skip to Main Content

Olijfolietwittable in Park & Pluche Eindhoven

Wat is olijfolie toch een veelzijdig en lekker product! Dat bleek maar weer eens bij de olijfolietwittable die Nico van Donkelaar van De Olijfolieshop organiseerde in restaurant Park & Pluche in Eindhoven.
In vijf heerlijke gerechten werd telkens een andere olijfolie verwerkt. Voorafgaand aan
elk gerecht was er een olijfolieproeverij, waarin de in het gerecht gebruikte olie door Nico van Donkelaar op enthousiaste en deskundige wijze werd toegelicht.

We waren te gast bij het nieuwe restaurant Park & Pluche, waar chef Ralph Drost de scepter over de keuken zwaait. Ik ken Ralph uit de tijd dat hij bij restaurant De Fuik * in Aalst chef was en waar hij de sterren van de hemel kookte. Daarvoor werkte hij bij verschillende sterrenrestaurants zoals De Treeswijkhoeve in Waalre en Beluga in Maastricht.

Nico van Donkelaar van De Olijfolieshop

Na een welkomstwoord door Nico van Donkelaar was er een intermezzo door Cesar Zuiderwijk, de drummer van de Golden Earring. Hij verzorgde een optreden met een culinaire knipoog door te jongleren met kookgerei en keukeningrediënten  en te drummen op Fisslerpannen.
Daarna was het tijd voor de olijfolielunch.

In de amuse van Parmezaanschuim met een zoetzuur tomaatje was de Villa Magra Grand Cru gebruikt. Een pittige olie uit Toscane met een bittertje in de smaak en de geur van kruiden.  Ik vind ‘m erg lekker  en gebruik hem thuis al een tijdje. Dit is wel een olie voor gevorderden. Hij behaalt al een jaar of tien prijs na prijs bij wedstrijden en proeverijen.

Het ging door met tartaar van pekelvlees en ‘eiersalade 2011’.  Een lekker gerechtje met de frisheid van het pekelvlees en de romigheid van de eierdooier. Hierbij een Spaanse olie uit Tarragona met een volle en romige smaak.

Tartaar pekelvlees, eiersalade 2011

Daarna kwam mijn favoriete gerecht van de middag: kreeft op tarte tatin van witlof, salade van haricots verts, kruidenolie en amandel. De zoetheid van de tarte tatin, het wolkige van het kreeftenvlees (met een super cuisson!), de knapperigheid van de haricots en de bite van de amandelen, het was een feest in de mond. Daarbij proefden we Marqués de Valdueza, een olie uit Spanje met een groene geur en een lekker diepe smaak. Nico vertelde op zijn eigen smeuige wijze over de maker, de Markies Fadrique
Álvarez de Toledo y Argüelles, die een afstammeling is van de hertog van Alva.

Tarte tatin van witlof, kreeft

Het hoofdgerecht was Veluws ree met diverse bereidingen van biet, pommes soufflé en poeder van zwarte olijven. Hierbij proefden we de Bois Gentil fruité noir. Een van mijn favorieten, deze olie uit de Provence. Geperst uit gefermenteerde  zwarte olijven en die
proef je er ook echt in! Deze olie smaakt totaal anders dan een ‘groen smakende’ olijfolie. Als je de kans krijgt moet je hem echt eens proeven, of anders gewoon bestellen bij de Olijfolieshop.

Veluws ree, biet, pommes soufflé, poeder van zwarte olijven

Dan het dessert: ijs gemaakt van Full Moon olie met fruit, groeten en bloemen. Klinkt simpel, maar dit was een super goed gemaakt gerecht.
Het ijs was voor deze gelegenheid gemaakt door Lorenzo IJssalon uit Utrecht, smaakte
heel licht naar Full Moon olie en had een heerlijk fluwelige smaak. Het fruit
en de groenten vulden dit dessert mooi aan. Zelf aan tafel een sliertje Full Moon erover gesprenkeld, heerlijk! Ik ben geen liefhebber van zoete desserts, maar dit smaakte mij erg goed.

Ijs van Full moon, fruit, groenten

Bij de koffie kwam een bijzonder gerechtje:  warm vloeibare ganache,  zeezout en Pons Primum Oleum olie in een bakje.  Daarbij een biscotti-achtig langwerpig koekje, dat je kon dippen in de chocola, olie en het zout. Een vondst en erg lekker.

Park & Pluche is nog maar een paar weken geopend en voelt nu al goed aan. Het grenst aan het Parktheater en richt zich op twee doelgroepen: de theatergast die voorafgaand aan de voorstelling snel en goed wil eten en de gast die meer avondvullend culinair wil eten.  En dat kan je hier zeker.
Een deel van de gerechten die tijdens deze speciale lunch werden geserveerd staat op de kaart en ze zijn van hoog niveau. Tel daarbij op de eigentijdse en sfeervolle inrichting en Park & Pluche zou wel eens de nieuwe culinaire hotspot van Eindhoven kunnen worden.

Full Moon olie (rechts) en PX-azijn (links)

De olijfoliën van Nico van Donkelaar zijn van zeer goede kwaliteit. Ik gebruik er thuis een aantal en tijdens deze lunch heb ik weer een paar nieuwe geproefd.  Het aanbod in diversiteit is belangrijk want een koud gerecht heeft een heel andere olie nodig dan een warm vis- of vleesgerecht.

Naast Park & Pluche gebruiken ook sterrenrestaurants  als De Hoefslag, Cordial, Avant-Garde, De Treeswijkhoeve, De Nederlanden, Savelberg, De Kromme Watergang, De Vlindertuin en De Groene Lantaarn de oliën van De Olijfolieshop graag want ze kunnen gerechten echt heel goed verrijken en aanvullen.

Bois Gentil Fruité Noir

Niet bij de lunch geserveerd, maar wel erg lekker is de jam van olijven. Een
zoet-pittig olijvensmeersel dat heerlijk smaakt op een stokbroodje bij de borrel, bij een stukje kaas of op een broodje belegd met een mooie gedroogde ham of pittige kaas.

Het Twitteraccount van De Olijfolieshop is: @OlijfolieShop
Park & Pluche twittert onder de naam: @parkenpluche
Ralph Drost is op Twitter te vinden onder: @ralphdrost
Lorenzo ijssalon twittert onder: @lorenzoijssalon

Bekijk hier de videoimpressie van de Olijfolietwittable.

Back To Top