skip to Main Content

DCAN, wijn uit een designblikje

Een tijdje geleden liep ik tegen een wel heel mooi blikje aan: een DCAN, een hip designblikje waaruit je je drankje in stijl kunt drinken. Het blikje is oorspronkelijk voor de drankenindustrie ontwikkeld, maar inmiddels werkt al een aantal horecabedrijven met dit stalen blikje.

Kromme Watergang
Wat kun je er zoal indoen? Nou, vrijwel alles wat drinkbaar is. DCAN heeft een hoogwaardige ‘foodcoating’ aan de binnenkant die ervoor zorgt dat de inhoud niet beïnvloed wordt, dus er zijn weinig beperkingen.
Op dit moment worden de blikjes meest gebruikt om wijn in te doen. Zo vinden de gasten van Double Tree by Hilton hotel in Amsterdam de blikjes gevuld met wijn in de minibar op hun kamer. En ook in de suites van tweesterrenrestaurant De Kromme Watergang in het Zeeuwse Hoofdplaat treffen de gasten wijn in blik.

Blow moulding in staal
DCAN wordt gemaakt van staal vanuit een driedelige samenstelling die volgens de producent uniek is in combinatie met de gebruikte materialen. De strakke vorm wordt bereikt door ‘blow moulding’ in een matrijs naar buiten. De productie vindt in Nederland plaats en gebeurt voor 30% handmatig.
De – recyclebare – blikjes kunnen naar wens voorzien worden van sluitingen zoals een lipje of een draaisluiting en van een eigen logo. Ook kan gevarieerd worden met inhoudsmaten.

Onderscheidende vorm
Feit is dat de vorm van de blikjes erg onderscheidend is, je kunt er makkelijk uit drinken als je geen glas bij de hand hebt en je hebt er geen kurkentrekker voor nodig. Ik zie ze zomaar voor me bij luxe (catering)events, beachclubs en op (detailhandel)locaties waar koelkastjes met transparante deuren zijn. Nu is er alleen nog witte wijn, binnenkort wordt het assortiment uitgebreid met rood, rosé en mousserend. De DCAN’s zullen vast ook wel met andere dranken erin kunnen worden geleverd. En ze zijn ook leverbaar in een giftbox, leuk als (relatie)geschenk.
Binnenkort opent DCAN een webshop, zodat consumenten en bedrijven de blikjes online kunnen bestellen.

Naschrift oktober 2013: inmiddels is het assortiment uitgebreid met meerdere soorten wijn en is de webshop geopend.
Naschrift juni 2014: de webshop bevat op dit moment alleen de sappen Zilt van tweesterrenchef Edwin Vinke van restaurant De Kromme Watergang in Hoofdplaat. Zilt bevat sappen op basis van groente, fruit en kruiden met gezuiverd zeewater.
Naschrift juni 2015: helaas bestaat Brandisation, het bedrijf dat DCAN als merk in de markt heeft gezet, niet meer. DCAN wordt niet meer verkocht, hartstikke jammer! Of het ooit nog door een andere partij wordt overgenomen zullen we moeten afwachten.

Proefnotitie
En smaakt dat nou, wijn uit zo’n hip blikje? Ik proefde een witte wijn van 80% gros manseng en 20% sauvignon blanc van producent François Lurton, die uitgebracht wordt als Les Bateaux de Janeil uit de Gascogne.
Het lipje opentrekken gaat wat lastig, zeker als je je nagel niet wilt breken. Eenmaal open kun je de wijn goed zonder morsen in een glas schenken. Ook rechtstreeks uit het blikje drinken gaat prima.
De wijn heeft een typische gros mansenggeur, maar je herkent de sauvignonaroma’s er ook snel in. De kleur is heldergeel, bijna tegen lichtgroen aan. De wijn heeft een pitje, is vrij aromatisch en heeft een lange afdronk met een bittertje. Geen topwijn, maar zeker geen niemendalletje, het is een plezierige wijn met pit. In dit geval is wijn uit blik zeker geen slechte keuze. Yes they can!

 

Back To Top