skip to Main Content

Culibus Gastro-week Jeunes Restaurateurs

Restaurantvereniging Jeunes Restaurateurs (JRE) heeft al vijf jaar een sympathieke loot aan de stam: de Culibus, een bus met een boodschap. In de Culibus laten de topkoks van de JRE kinderen zien en beleven hoe je lekker en vooral gezonder kunt koken en eten.
In de bus wordt het echte verhaal achter voeding en vergeten groenten verteld. De kids roeren, kneden, kloppen en knoeien en maken plezier. Thema van de Culibus is de strijd tegen overgewicht van kinderen. 1 op de 5 kinderen is te dik en 30% van die kinderen raakt hun overtollige kilo’s nooit meer kwijt, wat gezondheidsproblemen oplevert. Daarom trekt de Culibus ten strijde tegen kinder-obesitas.culibus-exterieur-ontwerp-2014

Om die strijd op een smaakvolle manier te ondersteunen kun je tijdens de Culibus Gastro-week van 30 november tot en met 4 december 2014 in meer dan 25 JRE restaurants genieten van een volledig verzorgd menu voor 100 euro. Je krijgt daarvoor vier gangen, bijpassende wijnen, een aperitief, water en koffie of thee. Door te reserveren draag je bij aan de strijd tegen kinder-obesitas en beleef je zelf een mooie gastronomische avond. Reserveren kan via de speciale website.

Daarnaast heeft een aantal JRE restaurants afzonderlijke acties in het kader van de Culibus Gastro-week georganiseerd. Zo zijn er restaurants die meer dan 4 gangen aanbieden, zoals Basiliek * in Harderwijk, dat op 2, 3 en 4 december 7 gangen serveert.
Molen De Jonge Dikkert in Amstelveen organiseert op 1 december een avond waarop 5 gastchefs koken. Het gaat om de chefs van Fris en ML *, beide in Haarlem, ’t  Amsterdammertje * in Loenen aan de Vecht, De Vrienden van Jacob * in Santpoort Noord en uiteraard De Jonge Dikkert zelf. Reserveren voor deze speciale avond op 1 december kan hier. Sympathiek is dat in alle hiervoor genoemde gevallen het all-inbedrag 100 euro blijft.

Om aandacht te vragen voor de Culibus Gastro-week reed de Culibus een rondje door Haaglanden, waar diverse restaurants samen met een collega JRE-restaurant van wat verder weg een gerecht presenteerden.

2014-11-13 11.49.25
Jeroen van Brecht van restaurant Savarin in Rijswijk trapte af met een aantal fraaie en erg smakelijke amuses.

Jeroen van Brecht, Savarin

Jeroen van Brecht, Savarin

2014-11-13 12.43.15
Door ging het naar Villa La Ruche in Voorburg, waar Marko Karelse samen met Pieter Bosters van Mijn Keuken * in Wouw een heerlijke cannelloni van pompoen met Noordzeekrab en coquille serveerde.

2014-11-13 13.03.44
Vervolgens ging het naar de kersverse winnaar van de Haagse Gouden Pollepel 2014: restaurant Mazie in Den Haag. Daar wachtten Takis Panagakis en Koen Cramer de Culibus op met een mooi harmoniërend gerecht van langoustine, aardpeer, bospeen en truffel dat in samenwerking met restaurant ML * in Haarlem was gemaakt.

2014-11-13 13.43.09 2014-11-13 13.44.39
Het Haagse restaurant Han Ting Cuisine * imponeerde met geroosterde eendenborst, eendenbout, bombe van eendenlever, tofurolletje met zeekwal en beignets van gekarameliseerde garnaal. Een zeer geslaagde samenwerking met chef Henrie van der Heijden van restaurant ’t Raadhuis in Heinenoord.

2014-11-13 14.06.21

 

Gastvrouw Ting Ji en sommelier Saskia Schurink van HanTing Cuisine. Rechts Pieter Bosters van Mijn Keuken.

Gastvrouw Ting Ji en sommelier Saskia Schurink (links) van HanTing Cuisine. Rechts Pieter Bosters van Mijn Keuken.

Voor de finale reed de Culibus naar Leidschendam, waar Ruben van Dieten van Brasserie NL samen met Eric van Bochove van ’t Vlasbloemeken * in Koewacht (Zeeuws Vlaanderen) een zalig dessert componeerde met de smaken uit de Zeeuwse duinen gecombineerd met Haagse bluf. Bijzonder waren de duindoornbesjes en de begeleider gemaakt met Van Kleef moccalikeur en een Italiaanse spumante.

2014-11-13 14.51.43

Links Eric van Bochove, rechts Ruben van Dieten.

Links Eric van Bochove, rechts Ruben van Dieten.

De gerechten – overigens allemaal voorzien van een heerlijk bijpassend glas wijn – vormden een mooie doorsnede van wat je als gast bij de JRE-restaurants kunt verwachten. En dat is gastronomie op hoog niveau! Je doet jezelf daarom een groot plezier als je tussen 30 november en 4 december een plaats reserveert tijdens de Culibus Gastro-week. En je zorgt ervoor dat de Culibus blijft rijden en zijn goede werk kan blijven doen.

Back To Top