skip to Main Content

Wijngaard Kruisboom, merk-waardige Limburgse wijn

Al eerder schreef ik over de toenemende kwaliteit van Limburgse wijnen. Uit eigen ervaring weet ik dat onder meer Apostelhoeve, Domein Aldenborgh, Wijndomein St. Martinus, Chateau Gilbert, Domein de Wijngaardsberg en Aldeneijck wijnen maken die echt de moeite waard zijn. Inmiddels kan mijn rijtje uitgebreid worden met Wijngaard Kruisboom in Klimmen.

In 2009 werd in de gaard van Albert en Martha Maessen 0,75 hectare chardonnay en een klein deel (100 stokken) Gewürztraminer aangeplant.  De gaard ligt tegen de heuvel van Klimmen en is al meer dan een eeuw familiebezit. Tot 2008 werd de grond verpacht als akker. Wijnmaker Marcel Neven maakte van het eerste jaar 2011 – dat 1200 flessen opleverde – vier verschillende chardonnays: een zonder en twee met houtrijping, plus een bijzondere cuvée met Gewürztraminer met de naam ‘Elk jaar anders’.

Voor een select gezelschap van (meest Limburgse) restaurateurs, wijnprofessionals, wijnmakers en pers presenteerden de familie Albert Maessen en wijnmaker Marcel Neven de wijnen van hun eerste oogst. Locatie was restaurant Da Vinci in Maasbracht, waar Margo Reuten en Petro Kools een mooi menu serveerden dat harmonieerde bij de chardonnays van Wijngaard Kruisboom. Op de foto hieronder rechts Albert Maessen, midden Dominique Theunis van DOOR communicatie en vorm en Robert Penseel, sommelier bij restaurant La Source in het Belgische Lanaken.


De aanwezigen, onder wie wijnmaker Jules Nijst van Domein De Wijngaardsberg en restaurateurs Hubert en Marjolijn Haenen (restaurant Hubert Haenen, Valkenburg) en Jeroen Trimbos (restaurant Jérôme, Valkenburg) waren lovend over de kwaliteit van de eerste oogst en ik ook!

Petro Kools verbindt met veel plezier en Limburgse trots zijn naam als ambassadeur aan de Kruisboomwijn. Hij is van mening dat de wijn kwalitatief bijzonder goed gemaakt is en een absolute toevoeging is aan de stijgende kwaliteit van de Limburgse wijnen. Da Vinci heeft alle vier de wijnen van de 2011 oogst op de wijnkaart staan.

Wijngaard Kruisboom pakt de promotie professioneel aan. De uitmonstering van de matglazen flessen is modern en door middel van Layer kun je met je smartphone of tablet direct filmpjes en foto’s van Wijngaard Kruisboom zien en de wijnen beoordelen. De beoordeling is daarna op de website te zien.


De website van Wijngaard Kruisboom is een belevingswebsite met veel beeldmateriaal die je meeneemt door de wijngaard en het wijnmaakproces. Dominique Theunis en Jeroen van der Burgt van het Limburgse DOOR communicatie en vorm verzorgen de promotie en zijn er trots op dat ze zo’n mooie Limburgse wijn in de markt mogen zetten. Met Wijngaard Kruisboom heeft Limburg er weer een merk-waardige wijn bij!

Mijn proefnotities:
Chardonnay: iets zwoel in de neus, fris, lichte zuren, mooie frisheid
Chardonnay Duits eiken: lichte houttonen, milde zuren, mooi gerijpt.
Chardonnay Frans eiken: lichte houttonen, mooie balans, zachte zuren.
Cuvée Elk jaar anders (35% gewürztraminer – 65% chardonnay): floraal en aromatisch in de neus, complexiteit, mooi bittertje in de afdronk.

Overigens trapten we deze Limburgse wijnmiddag af met de riesling brut 2011 van de Apostelhoeve. In 2011 maakte de Apostelhoeve voor het eerst een mousserende wijn die in december 2012 op de markt kwam. Een zeer geslaagde wijn, net overigens als de mousserende riesling Eyra van Domein Aldenborgh.

En dit zijn de gerechten die tweesterren SVH Meesterkok Margo Reuten bij de Kruisboom wijnen maakte:

Rauwe langoustine met bloemkool, hazelnoot en radijs.

Daarbij een cocktail van Atlantische koningskrab.

Gebakken coquille met Pata negra, witlof, mosterd en basilicum. Topcombi met de cuvée ‘Elk jaar anders’!

Noordzeetarbot, Limburgse witte asperge, artisjok en Hollandaisesaus.

En de heerlijkste friandises, waarvan niet eens alles op de foto staat.

Hubert Haenen maakte deze foto van Margo Reuten, Jeroen Trimbos et moi.

Back To Top