skip to Main Content

Sabina DOP olijfolie

Ik was de Sabina DOP olijfolie van Federico Tittoni van Golosita al een paar keer tegengekomen, onder andere bij de door Koppert Cress georganiseerde Tweetjams, maar het was er nooit van gekomen om hem goed te proeven.

De Colle San Lorenzo Sabina DOP, zoals de olie officieel heet, is het vlaggeschip van importeur Golosita. Deze Sabijnse olijfolie uit de streek La Sabina, vlakbij Rome,  is de eerste olijfolie die een DOP keurmerk heeft gekregen. Het DOP keurmerk (Denominazione di Origine Protetta) staat garant voor een kwalitatief hoogwaardig product.

De Colle San Lorenzo Sabina DOP wordt volgens DOP-voorschrift gemaakt van een blend van minimaal vijf olijfrassen: Carboncella, Leccino, Salviana, Frantoio, Raja, Pendolino en een aantal andere inheemse rassen.
Het is een extra virgine olie, gemaakt van de eerste koude persing.

Genoeg technisch gepraat, hoe is ie?
De kleur is relatief neutraal geel. Niet echt groen, ook niet donker geel.
Wat direct opvalt en wat ik heel aangenaam vind: de olie heeft een heerlijk frisse, jonge, grassige en aantrekkelijke geur. Vooral de grassige geur spreekt me erg aan.
En dan de smaak: romig, iets pittig met een heerlijk zachte ‘afdronk’. De romige en pittige smaak verwacht je niet direct als je de olie ruikt.
De gelaagdheid waarover importeur Golosita spreekt is inderdaad goed proefbaar in deze lekkere olie.

De olie is lekker met wat brood en een zoutkorreltje en kan daarom heel goed gedurende de maaltijd op tafel blijven staan. Verwerken in een dressing kan uiteraard ook prima. Verder komt hij met name goed tot zijn recht over koude gerechten, zoals over de avocadosalade met kip die ik er speciaal voor maakte.
En een beetje gesprenkeld over mooie voorjaarsgroenten zoals verse doperwtjes en tuinboontjes lijkt me zalig.
Wat ik wel heb kunnen uitproberen is dat de olie zeer goed smaakt over rauwe tonijn en gegrilde coquille.
Ik kan me voorstellen dat menig restaurantchef met Sabina DOP ook heel goed uit de voeten kan.

Back To Top