skip to Main Content

Rookworstactie Cappucino Rotterdam geslaagde marketing

Het begon op de Horecava als een geintje en binnen drie dagen was het voorbereid en uitgevoerd. Zo snel kun je als horecabedrijf een geslaagde marketingactie doen. Hoe ging dat?

Ik was samen met eigenaren Ank van der Waal en Ron van Beek van lunchroom Cappucino (en van restaurant Antichic) in Rotterdam op horecavakbeurs Horecava. Tijdens een kopje koffie bij hun koffieleverancier Lavazza kwam het gesprek op het nieuwe ‘4 uurtje’ van de Hema, waarin Hema voor 1 euro koffie met wat lekkers erbij verkoopt. Een mooie marketingstunt om (meer) mensen naar het warenhuis te lokken. En van die extra mensen koopt vast wel iemand een product, met als gevolg meer omzet. Ikea doet het al jaren met zijn ontbijt.

Ank, wiens Cappucino op 50 meter afstand van de Hema ligt, had zich via Twitter al uitgelaten over de Hema-actie en dat leidde tot een interview in het Algemeen Dagblad waarin Ank haar reactie gaf. Ank is van mening dat je als ondernemer niet moet klagen en bij de pakken neer moet zitten, maar dat je moet uitgaan van je eigen kracht: met liefde een heerlijke kwaliteitskoffie schenken voor een nette prijs. Dat dit wordt gewaardeerd blijkt uit het feit dat Cappucino de afgelopen jaren drie keer op rij de Ketelbinkie Koffietrofee kreeg voor de beste koffie van Rotterdam. En uit het feit dat hun zaak in hartje Rotterdam, waar je ook heerlijke patisserie, broodjes, bagels, salades en een glas wijn kan krijgen, elke dag goed bezocht wordt.

Terug naar de Horecava. Al pratend kregen Ron en Ank het idee om de vrijdag en zaterdag erop een rookworst weg te geven bij de koffie, als ludieke knipoog naar de koffieactie van de Hema en de bekende Hemarookworsten. Via de adviseur van hun horecagroothandel VHC Jongens die ook op de beurs was, werden in een oogwenk Unoxworsten, broodjes, saus en een kar als uitgiftepunt geregeld. Dit alles werd de volgende dag (donderdag) keurig bezorgd.

Op donderdag bespraken we de mediastrategie, waarbij ook social media strateeg Kim van Velzen een belangrijke rol speelde, schreef en verspreidde ik het persbericht naar regionale en landelijke media en belde nog wat rond binnen mijn perscontacten.
Grafisch bedrijf Veenman + verzorgde binnen een dag het ontwerp en de uitvoering van een goede poster.
Voor Twitter werd de hashtag #tijdvoorkoffie ingesteld, waarmee iedereen de tweets over de actie goed kon volgen en die belangrijk is voor de statistieken.

Vanaf vrijdagmorgen was de actie een feit: alle gasten kregen na hun bezoek aan Cappucino bij het verlaten van de zaak een broodje rookworst aangeboden.
Verspreid over vrijdag en zaterdag namen 750 mensen een rookworst mee. Lang niet iedereen nam er een mee, maar zonder uitzondering reageerden de gasten positief. Ik heb zelf zaterdag meegeholpen om vanuit de speciale Unoxkar de worsten mee te geven en heb de reacties dus direct kunnen horen.

Resultaten
Veel Rotterdamse media besteedde aandacht aan de actie. Zo kwam RTV Rijnmond reporter Jack Kerklaan langs voor een hilarisch interview en schreven De Havenloods en het Algemeen Dagblad erover, waarvan het Algemeen Dagblad twee dagen achter elkaar. Verder heeft radioprogramma Evers staat op (radio 538) twee keer aandacht besteed aan de actie, waren er publicaties op vakmedia en werden bloggers geïnspireerd tot rookworstblogs.

Social Media
Twitter en Facebook werden overstroomd door berichten over de rookworstactie.
Alleen op Twitter al werden 46.000 accounts bereikt met de hashtag #tijdvoorkoffie. En omdat niet elke tweet werd voorzien van deze # zijn zeker meer dan 46.000 accounts bereikt.
Het Facebookaccount van Cappucino kreeg 20% meer ‘likes’ en het bereik van de berichten die op Facebook werden geplaatst werd fors vergroot.
En, ook niet onbelangrijk, Cappucino genereerde een omzetstijging van 20 tot 35%  in de vier dagen vanaf de start van de actie.

Het is helder dat door deze ludieke en positieve actie de naamsbekendheid van Cappucino fors is vergroot. Mensen praten over je: in je zaak, op Social Media en in de reguliere media.
Ook is duidelijk dat je met creatief en positief ondernemerschap een heel eind komt. Dus niet zeuren en de underdog uithangen, maar op een positieve manier omgaan met de activiteiten van mede-ondernemers. Daarnaast is samenwerken heel belangrijk. In dit geval samenwerken met je leveranciers, je adviseurs en met de pers.
Het op de juiste manier inzetten van Social Media als Facebook en Twitter levert enorm veel gratis publiciteit, meer reuring en meer volgers op. En volgers zijn je (potentiële) gasten, je ambassadeurs die over je praten en die jouw Social Mediaberichten weer verder verspreiden.
Lees hier de blogpost van (Guerrilla)marketingautoriteit Cor Hospes op Frankwatching, waarin hij dieper ingaat op de Social Media-effecten van de rookworstactie van Cappucino.

Een horecaondernemer kan wat mij betreft echt niet meer zonder een Twitter- en Facebookaccount. En dan wel een account met de juiste content, de juiste toon, goede interactie en volgers/vrienden uit de juiste (doel)groepen.
Daarom is het op een effectieve manier inzetten van Twitter en Facebook een van de speerpunten die ik hanteer bij mijn communicatie- en marketingadvies aan de horeca.

Verder ben ik benieuwd met welke stunt Ank en Ron over een tijdje weer komen, want dit creatieve paar heeft nog heel wat in petto!

Ank en Ron zijn echte Social Media-dieren Volg ze op:
@caprotterdam
@antichic_
@ronantichic
Facebook: Cappucino Rotterdam

Back To Top