skip to Main Content

Met Sommelierwijnen in restaurant Katseveer

Na een middag met de 7 mensen achter Sommelierwijnen wijn en wijn-spijscombinaties geproefd te hebben, is het duidelijk: Sommelierwijnen is niet alleen “one stop shopping bij 7 kleine maar fijne importeurs”, maar ook een fijne groep mensen met hartstocht, kennis en een neus voor bijzondere kwaliteitswijnen.
Sommelierwijnen bestaat uit importeurs

  • La Vie Le Vin, Max en Huib van der Lugt (Provence, Corsica, Savoie)
  • AltoVino, Patrick van Gool (Italië)
  • Lekker Sapje, Bernd Weeke (Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Portugal)
  • De Geluksdruif, Olivier Schutte (Frankrijk, Spanje, Portugal, Piemonte)
  • Wijnhoeve Matton, Wilmy Matton (Portugal, inclusief Azoren en Madeira)
  • Asian Wines, Sapna Knijnenburg en Victor Petit (India, Thailand, Libanon, Armenië)
  • Damaro wijnen, David Lumer (Argentinië).

Sommelierwijnen

Het samenwerkingsverband van kleine gespecialiseerde importeurs voert zo’n 500 wijnen die door de horeca als één assortiment gezien kunnen worden. Het idee is dat de sommelier met slechts één aanspreekpunt – dus 1 van de 7 importeurs – over al deze wijnen kan beschikken en één factuur krijgt voor bestellingen van wijnen van meerdere importeurs.

Een aantal malen per jaar wordt er een wijn-spijslunch of -diner met een proeverij voor sommeliers georganiseerd. Elke importeur nodigt een sommelier uit, wat resulteert in een groep van 14 personen die gezamenlijk proeven en eten. Sommelierwijnen kiest voor deze aanpak omdat dit volgens hen de enige manier is om sommeliers voldoende tijd en gelegenheid te bieden voor een oprechte kennismaking met de wijnen in combinatie met hoogwaardige gerechten uit topkeukens. De sommeliers waarderen deze aanpak en zijn inmiddels ook wijnen van andere importeurs uit de groep gaan inkopen. Daarnaast is het natuurlijk ook leerzaam voor de importeurs zelf.
De eerstvolgende proeverij is gepland in september 2016 bij restaurant Fred ** in Rotterdam.

Sommelierwijnen in restaurant Katseveer

Ik mocht aanschuiven bij de wijn-spijslunch in restaurant Katseveer (één Michelinster) in het Zeeuwse Wilhelminadorp.
Als basis fungeerde een bijzonder goed zesgangendiner uit de keuken van Rutger van der Weel, waarbij per gang een bijpassende wijn werd geschonken. Inclusief aperitief kon elk van de zeven importeur hierbij één wijn presenteren. Tussendoor werden nog 14 wijnen geproefd in zes flights. Een leerzame sessie en het gaf een aardig beeld van de diversiteit en de kwaliteit van de afzonderlijke importeurs, die ik over het algemeen vrij hoog vind.

Sommelierwijnen in Katseveer

Cassis Domaine De la Ferme Blanche 2014 van La Vie Le VinHoogtepunt van de maaltijd was een geweldig lekker gerecht van rode mul, tomaat, witte boon, basilicum en za’tar. De daarbij gekozen wijn, een witte Cassis Domaine De la Ferme Blanche 2014 van La Vie Le Vin, was een voltreffer. De blend van marsanne, clairette, ugni-blanc, sauvignon en bourboulenc levert een heerlijke wijn op met een bijzondere neus, frisse zuren en een aangenaam bittertje. De combinatie met de rode mul is hemels. En zo zie je maar weer dat wijnen uit de Provence gemaakt zijn voor gerechten met een Provençaalse touch.

Rode mul, tomaat, witte boon, basilicum en za’tar

Rode mul, tomaat, witte boon, basilicum en za’tar

Ecker Lekker SapjeEen andere mooie wijn-spijscombinatie was de Oostenrijkse Ecker Grüner Veltliner Steinberg Große Reserve 2013 van Lekker Sapje.
Een wijn zonder houtrijping met fijne bitters en mooie zuren, waarmee de tongschar met rundersukade en knisperverse groenten een hemelse combinatie vormde.
Overigens complimenten voor Rutger van der Weel, die samen met sous Leon Vermaire (een talent!) en het keukenteam geweldig presteert. Als dit zo doorgaat is Zeeland straks weer een tweesterrenrestaurant rijker.

 

Katseveer tongschar rundersukade

Tongschar, rundersukade

Andere favorieten (toevalligerwijs allemaal witte wijnen)

Primavera Vincent Giraudon 2015 Loire, Frankrijk. Een bijzondere aligoté met korte houtrijping. Mooi weelderig, rijp, anders dan anders, aangename verrassing. Goede prijs-kwaliteit. (De Geluksdruif).

Arinto dos Açores António Maçanita 2014, Azores Wine Company. Deze arinto is een inheemse druif van de Azoren en is anders dan de arinto van het vasteland van Portugal. Groeit op vulkanisch gesteente en dat proef en ruik je. Diepgele kleur, mooie neus, kruidig, in deze wijn is zoveel te beleven! Kleine productie. (Wijnhoeve Matton).

Sommelierwijnen in Katseveer

Montesicci 2013 Dolianova, Sardinië. Blend van 75% vermentino met malvasia en nasco. Niet houtgelagerd, maar smaakt wel zo. Lichte petrol-geur, mollig, lekkere tannines. Heerlijke aromatische wijn met een lange afdronk. Goede prijs-kwaliteit. (AltoVino).

Calathus chardonnay 2013 Finca Don Carlos. Kleinere producent uit Mendoza, Argentinië. Handgeplukt, 9 maanden nieuw Frans eiken. Groene aromatische neus, fris, kruidig en fijne zuren. Goede prijs-kwaliteit. (Damaro wijnen).

Sommelierwijnen in Katseveer

Chenin blanc late harvest 2014 Sula Vineyards, India. Mijn eerste kennismaking met Indiaase wijn. Deze chenin komt uit de streek ten noorden van Bombay. Een plezierige wijn, prima gastronomisch inzetbaar voor wie eens een andere zoete wijn wil inzetten. In dit geval combineerde hij goed bij het dessert van aardbei, lievevrouwenbedstro, rabarber, hibiscus en amandel. (Asian Wines).

Sommelierwijnen in Katseveer

Dank Sommelierwijnen en met name Patrick van Gool voor de goede organisatie. Complimenten aan sommelier Paul Labrijere die samen met gastvrouw Jessica van der Weel en het bedieningsteam van Katseveer op professionele wijze het arsenaal aan flessen, glazen en natuurlijk gerechten organiseerde, het liep allemaal gesmeerd!

Sommelierwijnen in Katseveer

Importeurs, sommeliers & crew Katseveer

Overige beelden

Oosterscheldekreeft, venkel, sinaasappel, verveine, witte asperge

Oosterscheldekreeft, venkel, sinaasappel, verveine, witte asperge. Wijn: Grillo, Fileno CVA Canicatti 2014 Sicilië (AltoVino)

Sommelierwijnen in Katseveer

Oester, dorade, erwt, waterkers, bergamot

Oester, dorade, erwt, waterkers, bergamot. Wijn: Arinto dos Açores António Maçanita 2014, Azoren (Wijnhoeve Matton)

 

Lam, aubergine, sumac, ui, abrikoos, kummel, brandnetel

Lam, aubergine, sumac, ui, abrikoos, kummel, brandnetel. Wijn: Pinot noir Verum 2014 Del Rio Elorza, Patagonië (Damaro wijnen)

Sommelierwijnen in Katseveer

Aardbei, lievevrouwenbedstro, rabarber, hibiscus, amandel

Aardbei, lievevrouwenbedstro, rabarber, hibiscus, amandel. Wijn: chenin blanc late harvest 2014, Sula, India (Asian Wines)

Sommelierwijnen in restaurant Katseveer

 

Back To Top