skip to Main Content

Opening Oosterscheldekreeftseizoen

Op donderdag 29 maart is het nieuwe seizoen voor de Oosterscheldekreeft feestelijk geopend. De Stichting Promotie Oosterscheldekreeft zet zich al 12 jaar in om kreeft uit de Oosterschelde te promoten en van hun uitnodiging om bij de opening aanwezig te zijn maakte ik graag gebruik.
Voor Alle Toprestaurants.nl maakte ik een nieuwsbericht van de opening, dat je hier kunt lezen.

Zo’n 500 genodigden en andere geïnteresseerden waren aanwezig bij deze grootse happening die zich vrijwel volledig op het water van de Oosterschelde voor de kust van Zierikzee voltrok.
Na woorden van voorzitter Luit Ezinga van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft, Commissaris van de Koningin van Zeeland Karla Peijs en Staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Joop Atsma werd het allereerste boek over Oosterscheldekreeft ten doop gehouden.
Het boek van Remko Kraaijeveld en Ronald Timmermans heeft als titel ‘De Oosterscheldekreeft’ en is een (kook)boek over kreeft met recepten, anekdotes en fotografie. Karla Peijs reikte het eerste exemplaar uit aan kreeftenvisser Jan van Westerbrugge, vanuit wiens ZZ14 later die dag de eerste kreeftenkorven zouden worden gelicht. Ik heb het boek even doorgebladerd en het zag er goed uit, met name het grote formaat en de goede fotografie sprong eruit.
Hieronder bladert kreeftenvisser Jan van Westerburgge het boek door.


Daarna ging het naar de boten (ik denk een stuk of 10) , die in de haven van Zierikzee klaarlagen om ons naar de Oosterschelde te varen.

‘Mijn’ boot was de ZZ 6, een mosselkotter van schipper Evert van de Zande. Samen met zijn bemanning en Stefan Kalwij van brasserie Maritime uit Zierikzee, waren zij de hele dag onze gastvrije gastheren.
Dat begon al met wat glazen Moët & Chandon Champagne, broodjes met verse vis en oesters, die Stefan hier op de foto opent.


Nadat we de haven van Zierikzee uit waren gevaren en de pijlers van de Zeelandbrug in zicht kwamen, kwamen we aan bij het perceel waar de eerste kreeftenkorven van het seizoen werden gelicht. Die taak werd vanuit de ZZ14 uitgevoerd door onder meer de ambassadeurs van Italië, België en Spanje (in de gele jassen) met behulp van kreeftenvisser Jan van Westerbrugge (in gele broek) en zijn bemanning.

Dan het grote moment: de ambassadeurs bieden de eerste Oosterscheldekreeften aan aan Commissaris van de Koningin van Zeeland Karla Peijs en Staatssecretaris van
Infrastructuur en Milieu Joop Atsma (rechts naast Peijs).
Chef Willem Köther van restaurant Mondriaan in Domburg staat achter Karla Peijs al klaar om de kreeften te gaan bereiden in de kombuis van de Frisia, het schip waarop de VIPS en de meeste gasten werden vervoerd.

Daarna voer kreefenvisser Jan van Westerbrugge in de ZZ14 naar alle afzonderlijke boten om daar de vers gevangen kreeft af te geven.

Bij onze boot nam Stefan Kalwij de kreeft in ontvangst.

Die vervolgens vakkundig door Stefan aan boord van de ZZ6 werd gekookt.

En dit is het resultaat.

In stukjes gesneden, wat huisgemaakte mayonaise erbij en zo gepresenteerd, is het niet heerlijk?

Daarbij proefden we de Kreeftenwijn van 2012: de Italiaanse Doceassaje 2010 van
het huis Vinosia uit de streek Campanië, die in januari van dit jaar tijdens de wijnvakbeurs Wine Professional werd verkozen. En wijn gemaakt van de Greco- en Fianofruif met (mijn persoonlijke proefnotitie:) een bloemige en aromatische geur met in de smaak frisse zuren, en een wat korte afdronk. Ik vind de neus meer beloven dan de smaak. Een aangename wijn, maar of deze wijn de nobele kreeft (met een mooie saus) echt eer aandoet?  Wellicht komt het door de relatief lage temperatuur waarop de wijn aan boord werd geschonken, maar ik ben niet overtuigd van de wijn-spijscombinatie. Of het een goede kreeftenwijn is zal zeer afhankelijk zijn van de saus en garnituren die bij de kreeft worden geserveerd.
De wijn wordt  geschonken door de Zeeuwse restaurants die zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft en die een driegangen kreeftenmenu aanbieden voor € 59,50.

Op elke boot was iemand aanwezig die de Kreeftenwijn kon toelichten. Op onze boot was dat vinoloog Byron van Bree, speciaal voor deze dag sommelier namens Brasserie Maritime. Byron (rechts) hield een gloedvol verhaal over de Doceassaje.

Inmiddels waren we weer terug in de haven van Zierikzee en was het lunchtijd. Op het persprogramma stond een kreeftenlunch op de Frisia. Maar toen bleek dat op onze (heel gezellige) ZZ6 nog voldoende kreeft was voor een heerlijke lunch en het aanbod er lag om te blijven, was de keus snel gemaakt en genoot ik van een paar heerlijke halve kreeften aan boord van de ZZ6.

En hoe gezellig was het dan op de ZZ6? Ik had de eer om (samen met mijn fotograaf) de boot te delen met onder meer een aantal dames van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft. Hier poseren zij met onze gastheer van de dag Stefan Kalwij van brasserie Maritime uit Zierikzee.

Het seizoen voor Oosterscheldekreeft loopt van 1 april tot 16 juli. Ongeveer twintig kreeftenvissers hebben in deze periode vergunning om de Oosterscheldekreeft aan land te
brengen.
De Oosterscheldekreeft leeft in een vrij geïsoleerde populatie, waarin veel kreeften als gevolg van sterke schommelingen in zoutgehalte en temperatuur sterven. De populatie wordt steeds weer opnieuw opgebouwd vanuit sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. Hierdoor heeft de populatie een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. De Zeeuwen betitelen de smaak van de Oosterscheldekreeft als fijn en zacht en zoeter dan andere kreeft.

De meeste foto’s zijn gemaakt door Albert van Efferen.

 

Dit bericht heeft 2 reacties
  1. Mooi stuk Astrid; water loopt in de mond. Hopelijk bereiken er een paar 013. Geeft meer genoegen dan de Paashaas.

  2. Da’s nog eens een leuk uitje, een prima reportage heb je er van gemaakt Astrid, bedankt!

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top