skip to Main Content

Ban het BOB-arrangement!

Het BOB-wijnarrangement in restaurants. Een belachelijke term, BOB-wijnarrangement, wie die bedacht heeft moet een levenslang alcoholverbod krijgen!
Wat is er aan de hand?
Ik erger me al jaren aan de benaming van de zogenaamde BOB-wijnarrangementen, die benaming klopt namelijk voor geen liter. Hoe vaak komt het niet voor dat ik bij een meergangenmenu halve glazen wijn bestel en er bevestigend wordt gezegd: “eenmaal een BOB-arrangement voor mevrouw”. Nee dus!

Wat betekent BOB eigenlijk? Ik citeer de Rijksoverheid die in 2001 naar Belgisch voorbeeld de campagne ‘Bob jij of Bob ik’ startte: “Bob is de persoon die geen alcohol drinkt als hij nog moet rijden. Bob blijft nuchter en kan daardoor zijn vrienden veilig thuisbrengen met de auto.”
Een Bob (Bob is in dit geval een eigennaam en het is dus geen BOB) is per definitie nuchter en drinkt geen druppel alcohol. En Bob staat ook niet voor ‘Bewust Onbeschonken Bestuurder’ zoals veel mensen denken, maar dat terzijde.

Het aanbieden van een Bob-wijnarrangement staat volkomen haaks op de bedoeling van de Bob-campagne. Een Bob drinkt geen druppel alcohol, dus een Bob-arrangement zou geen milliliter alcohol moeten bevatten.
Restaurateurs, doe mij een lol en noem een arrangement met halve glazen wijn (of andere alcohol) geen Bob-arrangement, maar gewoon een wijnarrangement met halve glazen. Een arrangement met proefglazen kan ook, verzin voor mijn part iets origineels dat recht doet aan de situatie, maar noem het geen Bob-arrangement.
Veel van de restaurants die ik adviseer voeren de benaming al niet meer, nu de rest nog!

Voor de goede orde, ik heb het hier over de restaurants die een Bob-wijnarrangement aanbieden, niet over restaurants die een alcoholvrij Bob-arrangement met sappen, water, thee etc. aanbieden. Want in dat geval klopt de benaming wel!

 

Back To Top