skip to Main Content

Restaurant De Treeswijkhoeve jubileert met 13 Michelinsterren

Een feestje in De Treeswijkhoeve in Waalre. Ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan organiseerden Dick en Anne-Laura Middelweerd een bijzondere jubileumlunch voor collega-restaurateurs en pers. Wie waren er zoal? Onder meer Jannis en Claudia Brevet van Inter Scaldes, Jilt en Froukje Cazemier van De Vlindertuin, Esther en Erik de Mönnink van De Swarte Ruijter en Dennis Huwae van &samhoud places.

Anne-Laura en Dick Middelweerd

Zij waren uitgenodigd door mede-organisator van de jubileumlunch Nico van Donkelaar van De Olijfolie Shop, omdat zij tot een selecte groep toprestaurants behoren die sinds kort de nieuwe Spaanse Cornezuelo olijfolie gebruiken. Ook Petro Kools en Margo Reuten van Da Vinci, Wouter van Laarhoven van De Molen, Wilco Berends van De Nederlanden, André van Alten en Tanja Klok van La Provence Driebergen en Jelle en Miriam van Gangelen van Cordial vierden de jubileumlunch mee, waarmee de teller op 13 Michelinsterren stond.

Jilt Cazemier, Nico van Donkelaar, Wilco Berends (vlnr)

Tijdens de lunch vertelde Dick Middelweerd over de verbouwing van de restaurantzaal die deze zomer wordt uitgevoerd en over zijn ‘Treeslab’. In het nieuwsbericht dat ik eerder voor Alle Toprestaurants schreef lees je er meer over.

Claudia Brevet (r) en Niny Mulder, moeder van Anne-Laura en medegrondlegger van De Treeswijkhoeve

Cornezuelo olijfolie
Nico van Donkelaar van De Olijfolie Shop, trots leverancier van olijfolie aan restaurants met totaal 35 Michelinsterren, introduceerde zijn Cornezuelo olijfolie van het huis Naturvie uit Extremadura in Spanje. Gemaakt van 1 olijvensoort en exclusief voor de zes genoemde restaurants. De olijven worden met de hand geplukt, in kleine kratten vervoerd om kneuzing te voorkomen en verdwijnen direct in de pers om uiteindelijk als extra vierge olijfolie geboren te worden.

Flesontwerp door Martin Berasategui
De olijfolie zit in een opvallende (decanteer)fles die is ontworpen door de Spaanse driesterrenchef Martin Berasategui van het gelijknamige restaurant bij San Sebastian.

Cornezuelo olijfolie, voor elk restaurant een eigen uitmonstering

Mijn proefnotitie: aanvankelijk lijkt de olie neutraal, maar ‘in de afdronk’ volgt een mooi bittertje met een licht pepertje en wat amandel. De olie is erg zacht en fluweelachtig in de mond. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met een kwaliteitsolie. De Cornezuelo is erg lekker bij brood, maar een sliertje lijkt me ook heerlijk over groente of gebakken vis.
Het fijne is dat je geen sterrenchef hoeft te zijn om de Cornezuelo in je keuken of op tafel te gebruiken, je kunt hem bestellen via de webwinkel van de Olijfolie Shop of kopen bij vrijwel alle van de zes geselecteerde restaurants.

Sip of Gold
Bij de ontvangst serveerde de zwarte brigade Gosset Grande Réserve champagne uit wel heel bijzondere bekers. Het bleek te gaan om ‘Sip of Gold’ porseleinen champagnebekers van de Duitse porseleinfabrikant Fürstenberg, in Nederland vertegenwoordigd door Ninaber van Eyben. Ik had de bekers wel eens eerder gezien en hoewel ze prettig drinken – ze zijn speciaal gemaakt voor champagne – blijft het toch wat onwennig om wijn te drinken uit een ondoorzichtige beker.

Gosset Grande Réserve uit Sip of Gold champagnebeker

Cloche van Fürstenberg met jubileumtekst

De lunch
Hierop volgde een zeer goed verzorgde lunch in de bekende stijl van Dick Middelweerd. Zijn gerechten hebben altijd frisse tonen, zijn elegant en lekker op smaak. Knap!
De begeleidende wijnen werden toegelicht door commercieel manager van Residence Wijnen Yvo Couprie in mooi samenspel met maître-sommelier van De Treeswijkhoeve René Tabbers.
In het glas kwam een aantal zeer fraaie wijnen, waaronder grüner veltliner van Loimer (Oostenrijk), vernaccia di San Gimignano van Montenidoli (Italië), Catapult shiraz van Wira Wira (Australië) en een wijn uit het stichtingsjaar van De Treeswijkhoeve, de Huxelrebe spätlese 1988 van Wittmann (Duitsland).

Een beeldverslag van de gerechten:

Foie op hooi geserveerd in sigarenkistje, onderdeel van hamachigerecht

Hamachi, asperge, chia seeds, avocado, vinaigrette mosterdzaad en bleekselder

Rogvleugel, gelakt buikspek, hoisin, bapao, wortel, prei, kimchi, vinaigrette komkommer

Anjouduif, couscous, bloemkool, romanesco, bospeen, lychee, saus fenegriek

Aardbei, pure chocolade en ijs van kokos

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Back To Top