Een avond lang Werken met Wijn
Op uitnodiging van André Sauerbier van Het Wijninstituut maakte ik een les van de wijnopleiding ‘Werken met Wijn’ mee. Deze opleiding is een van de vele opleidingen en cursussen die het Wijninstituut geeft. Een van de kenmerken van deze opleiding is dat hij interactief en afwisselend is en gericht op de actualiteit. Van de cursisten wordt
bijvoorbeeld een proactieve en kritische bijdrage verwacht in de discussie en bij het proeven. Het niveau voor succesvolle deelname aan de opleiding ligt op minimaal
SWEN2 niveau (vervolgcursus wijn/wijnbrevet).
In 12 lessen wordt door verschillende wijndocenten kennis overgebracht over onder meer wijnmarketing, terroir, biologische en biodynamische wijn, verschillende druivenrassen en wijnlanden en wijn-spijscombinaties. In alle lessen is natuurlijk volop aandacht voor proeven.
De opleiding kent een indrukwekkende line-up van docenten, zoals Karel de Graaf, Gert Crum, Frank Jacobs, Albert de Jong en Tjitske Brouwer. De opleiding wordt in Den Haag en Amsterdam gegeven. Ik heb gekozen om de les over wijnmarketing bij te wonen, die wordt gegeven door de oprichter van het Wijninstituut en wijnmarketing man André Sauerbier.
Er heerst een goede sfeer als ik binnenkom, de cursisten zijn geanimeerd met elkaar in gesprek en André Sauerbier en Petra de Vries (de laatste is als docent en coördinator werkzaam voor Het Wijninstituut) bereiden nog wat laatste lesdetails voor. Iedere cursist heeft vier Riedel Ouverture proefglazen bij zich, deze zijn bij de eerste les uitgereikt en worden elke keer door de cursisten meegenomen. Verder is er voor iedereen een spittoon (spuugemmer), stokbrood en proefformulieren.
Een van de onderwerpen van vanavond is merkwijn en terroirwijn en je merkt aan de cursisten dat ze hier veel interesse in hebben. Na een inleiding over het doel van marketing van merkwijnen gaan we blind proeven. De opdracht is om te bepalen wat de merkwijn en wat de terroirwijn is. Iedereen neemt actief deel aan het determineren, tot en met prijsbepaling. Dat beide wijnen houtgerijpte Chardonnays zijn is al snel duidelijk. De linker wijn lijkt wat ouder en rijper en de rechter heeft meer frisheid en zuren. Het blijkt dat de linker wijn de Bourgogne Puligny-Montrachet van Bouchard is en de rechter de merkwijn: Yellowtail uit de Verenigde Staten.
Kenmerk van merkwijnen is dat ze toegankelijk en makkelijk drinkbaar zijn, per oogst nauwelijks in smaak verschillen om structureel herkenbaar te zijn voor de consument en een grote productie hebben met goede distributiekanalen. Vaak heeft een merkwijn een herkenbare naam, zoals Kaapse Pracht of Torres. Maar ook Moët & Chandon is een merkwijn. Een trend van de laatste jaren is een dier op het etiket en een dierennaam, zoals Elegant Frog of Fat Bastard.
Verder leren we die avond over de wijnmarkt in Nederland en de wereld, de marketingmix en wordt er volop gediscussieerd over waarom de meeste supermarktwijnen niet op de wijnkaart van restaurants staan. Hier speelt mee dat het nauwelijks verkoopbaar is dat een supermarktwijn van € 7 in een restaurant meer dan € 20 moet kosten. Daarnaast wil de restaurantgast juist niet worden geconfronteerd met een supermarktwijn, maar met een wijn die hij als meer exclusief ervaart.
En we bespreken de meerwaarde voor een restaurant als het bedienend personeel een wijnopleiding heeft. Docent en marketingman André Sauerbier is daar stellig in: “geef iemand in de bediening een wijnopleiding en hij verkoopt twee keer zoveel.“ Ik denk dat hij gelijk heeft. In de toprestaurants is relatief veel wijnkennis aanwezig, maar juist in de middenklasse en eronder is het waardevol als bedienend personeel wijnkennis heeft. Met een enthousiast, kundig en niet te lang wijnverhaal aan tafel kan er in plaats van huiswijn sneller een (open) wijn uit een hogere prijsklasse worden verkocht.
Door de avond heen proeven we vijf keer twee wijnen, deels blind. Het gezamenlijk proeven en beschrijven is erg leerzaam. En we weten nu wat de wijntrends zijn, zoals de pouch (een bedrukbare zak van bijvoorbeeld linnen of kunststof die om de fles wordt gedaan. Ik zag er onlangs nog een bij een Portugese wijn) en wijn in blik. Maar ook het gebruik van traditionele druivenrassen, mousserende wijn, bio(dynamische) wijn,
Oost-Europese wijnlanden, klimaatverandering en een lager alcoholpercentage
zijn ontwikkelingen die in het oog springen.
Het was een interessante, leerzame en geanimeerde avond. Je merkt dat de cursisten, die overigens lang niet allemaal in de horeca of in de wijnwereld werkzaam zijn, leergierig zijn en hun wijnkennis echt willen verdiepen. De opleiding ‘Werken met Wijn’ is een mooie mix van studie, cursusavonden met inhoudelijke en praktijkgerichte informatie, proeven en discussiëren.
André Sauerbier is te volgen op Twitter: @andrewijn