeven.
- Terwijl jij nog bij de sterrenceremonie bent, worden er bloemen en cadeaus bezorgd. Zorg dat er iemand aanwezig is om die in ontvangst te nemen.
- Overweeg je een feest(je) te geven? Bedenk of je dat dezelfde avond nog wil doen of op een later moment. Beslisfactoren zijn onder meer of je nog lang moet reizen naar je restaurant en of je team in staat is om dat binnen die korte tijd te organiseren. Een feest geven diezelfde avond kan alleen als anderen dat voorbereiden en regelen. Zelf ben je waarschijnlijk pas later die dag weer terug in het restaurant.
- Probeer jezelf ook de volgende dag vrij te spelen om telefoontjes en berichten te beantwoorden.
- Michelin stuurt een persbericht uit over de sterren, ook naar regionale media. Dit nieuws verspreidt zich zo goed en snel, dat het niet nodig is om een eigen persbericht te sturen.
- Let op dat je de juiste Michelinbeelden (logo, sterren) gebruikt in externe communicatie als website en socials. Deze krijg je aangeleverd door Michelin. Het gebruiken van niet geautoriseerd beeldmateriaal is niet toegestaan.
- Vergeet niet te genieten van je Michelinster!
Meer lezen over de impact van een Michelinster en veel tips krijgen van chef-ondernemers? Lees hier mijn interviews voor Kokswereld met Hans Kinkartz van Atelier, Danny Tsang van O&O en Thomas van Santvoort van Flicka, Edwin Kats van Noble, Jozua Jaring van Ratatouille Food & Wine en Jarno Eggen van de Groene Lantaarn.