skip to Main Content

De Hubert Haenen Experience

Eten bij Hubert en Marjolijn Haenen in het Limburgse Valkenburg kun je gerust een belevenis noemen. Hier eten staat ver af van een normale avond dineren. Het begint al met het uiterlijk van het restaurant: de moderne buitenkant suggereert een moderne inrichting, maar niets van dat al. Het interieur ademt een Franse sfeer door de rood beklede stoelen, de rode servetten, de gele tinten, de accessoires, gordijnen en de kunst aan de muur. Op de eettafels liggen boeken, oude flessen, fruit en andere mooie decoraties. In een open deel van de keuken staat een grote houtoven en andere ovens en er klinkt Franse muziek. Dit is Dineren à la Française, een stijl van dineren die door de Unesco zelfs tot werelderfgoed is uitgeroepen!

Het zou een interactieve avond worden. Het begon al met de uitnodiging om een fles
champagne te openen met een zwaard, het zogenaamde sabreren. Hubert Haenen is Confrère van de Confrérie du Sabre d’Or en heeft me goed geïnstrueerd. Onder het oog van alle restaurantgasten heb ik de fles gesabreerd en ik moet zeggen dat het best
goed ging. Daarna kregen alle gasten en uiteraard ikzelf een glas goede champagne.

Sabreren

Op het onderbord op de tafel ligt het (keuze)menu van die avond, voorzien van de naam van de gast. Hier geen uitgebreide menukaart, maar keuze uit zo’n vier voor- en hoofdgerechten en daarnaast een tussengerecht, kaas en dessert.

Bij de champagne  kwamen wat Chapon oesters en later heerlijke haring, haringkaviaar en een pipetje met Taainageljenever van Van Wees. Deze jenever is met speciale kruiden
gestookt, waardoor die een heerlijke combinatie vormt met de haring.

Chapon oesters Hubert HaenenHaring met Taainageljenever van Van Wees

Verder ging het met op z’n Italiaans ingelegde forel met gegrilde courgette, salade, haricots verts, kapper, venkel en andere heerlijke zomergroentetjes.

Ingelegde forel en salade

Daarna volgde Crème à la vanille, een heerlijk romig soepje van courgette met ingekookte kreeftenbouillon.

Crème à la vanille

Het hoofdgerecht was Mi-cuit van ribeye van La Bleu de Prés, een rund uit Wallonië, met zomertruffel. De gast wordt uitgenodigd om in de keuken te bekijken hoe dit gerecht wordt bereid. Na een uitgebreide uitleg over het mooie stuk vlees door Hubert en Marjolijn en een proefhapje tartaar wordt de dunne entrecote op één kant kort gegrild op een loeiheete plaat en op de niet gebakken zijde voorzien van truffelolie, zomertruffel, zout, peper en andere heerlijke smaakmakers. Daarna neem je je eigen bord mee naar je tafel en smullen maar!

Mi-cuit van ribeye van La Bleu de Prés met zomertruffel Hubert Haenen

De kaaswagen is zeer goed gesorteerd en voorzien van de mooiste kazen uit onder meer Nederland, Frankrijk en Spanje. Hier geen kaaswagen die naar je toekomt; jij gaat naar de kaaswagen toe. Daar volgt uitleg van Hubert en kun je je kaas kiezen, waarna je met je bordje naar je tafel terugkeert.

Kaas Hubert Haenen

Daarna volgde nog een extra kaasgerechtje, een Coeur de Brie met truffelhoning die aan tafel werd gebrand. Tot slot een dessert met aardbei, framboos, braam, ijs en pudding.

Dessert Hubert Haenen

Over het eten kan ik kort zijn: dat is puur, onopgesmukt en vooral erg lekker. Hier proef je de toewijding van keukenchef Marjolijn Haenen – hieronder links op de foto – en de passie die Hubert en Marjolijn hebben voor kwaliteitsproducten, de Franse keuken en slowcooking.

Marjolein Haenen (links)

Dan de wijnen. Hier geen wijnkaart, maar een aantal wijnen, speciaal uitgezocht bij de
gerechten van die avond. Ze staan keurig vermeld bij de gerechten op je
gepersonaliseerde menukaart. Hubert is groot fan en ambassadeur van wijnen uit
de Duitse Ahr en dat weerspiegelt zich in de te kiezen wijnen. De wijnen die ik
heb geproefd zijn stuk voor stuk erg goed gemaakt en heerlijk om te drinken.
Hier en daar schenkt Hubert bij een gerecht twee wijnen in zodat je de verscheidenheid
kunt proeven, zoals de Blanc de noir en de Riesling Cuvée de Blanc van topwijnmaker Jean
Stodden uit de Ahr.
En hij laat je proeven hoe wijn smaakt die beweging en zuurstof heeft gekregen. De wijn – een Frühburgunder – wordt door een soort decanter gegoten, waardoor ie in een draaikolk terecht komt. Uitgegoten in het glas smaakt deze wijn beter dan dezelfde wijn die rechtstreeks uit de fles wordt geschonken. Leuk en leerzaam om het verschil te
proeven, zeker als je de decantermethode nog niet kent.

Hubert Haenen Ahr wijnen

Een aantal hoofdgerechten, zoals de Veluwse loopeend, de boerderijparelhoen en de entrecote van American primebeef, wordt in de houtoven gemaakt. De temperatuur is hier rond de 100 graden en maakt een mooie langzame garing mogelijk. De houtoven staat in het restaurant en is goed zichtbaar voor de gasten.

Een avond hier is echt een belevenis. Laat je onderdompelen in de Franse sfeer en geef je over aan Hubert en Marjolijn, dan beleef je een onvergetelijke avond!

Hubert Haenen heeft een blog waarop hij vooral zijn reizen naar de Ahr beschrijft en
waarop mooie foto’s te zien zijn.
Twitter: @huberthaenen
Facebook: www.facebook.com/hubert.haenen (stuur hem gerust een vriendschapsverzoek)

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Wat heerlijk om te lezen! Ik ben lang niet in Valkenburg geweest. En weet nu wat ik er te zoeken heb 🙂
    Een avond vertier van de hoogste plank, leuk!
    Robert Jan Simons, Amsterdam
    NB: ik ken Hubert van de opleidingen die ik bij Roy Martina heb gevolgd

    1. Dankjewel voor je leuke reactie, je moet zeker snel een bezoek brengen aan Hubert en Marjolijn!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top