De Oesterparade van restaurant Inter Scaldes
Je hebt klassiekers en je hebt oesterklassiekers. En dan bedoel ik niet de oester Rockefeller of Bloody Mary, maar de jaarlijkse Oesterparade van restaurant Inter Scaldes in Kruiningen. Al jarenlang georganiseerd en inmiddels zo succesvol dat ie sinds 2012 op twee dagen wordt gehouden wegens het grote aantal aanmeldingen. Een heerlijke verwendag waarbij je tijdens een boottocht op de Oosterschelde oesters voor je neus ziet opvissen, de oesters aan boord eet, daar glazen zalige champagne bij drinkt en vervolgens in het tweesterrenrestaurant geniet van een lunch waarbij oesters de hoofdrol spelen. Wat wil een mens aan het begin van het oesterseizoen – dat van september tot en met april loopt – nog meer?
Mijn Oesterparade begon met een hartelijke ontvangst in Inter Scaldes, thee, wat lekkers erbij en een rondleiding door trotse eigenaresse en gastvrouw Claudia Brevet door de eerder dit jaar gerestylde ruimten. De nieuwe meubelen en kunstwerken geven een totaal andere sfeer aan het restaurant. Kosmopolitische elegance zijn de woorden die in me opkomen, erg goed uitgevoerd. Wat is gebleven is het heerlijk lichte serrerestaurant met uitzicht op de verzorgde tuin, waaraan ook de hotelkamers zijn gelegen.
Daarna vertrekken we naar de haven van Yerseke, vanwaar we met de Beatrix 2 de Oosterschelde opvaren naar de oesterpercelen. De schipper vertelt dat de Oosterschelde 1500 hectare oesterpercelen telt en de Grevelingen 500. De bodem van de oesterpercelen (of oesterbanken) bestaat uit veen en turf en gecombineerd met het aangevoerde voedsel is dit een perfecte voedingsbodem voor de oester. Oesters groeien veel minder hard op een zandbodem, sterker nog, zand is een vijand van de oester. Zo leer je nog eens wat!
Natuurlijk zijn er verschillende soorten oesters, voor het gemak houden we het vandaag even bij de holle oester (creuse), en de platte oester. De Zeeuwse creuse is er in maat 0 (de grootste), II, III en IV en doet er ongeveer drie jaar over om volwassen te worden. De grootte van de Franse creuse wordt niet met Romeinse cijfers, maar met gewone cijfers aangeduid. De grootte van de platte Zeeuwse oester wordt met nullen aangeduid op een schaal van 1 tot en met 6, nog groter heet 6/0 Super. De Fransen hebben (wederom) een afwijkende classificatie, daar heet de kleinste platte nr. 4 en de grootste platte nr. 00000, oftewel een pied de cheval. De kweektijd van de platte kan wel zes jaar bedragen. Omdat de platte oester zich moeilijker voortplant, lastiger laat kweken en bevattelijker is voor ziekten worden er minder platte oesters gekweekt en ligt de prijs hoger dan die van de creuse.
Na een tijdje varen zien we de YE 45, een 100 jaar oud visserschip dat voor ons de eerste oesters ophaalt.
Het schip heeft 2 korren en gebruikt vier kornetten om de oesters op te halen.
De oesters komen in het ruim terecht en worden vandaar omhoog gehaald om vervolgens op de leesband te komen waar ze met de hand worden uitgeraapt, oftewel geselecteerd.
Opvallend is dat er veel zeesla als bijvangst meekomt met de oesters. Zeesla is overigens (na blancheren) goed toepasbaar in de keuken, net als wieren.
De eerste mand oesters wordt aangeboden aan een van de vaste gasten van Inter Scaldes, de heer Timmermans.
Daarna worden ze opengestoken en kunnen we genieten van de zilte zaligheden, verser dan vers!
Daarbij een mooie M. Hostomme champagne, waarvan we rijkelijk ingeschonken krijgen, wat een feest!
We kunnen zowel de platte als de creuse proeven, waarvan ik de platte het meest lekker vind, hij is licht zilt en net wat eleganter en fijner van smaak dan de creuse. En ondertussen wordt het steeds geanimeerder, Claudia en haar mensen blijven maar oesters en champagne aandragen terwijl de gasten met elkaar kletsen en kijken naar de activiteiten op de YE45.
Ook kunnen we nog even oversteken naar de YE45 om daar rond te kijken en alles te weten te komen over de oestervisserij.
Terwijl de lucht er nog steeds dreigend uitziet varen we terug naar de haven van Yerseke. Gelukkig hebben we het de hele vaart droog gehouden en gaan we op weg naar een bijzondere lunch die ik in een afzonderlijke blogpost beschrijf.