skip to Main Content

Restaurant De Fuik in Aalst

Er zijn van die restaurants die jaarrond veel te bieden hebben. De Fuik in Aalst bij Zaltbommel, op de grens van Gelderland en Noord-Brabant, is er zo één. Door de ligging aan de afgedamde Maas, het grote terras en het mooie uitzicht over de rivier en de uiterwaarden is een maaltijd er hier altijd een met een view. In de zomer is het hier natuurlijk prachtig, maar ook in de winter is het fijn eten met dat mooie Hollandse uitzicht.

Restaurant De Fuik

Restaurant De Fuik Aalst

Het jonge paar Martin en Rosita Ruisaard zwaait de scepter over De Fuik. Beide opgeleid tot kok, maar Rosita nu aan de voorkant als gastvrouw, zodat de directe contacten met de gast gewaarborgd zijn. Een jaar geleden gooiden ze het roer om en veranderden ze de traditionele opzet van de kaart. Deze bestaat nu uit een maandelijks wisselende serie van 15 gerechten van het formaat tussengerecht waaruit je je eigen menu samenstelt uit de gerechten die je aanspreken. 4 gerechten kosten € 46,-, 5 stuks € 53,- en oplopend. Daarnaast zijn er aantrekkelijke menu’s en (all-in)arrangementen en kun je alle gerechten ook als grotere à la carte portie bestellen. Verder is er vaak nog wat buiten de kaart om, zoals oesters of – in ons geval – tarbot.

Martin en Rosita Ruisaard Restaurant De Fuik
De ‘Fuik Nieuwe Stijl’ – die ik destijds publicitair in opdracht van Martin en Rosita in de markt heb gezet – valt goed in de smaak bij de gasten én bij de patrons. Verder is het paar actief met het organiseren van speciale evenementen, zoals de jaarlijkse kreeft- en oesterdag die op het terras wordt gehouden en speciale wijn-spijsdiners.
Bekijk hier de video die FoodReporter maakte over De Fuik Nieuwe Stijl.

Hieronder volgt een impressie van wat je in De Fuik op je bord kunt verwachten. Een waardeoordeel over alle afzonderlijke gerechten laat ik achterwege. Ik vind dat je hier heel goed eet en dat je als gast heerlijk in de watten gelegd wordt, maar dat is enigszins subjectief, ik heb tenslotte voor dit restaurant gewerkt. Wil je een waardeoordeel van iemand die veel eetervaring op topniveau heeft en die ik respecteer, lees dan de blogpost van Carla van Schelven, zij at hier een week later en at deels dezelfde gerechten.

Op deze zondagmiddag in februari is het regenachtig en winderig, maar binnen is het behaaglijk en gezellig en genieten we van de altijd wisselende kleuren in het landschap en in de lucht.

Restaurant De Fuik Aalst
Restaurant De Fuik Aalst

 

De nieuwe sommelier Bram Faber ontvangt ons. Leuk om hem nu eens te ontmoeten, we volgen elkaar al jaren via social media. We starten met een glas Pommery-champagne, waarbij wat fijne hapjes en heerlijke groentechipjes.
Na een amuse van gele en rode biet, schuim van mierikswortel en poeder van geitenkaas, volgt hier een overzicht van de gerechten, gegeten door 2 personen.

De Fuik Aalst salade sneeuwkrab

Salade van sneeuwkrab, gebrande coquille, limoen en crème fraîche.

Bekijk hier de video die ChefsFriends maakte van Martins signatuurgerecht met sneeuwkrab en coquille.

Tonijn De Fuik Aalst

Tonijn gebakken en gemarineerd, kerriedressing, olijf en gefrituurde ansjovis

Creme kippenlever De Fuik Aalst

Crème van kippenlever, knoflookcroutons, boerenkool en appel.

De Fuik Aalst

Drie bereidingen van eendenlever met gerookte paling, whisky en peer.

Zeetong De Fuik Aalst

Gegrilde zeetong, schuim van kreeft en gember, polenta en broccoli.

de Fuik Aalst

Chef Martin Ruisaard schaaft de truffel over de tarbot.

Tarbot truffel De Fuik Aalst

Tarbot met truffel.

USA housesteak De Fuik Aalst

USA housesteak met aardpeer, rode ui en laurierjus.

Crème brûllée De Fuik Aalst

Bij de crème brûllée van koffiebonen: banaan, banketbakkersroom en blauwe bes.

Crème brûllée De Fuik Aalst

Crème brûllée van koffiebonen.

Bij de gerechten kozen we wijnen uit de vernieuwde wijnkaart. Die is door het hanteren van een ander margesysteem in veel gevallen goedkoper geworden. Kazen (van de topaffineurs van Bourgondisch Lifestyle) en een groot assortiment in eigen keuken gemaakte friandises voor bij de koffie worden gepresenteerd op mooie trolley’s die inmiddels erg geliefd zijn bij de gasten. Het maakt de maaltijd helemaal af.

Kaastrolley De Fuik Aalst

Sinds kort is De Fuik aangesloten bij de Jeunes Restaurateurs (JRE), de restaurantvereniging voor jonge ondernemers, iets wat helemaal bij Martin en Rosita past!

Back To Top