skip to Main Content

Restaurant De Loohoeve in Schoonloo

Bij een gastronomisch weekendje weg in Nederland denk je niet zo snel aan het noorden. Toch gebeurt er in Groningen, Friesland en Drenthe veel op culinair gebied. Zo neemt het aantal goede restaurants toe. Restaurants die niet per definitie een Michelinster hebben, maar waar goed gekookt wordt. Vaak met regionale, duurzaam geproduceerde producten, zelf geteelde groenten en kruiden, vis uit de Waddenzee, Noordzee en IJsselmeer en met gebruik van het hele dier van kop tot staart zonder verspilling, oftewel ‘no waste’.
Om er maar eens een paar te noemen zonder volledig te zijn: ’t Havenmantsje in Harlingen, Eindeloos en élevé in Leeuwarden, Tandjong Priok in Arum (Friesland), Piloersemaborg van Dick Soek (Groningen), De Vlindertuin in Zuidlaren en De Groene Lantaarn in Zuidwolde (Drenthe). En in april 2014 opent Leendert Scholtus zijn restaurant De Goudplevier in Peize, Drenthe, waar ik ook veel van verwacht.
Tijdens een rondje Drenthe maakte ik kennis met een aantal  voor mij nieuwe restaurants, waaronder De Loohoeve in Schoonloo en Het Koetshuis in Hoogeveen. Mijn ervaringen in Het Koetshuis kun je hier lezen.

Rob van Riel en Rob Nouwen bestieren sinds 2007 hun Herberg De Loohoeve, waarin een brasserie met open haard, een stijlvol ingericht restaurant, een fijn terras en 14 kamers. Een ideale uitvalsbasis om Drenthe te ontdekken.

Het restaurant is warm ingericht met donkerbruine accenten, mooie bloemstukken en een leuke wijnmuur. De tafels zijn ruim en zo opgesteld dat je voldoende privacy hebt. De attente bediening staat onder leiding van Rob van Riel, die zelf ook heel plezierig en in alle bescheidenheid optreedt.

Sinds een half jaar staat de 23-jarige Jeroen Brouwer als chef achter de kachel. Hij deed ervaring op bij sterrenzaken als Latour, Schultenhues, Oud Sluis en het Belgische In De wulf. Een creatieve, talentvolle en ambitieuze chef, die graag aan kookwedstrijden meedoet en dan ook prijzen weet binnen te halen. Zo won hij vlak na mijn bezoek de eerste prijs bij de ‘A la minute’ wedstrijd van Eventt Culinair in Assen. Jeroen en zijn brigade kookten tijdens mijn bezoek eind januari de volgende gerechten.

Amuse: groentjes met een lekker hoog op smaak zalfje van tomaat, trassi en zwarte bonenpasta.

Gebrande makreel, saus van amandelmelk en dille-olie, groene appel en parelcouscous.
De makreel lichtjes gegaard, de dille-olie is er een fijne smaakkamer bij en het garnituur lekker fris. Een fijn begin van de maaltijd.
Wijn: verdejo 2012, Commenge Bodegas, Rueda, Spanje. Helemaal complementair aan het gerecht.

Tongschar met kreeft, quinoa, bereidingen van pompoen, kreeftenjus, kerrie-olie, komkommer en kruidenmousseline.
De tongschar mooi van cuisson, de kreeft had nog een tikje langer gekund. De groentjes lekker knapperig. Compliment voor de warme serveertemperatuur van het gerecht, het lijkt wel alsof met name voor- en tussengerechten tegenwoordig steeds minder wam worden geserveerd. En  misschien ben ik daar wat ouderwets in, maar ik hou ervan als warm bedoeld gerecht ook daadwerkelijk warm wordt geserveerd.
Wijn: L’émotion 2012, 80% Chardonnay/20% Gros Manseng, Dom. Perréou, Gascogne, Frankrijk.

Kalfswang, rode ui, rode biet, bietenblad en jus van zuring.
Een plaatje en ook nog eens erg lekker. Zo lekker dat er iets meer kalfswang op het bord had mogen liggen, maar de totale portionering van het gerecht was dik in orde.
Wijn: OSA Maremma DOC 2011, Sangiovese/Merlot/Cabernet Sauvignon/Cigliegiolo, Fattoria Querciarossa, Toscane, Italië.
Iets gekoeld, een heel fijne wijn en een zeer goede wijn-spijscombinatie.


Eend, verschillende bereidingen van aardpeer, peer, beurre-noisette.
Een heel smakelijk gerechtje, waarbij vooral de gepofte aardpeer en de goede garing van de eend opvielen.
Wijn: Blaufränkisch 2011, Feiler-Artinger, Rust am See, Burgenland, Oostenrijk.
Lekkere wijn met een pitje, goed passend bij de stevige smaken van het gerecht.

Gerijpte lende van Gronings weiderund met geroosterde prei, aardappel, knolselderij, paddenstoelen, crosnes en eigen jus verrijkt met citroen.
Het vlees (Limousinrund) is zes weken gerijpt en heeft opvallend veel smaak, net als de geroosterde prei. Ook dit is weer een heel fijn gerecht met lekkere smaken.
Wijn: Côtes du Rhônes 2010, Syrah, Dom. St. Cosme, Rhône, Frankrijk.
Een aromatische wijn met een beetje stallucht, heerlijk!

De finale: verschillende bereidingen van mandarijn, crémeux van koffie en chocolademousse.
De koffiecrémeux is zalig, de chocolademousse lekker luchtig en de fris-zure mandarijn zorgt voor een mooie balans. Het gerecht is ook nog eens een lust voor het oog, helemaal geslaagd.
Wijn: Vert de L’Or, Verdelho, Dom. Baumard, Loire (Touraine), Frankrijk.
Lekker kruidig in de neus, licht zoet, beetje appelig, alweer een fijne wijn.

Samenvattend eet je hier op topniveau, Jeroen Brouwer laat zijn talent spreken op het bord en hij kookt lekker op smaak. Rob van Riel heeft een zeer goede neus voor wijn-spijs combinaties, ook daarvoor een compliment.
En dat je er na je diner heerlijk kunt blijven slapen is een heel groot voordeel. Er zijn 14 kamers, mijn kamer was ruim ingericht, voorzien van een zeer goed bed, een zitje, koffiezetter en alle voorzieningen die je anno 2014 wenst. Het ontbijt is goed verzorgd met lekker brood, verse sappen en heerlijke Drentse streekproducten zoals mooie hammen en kazen. Rob heeft diverse (culinaire) arrangementen samengesteld die een meerdaags verblijf extra aantrekkelijk maken, dus alle reden om vanuit De Loohoeve Drenthe te gaan ontdekken!

Back To Top