skip to Main Content

De Librije: Puurst en innovatief

Sinds een tijdje is driesterrenrestaurant De Librije in Zwolle ook op zaterdag open voor de lunch. Dat geeft een beetje lucht aan de vele reserveringsaanvragen die De Librije krijgt voor de weekenden. Op een zonnige zaterdag in maart was het zover, lunchen bij De Librije en wel aan de meest begeerde tafel: de keukentafel.

Deze is onderin de kelder van de Librije bij een van de twee keukens. Een topplek om te eten, midden in de hectiek van de keuken. Hoewel hectiek, de vele koks werken beheerst aan de gerechten, dat alleen is al een genot om te zien. De hectiek is meer aan onze tafel te vinden, waar een deel van De Bende van Ellende is neergestreken om De Librije onveilig te maken. En dat deden we dan af en toe ook, want als je aan de keukentael eet mag je je vrij door de keuken bewegen om de koks van dichtbij aan het werk te zien.

Keukenbrigade aan het werk

Wat die middag op de keukentafel kwam was geweldig goed. Mooie ingrediënten, veel lokale producten, pure smaken (of puurst, zoals het nieuwste boek van De Librije heet dat in mei 2012 uitkomt), geweldig mooi en creatief gepresenteerd en ook nog eens op het mooiste servies.
Soms werden de gerechten geserveerd vanuit bijzondere plekjes, zoals de amuse van eierdooier met abrikozenpitolie die onder het blad van onze keukentafel verborgen bleek te zijn.

De wijnen die Thérèse in overleg met ons schonk waren vrijwel zonder uitzondering heerlijk en een goede combinatie met de gerechten.
En dan de service, die is van uitzonderlijke klasse. De hele lunch lang zijn we door een vast duo van gastvrouw en gastheer bediend, af en toe aangevuld met andere mensen. Niets ontging hen, niets was hen te veel.

Topgastvrouw

Toen we voor de afterparty naar Libije’s Zusje gingen (een paar minuten lopen) en sommigen hun jas vergaten bleek die al bijna in het Zusje te hangen voordat we daar aankwamen. Bij vertrek uit het Zusje stond mijn auto klaar bij de uitgang en hoefde ik hem niet op te halen bij De Librije, waar ik hem aan het begin van de lunch had afgegeven.

Dit keer geen uitgebreide beschrijving van de gerechten, maar een fotoverslag.
Vrijwel alle foto’s zijn gemaakt door Albert van Efferen, @albert_culi_art op twitter.
Kijk en geniet!

Aan de keukentafel

 

De Mondvermaakjes:
(overigens nog steeds een mooi woord voor amuses, bedacht door Wina Born)

Gepofte aardappel

 

BBQ groentecracker geserveerd op vissenhuid

 

Quinoa en mierikswortel

 

Op min 20 graden C gegaarde eierdooier, crème van abrikozenpitolie

 

Banaan, koffie en bloemkool

Het menu:

Ganzenlever, Noordzeekrab, zwarte olijf, sap gefermenteerde rode koolbladeren

 

Langoustine met snijboon

 

Mul, couscous, schaal- en schelpdiertjes, Baharat

 

Coquille, kalfsmerg, zwarte knoflook, jus van geroosterde knolselderij

 

Gul, ingezuurd zolderspek, aardpeer

 

Kamper lam met kliswortel, gerookte sprot, beurre blanc van gefermenteerde wortel met geitenboter

 

Graten van de sprot gepoft in kerrie

 

Epoisses, konijnenniertjes

 

Kus van Thérèse: gezouten kokos, mango, groene thee en lychee

 

Friandises in Librije's Zusje

 

Yuzudrankje in Librije's Zusje tijdens de afterparty

 

Jonnie en Thérèse

 

Back To Top