skip to Main Content

Regionale keuken op niveau in De Schans, Montfoort

In het Groene Hart tussen Montfoort en Oudewater ligt restaurant De Schans. Ries en Lilian Verburgt hebben dit mooi witgepleisterde restaurant al heel wat jaren. Ries is een bevlogen chef, die liefst met regionale en ambachtelijk gemaakte producten werkt. De Schans is dan ook aangesloten bij Euro-Toques.
Makkelijk parkeren, uitzicht over de polder, een sfeervolle inrichting met niveauverschillen, lekker eten  en een attente en plezierige bediening zijn de trekpleisters van dit leuke restaurant.

Na een lekker aperitief met wat knabbels komt de amuse:  in een glaasje quinoa met
bundelzwam, bloemkool  en korenaarasperge. Daarbovenop in een bakje wat pompoen ijs. Daarbij een marshmellow van pompoen. Herfstachtige smaken en erg lekker.

Amuse

Dan een combinatie van paling en biet in een glas. Rode en witte crème van biet,  een mooie rol kapseldeeg met paling en stukjes appel. Een mooi opgemaakt en lekker gerechtje. Ik zou alleen graag in de verhouding biet-paling  wat meer paling willen proeven.

Paling en biet

We gaan door met griet onder een dakje van peterselie en dragon. Verder spinazie een dressing van spinazie en voor het zuurtje een saus van citrusvruchten. De combinatie van ingrediënten past goed bij elkaar, de griet is lekker van smaak en heeft een goede cuisson.

Griet

Daarna komt een surf ’n turfgerecht:  haas van het zwijn, eerst op lage temperatuur
gegaard en daarna gegrild. De surfkant bestaat uit een worstje van kreeft en een krokant gebakken wilde gamba. Dit alles geserveerd aan een spies van gefrituurde
glasnoedel en erbij een saus van schaaldieren. Ook hier is de smaakcombinatie weer erg goed. De zwijnshaas was naar mijn smaak iets te lang gegrild en mogelijk was de saus een ietsie pietsie geschift, wat overigens geen afbreuk deed aan de smaak ervan. Het kreeftworstje en de gamba zijn erg lekker en sappig.

Zwijnshaas, kreeftworstje en wilde gamba

Het hoofdgerecht bracht Hollands hert: de filet en de nek, langzaam gegaard. Daarbij risotto met macadamianoten, uitjes, truffelmayonaise en jus van het hert. Ook weer een lekker herfstachtig gerecht, met intense smaken en de risotto goed al dente.

Hollands hert

Tot besluit kaas. In het Groene Hart zitten veel kaasmakerijen en in De Schans is het mogelijk om een bordje met gevarieerde kaassoorten te serveren die allemaal uit de regio komen. Iets om trots op te zijn vind ik.
Op de foto van links naar rechts: jonge geit uit Papekop, Ruygentaler  uit Oudewater (Emmentaler-achtige smaak),  Le Petit Doruvael  uit Montfoort, (rood bacterie) , Romero uit IJsselstein (6 maanden gerijpt in rozemarijn), blauwschimmel uit Bodegraven (van Roquefortschimmel  gemaakt) en 3 jaar oude boeren brokkel uit Achthoven. Daarbij appelchutney en Kletsenbrood.

Kazen uit de regio Montoort

De wijnen in het wijnarrangement passen over het algemeen goed bij de gerechten en worden netjes toegelicht door de plezierige bediening die het je graag naar de zin maakt.

Patron-cuisinier Ries Verburgt twittert onder de naam: @riesverburgt

Back To Top