skip to Main Content

Goede wijn-spijscombinaties bij Over de Tong

Na een zeer regenachtige rit van anderhalf uur naar Zwolle was het goed binnenkomen bij Over de Tong. Gastheer Dirk zwaaide de deur voor me open en nam gelijk mijn paraplu over. Een heerlijk gastvrije ontvangst! Het interieur is modern: rode banken, zwarte stoelen, hier en daar zebraprints en koeienhuiden als accenten en een paar grote ‘draadstaal’ lampen. Een bar met een groot bloemstuk erop en een relaxte sfeer met lekkere jazzmuziek.

Eigenaren Gerda Ronk en Dirk Huizinga zetten hier een mooi concept neer: een kaart met goede gerechten, waarbij de wijn-spijscombinatie altijd voorop staat. Een enkel gerecht nemen is geen probleem en er zijn ook gecombineerde schotels voor twee personen zoals een vis- en vleesschotel met allerlei lekkers uit de zee en van het land, zodat je met z’n tweeën lekker kunt proeven. Daarbij wordt dan op verzoek een goed bijpassend glas wijn geadviseerd.
Chef Gerda maakt alles zelf, van brood tot bonbons, en werkt zoveel mogelijk met streekproducten. Daarnaast is ze ook Vinoloog en SVH wijnmeester en die combinatie maakt haar en Over de Tong erg sterk. Ze besteedt veel aandacht aan uitgebalanceerde
gerechten en ze vindt het bijvoorbeeld vanzelfsprekend om in een vegetarisch menu alle goede bouwstoffen op te nemen, zodat de vegetarische gast aan het einde van de avond
verantwoord heeft gegeten.

Als eerste gerecht komt een combinatie van tonijn, coquille, oester en komkommer. Een
heerlijk licht gerecht, waarin de smaken van de vis en de schelpdieren goed combineren met de frisse zuren. Dirk schenkt er een Picpoul de Pinet bij, aromatisch en kruidig en een goede combinatie met het gerecht.

We vervolgen met snoekbaars en paling, parelgort, saffraanschuim, dun gesneden
snijboon en pompoencrème. De snoekbaars heeft een goede cuisson en is heerlijk bij het romige en filmige van de andere ingrediënten. De Grüner Veltliner uit Burgenland heeft een klein zoetje en smaakt er heerlijk bij.

Daarna volgt een surf ’n turfgerecht: kalfslende met kreeft, wortelcrème,
pastinaakcrème en kreeftensaus. Het kalf en de kreeft zijn beide heerlijk zacht gegaard. De garnituren passen er goed bij en dit is in z’n geheel een super lekker gerecht. De combinatie met de Grauburgunder uit Bingen, Rheinhessen is goed.
De wijn heeft een kruidige smaak en geur, en het zoetje gaat goed met het gerecht.

Het hoofdgerecht brengt haas, aardappelpuree, biet, tomatenkardemom en chocoladeolie.
Een simpele beschrijving van een gerecht met geweldige smaken. De chocoladeolie – weer eens wat anders dan saus met chocolade erdoor – combineert geweldig met de haas. De Griekse Alpha Estate 2007 smaakt er heerlijk bij, dit is een wijn-spijscombinatie waar menig sterrenrestaurant een puntje aan kan zuigen.
Ik was blij verrast hier deze wijn aan te treffen, hij is heerlijk en heeft niet voor niets een Gold Award van Decanter gekregen.
(Lees hier mijn blogpost over onder meer Alpha Estate)

Als laatste gang zijn er kazen, zes soorten waaronder geit met fenegriek van Wolverlei uit Twente en een heerlijke crème brûlée van Münster. Bij het garnituur gaat onder meer een bladerdeegstengel met sesamzaad die eruit springt, omdat ie van heerlijk licht en super bros bladerdeeg is gemaakt.
Hierbij een Rivesaltes die minder zoet is dan gebruikelijk en lekker fris en licht.

Speciale vermelding verdient de theekeuze. Naast gangbare soorten als lapsang souchong
en rooibos, is er ook bedoeïenen- en chocoladethee. Je doet de theeblaadjes hier zelf in het zakje. Erbij worden onder meer mini-oliebollen (het is eind december) en macarons met roze peper geserveerd. Allemaal net even anders dan anders.

Samenvattend: Over de Tong is een voorbeeld van een zeer geslaagde zaak, waar goed gekookt wordt en waar optimale aandacht is voor wijn-spijs. Gerda’s kookstijl is als ‘vrouwelijk’ te typeren, alles harmonieert met elkaar en de smaken vloeien in elkaar over.
Het is niet voor niets dat de Librijecrew er graag eet!

Minpuntje? Wegens gebrek aan licht zijn mijn foto’s van mindere kwaliteit. Dat wil overigens niet zeggen dat je bij Over de Tong in het donker dineert 🙂

Gerda twittert onder de naam: @overdetong

Back To Top