skip to Main Content

Het vernieuwde Solo

Het vernieuwde Solo in Gorinchem: een restyling in het restaurant en de hand van chef Gerrit van den Berg op de kaart. Na het ernstige auto-ongeluk van patron-cuisinier Mohamed El Harouchi in het najaar van 2011 heeft souschef Gerrit van den Berg de kachel overgenomen en dat doet hij met verve. De kaart is nu geheel van zijn hand, gebleven is een aantal signatuurgerechten van Mohamed, zoals de pastilla en het dessert met gesuikerde groenten. Tijd om het nieuwe Solo in mijn eigen stad te gaan ontdekken!

Een hartelijke ontvangst door maître-sommelier Isabella Wildtham en assistent maître-sommelier Joey van Breugel, een glas Devaux Champagne en een mooie amuse van krokant gebakken kalfswang met Ibericoham, zuurkool, broodkruim en saus van cèpes vormen het begin van een memorabele avond.

We starten met een warm voorgerecht van lauwwarme coquille met tomaat, mango, bieslook en dragon met een saus van Noilly Prat. Wat een binnenkomer! Heerlijk klassiek, maar modern en licht uitgevoerd en wat een fijne smaken. En een mooie combinatie met de Vouvray van Chateau Gaudrelle.

Door gaat het met gebakken tarbot met romige schorseneer, een frisse venkelsalade en vinaigrette van paling, kappertjes en augurk. Leuk gepresenteerd onder een stolp en verrukkelijk van smaak . Ook weer zo’n klassieker in een modern jasje, echt heel goed gedaan. Erbij een sauvignon blanc gran reserva van La Joya uit Colchagua valley in Chili.

Dan volgt een mooi opgemaakte crostini met een gepocheerd henne-eitje, knolselderijsalade, gedroogde groente en luchtige Hollandaiseaus. Een heerlijk gerechtje waarbij alle smaken kloppen. Isabella schenkt daarbij een macabeu Finca Els Camps van Jané Ventura uit Penedes, Spanje. En die houdt zich prima bij het ei!

We vervolgen met een signatuurgerecht van Mohamed El Harouchi, de Marokkaanse pastilla met gestoofde kip, specerijen, pompoencrème, kardemomsuiker en kaneelolie. Ik heb hem door de jaren heen al vaker op en hij blijft zalig. Het krokante van het filodeeg, de kruidige specerijenmix, de langzaam gegaarde kip en de zachte pompoencrème, het is een feestje voor de mond. En voor het oog! De Zuid-Afrikaanse Bellingham chenin blanc old vine gaat er perfect bij.

Als voorbereiding op het hoofdgerecht komt een shotje met warme yoghurt, sorbet van sinaasappel, pompoen en gember, gepofte pompoenpitten en muntolie. Een fijne kleine pauze voor de mond.

Dan gaan we naar de rode wijn: een mooie zweigelt van Olivin uit Steiermark, Oostenrijk. Daarbij een goed gebraden patrijs met gebakken eendenlever, een appeltje in calvados, salie en jus van patrijs. Er bij een gestoofd patrijspootje. Allemaal goed op smaak en erg lekker. Het gerecht wordt geserveerd op een porceleinen bord van HautsCouverts, van porcelein (en glas-) ontwerper Olaf Stevens die ook uit Gorinchem komt.

Tot besluit twee desserts: mijn jarenlange favoriet de gesuikerde groenten met Noord-Afrikaanse specerijen, kataifi en sorbet van yoghurt-munt. En, heel verrassend, een crème van rode kool, rozijnen, salie, vanille ijs en kruidnagel-olie onder een mooi rasterwerk. Beide desserts op basis van groente, niet ultrazoet, echt een genot om te eten (zeker voor iemand die minder van zoete desserts houdt zoals ik). Elk dessert met zijn eigen begeleidende wijn: bij de gesuikerde groenten een riesling auslese van Kallfelz uit de Moezel en een Italiaanse passito gemaakt van de muskaatdruif bij de rodekool crème.

Je merkt aan alles dat Solo zich heeft herpakt na het uitvallen van Mohamed in 2011 en het wegvallen van de Michelinster in 2012. Hier draait een gemotiveerd en gastvrij bedieningsteam en een keukenbrigade die bijzonder goed kookt. De gerechten van chef Gerrit van den Berg zijn doordacht, goed gecomponeerd en heel smaakvol. Ze hebben een klassieke basis, maar zijn modern en licht uitgevoerd. Gerrit werkte in diverse (sterren)restaurants, zoals in Kasteel Heemstede onder André van Doorn, bij Karel V onder Ron Schouwenburg en ‘t Kalkoentje onder Nico Klaver. Gerrits gerechten kunnen de vergelijking met die van andere sterrenchefs met glans doorstaan en wat mij betreft is de keuken zeker een ster waard. Het beleid van Michelin kennende zal daar in het najaar van 2013 nog geen sprake van zijn, maar wie weet later.

Verder alle lof voor de wijnkeuze van Isabella Wildtham, ze zorgt ervoor dat de wijnen complementair zijn aan de gerechten.
En Mohamed? Hij revalideert nog steeds en blijft onder meer door de bezoekjes van Gerrit op de hoogte van het reilen en zeilen van Solo. In de keuken van Solo brandt elke dag een kaarsje als eerbetoon aan hem, want de ziel van Mohamed is de ziel van Solo.

Bezoekdatum: februari 2013

Back To Top