skip to Main Content

Imponerend Crème Crue, Rijswijk

Op de grens van Rijswijk en Den Haag ligt restaurant Crème Crue, het domein van chef
Patrick Kelder. In de kleine drie jaar dat Crème Crue bestaat heeft het zich snel een plaats in gidsen als Lekker, Grootspraak en Gault Millau (15 punten) weten te veroveren. Tijd om hier eens te gaan proeven!

Na een glas Gosset brut excellence Champagne (een heerlijke Champagne en weer eens iets anders dan het eeuwige Moët & Chandon als huis Champagne) komt een wortelamuse in twee glaasjes. Een heerlijk hapje met zowel spicy als zoet-zure smaken.

 

Het eerste gerecht brengt hamachi, mossel, pinda, gemberbierijs, sperzieboon en taugé. In twee delen geserveerd, de hamachi en de mossel apart. Een bijzonder gerechtje, waarbij met name het gemberbierijs en de pinda eruit sprong. Maître-sommelier Axel Rosier schenkt er een Grüner Veltliner Vienna Hills van het Oostenrijkse tophuis Wieninger bij. De wijn gaat wat minder goed bij de hamachi, maar past wel perfect bij de wat romige smaak van de mossel.

 

We gaan door met een heerlijke combinatie van lever, vijg, mosterdzaad en yoghurt. Dit is echt een topgerecht, de lever iets gegeleerd, de vijg met een aardse smaak en de yoghurt met een frisse toets. De Pacherenc du Vic Bihl Saint Albert is een mooie wijn, niet te zoet, met tonen van fruit en honing en vormt een vrijwel ultieme wijn-spijscombinatie met de lever. Hulde aan chef en sommelier voor deze combinatie!

 

We gaan weer terug naar de zee, er komt kabeljauw, bloemkool, augurk, olijf en radijs. De kabeljauw heeft een goede garing en de Romanescobloemkool en de radijs geven een mooi zuurtje aan het gerecht. De olijf is buitengewoon lekker. In eerste aanleg is de kabeljauw wat flauw van smaak, maar bij dit gerecht is het essentieel dat je alle ingrediënten bij elkaar proeft, zo vertelt chef Patrick Kelder later.
De witte Le Faîte uit Saint-Mont, in het zuid-westen van Frankrijk, doet eer aan het gerecht.

 

Dan volgt er nog een groet uit de zee: Poon, inktvis, venkel, pastinaak en grapefruit. Ook alweer zo’n geslaagde combinatie, met een heerlijke saus verrijkt met grapefruit. De Zuid – Afrikaanse Cederberg chenin blanc is fris en bloemig in de geur en heeft een aromatische smaak met een lange afdronk.

 

Het gaat door met Zwezerik. Daarbij spruitjes, 48+ oplegkaas, krentjes en verjus met Pedro Ximénez sherry. Ook alweer zo’n smaakvol gerechtje, waarbij alle smaken in elkaar vloeien, een feest voor de mond. Axel Rosier schenkt daarbij een Hongaarse pinot noir van Gál Tibor uit Eger. Ik vind dat de wijn wat hoog in z’n zuren zit en dat hij wat minder goed bij het gerecht past. Mijn tafelgenoot daarentegen vindt het een goede wijn-spijscombinatie, zo zie je maar dat smaak heel persoonlijk is.

 

Het hoofdgerecht brengt Anjouduif met biet, parelgort en eigen jus. De duif heeft een super mooie cuisson en de overige ingredienten smaken er heerlijk bij, dit is wederom een erg smakelijk gerecht. Om in de regio te blijven komt hier een wijn uit de Anjou bij: de Logis de la Giraudière van Domaine des Baumard, gemaakt van cabernet franc en cabernet sauvignon. Een heerlijke wijn, donker van kleur, vol van smaak met mooie zuren en een zeer goede wijn-spijscombinatie.

 

Het dessert bestaat uit een combinatie van granaatappel, bloedsinaasappel, vanille en hibiscus en wordt begeleid door een Moscato d’Asti Vietti.

 

Na wat mooi gerijpte kazen met een Baumard brut rosé cremant de Loire is dit heerlijke diner ten einde.

Ik was aangenaam verrast door wat hier bij Crème Crue wordt neergezet. De gerechten van Patrick Kelder en zijn souschef Bas Hoog zijn erg lekker en goed op smaak. Ze zien er niet alleen mooi uit, maar de smaken kloppen en de ingrediënten hebben samenhang. Dat heb ik elders wel eens anders meegemaakt.

Dat hier meer dan gemiddeld wordt stilgestaan bij goede wijn-spijscombinaties is ook duidelijk. Axel Rosier en zijn rechterhand Robert-Jan van Zoomeren hebben oog voor wijn en zorgen, samen met de rest van de zwarte brigade, tegelijkertijd voor een prettige gastbenadering.
Tenslotte draagt de sfeer en de stijlvolle inrichting ook bij aan een zeer goede totaalbeleving.
Het zou mij niet verbazen als hier een Michelinster gaat vallen, want naar mijn mening is dit absoluut een sterwaardig restaurant.

Voor Alle Toprestaurants interviewde ik Patrick Kelder over ondernemen in economisch moeilijke tijden en kortingsacties zoals Groupon en de Restaurantweek. Dit interview kun je hier lezen.

Naschrift
Helaas is Crème Crue per juli 2013 gesloten. Wat ontzettend jammer! Maar ik weet zeker dat we Patrick Kelder weer ergens de sterren van de hemel gaan zien koken, we wachten af waar.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Fantastisch eten hier en ook zo sympathiek en met liefde voor alles; een zeer sterwaardig restaurant.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top