skip to Main Content

Patrijs eten bij restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen

Een frisse winteravond in november, je stapt in het donker uit de auto en wordt door iemand van de vriendelijke brigade van restaurant ’t Kalkoentje in Rhenen opgewacht om naar binnen geleid te worden. Daar begint de gastvrijheid al. De tuin is mooi verlicht, net als het restaurant waar tientallen kaarsen de sfeervolle eetruimte verlichten.

De aanleiding voor het bezoek was een tweet van patron-cuisinier – en tevens jager – Nico Klaver waarin hij meldde dat hij (in Duitsland) door hemzelf geschoten patrijs op de kaart had staan. Na een reactie van mijn kant ontstond spontaan het idee om te gaan eten. Ook dit is een voorbeeld van de kracht van het zakelijk inzetten van Twitter: een enthousiaste tweet met foto van een restaurateur leidt tot een reservering door een gast. Zo simpel kan het zijn!

We starten de avond met een glas champagne bij de open haard, met daarbij onder meer een lekker bitterballetje gevuld met boerenkool. Nico Klaver komt zelf de kaart brengen en vertelt op zijn eigen enthousiaste wijze wat voor lekkers er die avond in het menu zit. En ja, dan neem je natuurlijk het menu omdat je zoveel mogelijk gerechtjes van de hand van Nico wil proeven.

We beginnen met langoustine, mango, tomaat en radijs. De langoustine kort gebakken en nog lekker wolkig, de mango niet te zoet. Een fijne start van de avond, waarbij maître Eddy van Stijn een lekker glas wit uit Rias Baixas schenkt.

De volgende wijn is een Hongaarse chardonnay, de Etyeki-Kúria 2009 uit Etyek-Buda. Een heerlijke wijn, rond en zuiver, die heel goed past bij het gerecht van dorade, die overdekt is met rundertartaar. Daarbij een fluwelige Hollandaisesaus, wat een lekker gerechtje zeg! Overigens zie je op de foto hieronder de dorade niet, die is verstopt onder een dun – maar heerlijk – laagje rundertartaar.

We gaan door met een gerecht van aardappelmousseline, sukade, lever gebakken met een krokant suikerlaagje en lekkere jus. Aan tafel door Nico overschaafd met truffel. Zo’n gerecht behoort tot mijn favoriete smaken: de aardappel, het langzaam gegaarde en wat vettige vlees, de lever en de truffel. Allemaal barstensvol heerlijke aardse smaken!

Erbij kwam een Capomastro Lenotti uit Veneto, Italië, grotendeels gemaakt van de Corvinadruif. De wijn heeft rood fruit en is pittig en vol. Heel aangenaam bij het winterse gerecht.

Dan de patrijs, die de aanleiding was voor het spontane bezoek. Een mooi malse borst (dat is nog een hele kunst!) en een gekonfijt pootje. Daarbij paddenstoelen, fondantaardappel en wat groente, onder meer een courgettepakketje. In één woord heerlijk en de aanleiding van het bezoek helemaal waard. De spätburgunder Käsleberg 2008 van Salwey uit de Duitse Kaiserstuhl doet het er goed bij.

We sluiten af met een heerlijk dessert van kweepeer met wat rode peper en wat goed gerijpte kazen.

De maître schenkt een glas late bottled vintage port bij de kazen, waarvan een van de vier een harde kaas is. Hier een advies: schenk eens wat anders dan die eeuwige rode port, die ook nog eens minder goed bij (blauw)schimmelkazen en romige kazen past. Bij dit type kaas past een witte wijn beter, al dan niet met een zoetje. En bij harde kaas komt een rode wijn vaak beter uit. Wil je toch verschillende soorten kaas met wijn erbij serveren, dan is een proeverijtje van verschillende wijnen met uitleg erbij leuk en leerzaam voor de gast. Ook bevordert het de interactie tussen de bediening en de gast. En de gast vertelt dit leuke en leerzame wijnmoment weer graag verder!

Los van het feit dat Nico Klaver goed kookt, is hij zo’n chef die vaak en goed contact met zijn gasten heeft. Hij brengt de kaart, licht zijn menu toe, serveert veel van de gerechten zelf uit en voorziet ze van een toelichting. Je wordt vrolijk van zijn enthousiasme en zijn uitleg.

Restaurant ’t Kalkoentje ontleent zijn naam aan het pand waarin het gehuisvest is, sinds de jaren twintig van de vorige eeuw heet het pand al ’t Kalkoentje. Vanaf de jaren 70 van de vorige eeuw is er een restaurant in gevestigd. Ik kwam er als klein kind al toen het een favoriet restaurant van mijn opa was.
Nico Klaver is sinds 1988 eigenaar en in 2013 viert hij dat hij 25 jaar eigenaar is. Dat is een felicitatie en een compliment waard!
In het kader van het 25-jarig jubileum zijn er in 2013 bijzondere activiteiten en is er een extra menu, het 4 gangen Verjaardagsmenu voor € 39,50.

En had ik al gezegd dat je hier in de zomer in de tuin onder de bomen heerlijk kunt eten met uitzicht over de Rijn? Bij deze!

Back To Top