skip to Main Content

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 naar Thomy Kleijngeld (9)

Logo Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsIn deze serie volg ik de deelnemers en de jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) voor jong bedieningstalent tijdens de verschillende fasen van de wedstrijd en de bekendmaking van de winnaar op 11 april 2016. De introductie en achtergronden van de wedstrijd kun je hier lezen.

Deze keer: het feestelijke slot van de wedstrijd en de bekendmaking van de winnaar.

Het fraaie historische landgoed Duin & Kruidberg baadt in de zon tijdens de feestelijke slotmiddag van de wedstrijd. Het is een aangename 20 graden in Santpoort, een perfecte dag om de wedstrijd af te sluiten.
De zes kandidaten (Thomy Kleijngeld, Joost van Tegelen, Anna Hempen, Natasja Chen, Ellis Pronk en Tristan van Doorn) starten de dag met één op één gesprekken met Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland) en juryvoorzitter Willem Kool (Stan Huygens Journaal Telegraaf). In de gesprekken gaat het onder meer over de ambities van de kandidaten en hun idee over gastvrijheid.
Daarna is er tijd om even te ontspannen tijdens de lunch, die heerlijk buiten in de zon op het mooie terras met uitzicht over het park genoten kan worden.

Duin en Kruidberg Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016

Rond 14.00 uur arriveren de gasten: familie, collega’s en vrienden van de kandidaten, pers en afgevaardigden van de G7, het samenwerkingsverband van restaurants dat de wedstrijd samen met Hennessy organiseert. En traditiegetrouw is ere-jurylid Maurice Hennessy ook weer naar Nederland gekomen voor de prijsuitreiking. Het toont het belang aan dat hij stelt in het ondersteunen van jong talent binnen de gastvrijheidssector. Presentatrice Daphne Bunskoek heeft de eer om de middag aan elkaar te praten en dat doet ze met verve en humor.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016
Juryleden Willem Kool en Bob Bron laten hun licht schijnen over de wedstrijd en over wat zij onder gastvrijheid verstaan, waarna voorzitter van de G7 Lex Gasseling kort verslag doet van wat de jury het meest opviel tijdens de praktijkproeven. Opmerkelijk was dat de helft van de kandidaten koos voor een dessert waarin sabayon met cognac, bij de verplichte verwerking van Hennessy cognac in één onderdeel van de vijfgangenmaaltijd. Kandidaten die in 2017 meedoen met de wedstrijd zullen wat mij betreft een nieuwe creatieve toepassing moeten bedenken, die tip geef ik ze nu alvast.

Willem Kool Daphne Bunskoek Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016

Daphne Bunskoek met juryvoorzitter Willem Kool

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016

Vlnr Bob Bron, Daphne Bunskoek en Lex Gasseling

Daarna komen de kandidaten in actie: ze maken op het toneel nog één keer hun favoriete cocktail zoals ze die tijdens de cocktailworkshop hebben geleerd. Kandidaat Thomy Kleijngeld heeft voor zijn Hennessy Sicilian Spring zelfs ijsklonten gevuld met basilicum vanuit Brabant meegenomen.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016

Tristan van Doorn en Ellis Pronk

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016

Natasja Chen

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016

Ellis Pronk

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016

Joost van Tegelen (l) en Thomy Kleijngeld.

En dan is het tijd voor het moment suprême: de bekendmaking van de winnaar(s):
1. Thomy Kleijngeld (21), namens Alliance Gastronomique, werkzaam bij restaurant Wollerich.
2. Tristan van Doorn (21), namens Les Patrons Cuisiniers, werkzaam bij Restaurant Kasteel Heemstede.
3. Anna Hempen (18), namens Châteaux et Résidences Gastronomiques, werkzaam bij Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst in De Schiphorst.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 Thomy Kleijngeld Maurice Hennessy

Maurice Hennessy overhandigt de prijs aan winnaar Thomy Kleijngeld

Thomy volgt hiermee Nathalie van der Schans op, die de prijs in 2015 won. Hij wint een compleet verzorgde studiereis naar Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.
Alle winnaars van harte gefeliciteerd met jullie prijs, in het bijzonder Thomy met zijn eerste prijs. En voor alle deelnemers: geweldig dat jullie namens jullie restaurantvereniging meededen aan deze wedstrijd, ik heb daar veel respect voor en  ik blijf jullie volgen!

De uitreiking wordt afgesloten met een gezellige afterparty op het terras met volop cocktails en waarin het team van Duin & Kruidberg o.l.v. sterrenchef Alain Alders uitpakt met een serie heerlijke gerechtjes.

De foto’s werden gemaakt door Jesaja Hizkia.

Slot van de serie
Dit is de laatste blogpost in de serie over de NHGP 2016. Ik vond het superleuk om met de jury mee te reizen en de kandidaten van zo dichtbij te volgen. Door van de wedstrijd verslag te doen via mijn gastroblog en mijn socialmediakanalen heb ik een bijdrage willen leveren aan het breder bekendmaken van de wedstrijd bij zowel horeca als consument. Binnen en buiten de horeca is er over het algemeen veel aandacht voor koks en kokswedstrijden, maar voor de bediening ligt dat anders. En dat terwijl de bediening in een restaurant je avond kan maken of breken. Als ik door een gastvrouw/heer een heerlijke avond heb, dan mag de keuken best eens een steekje laten vallen, ik kom de volgende keer graag terug.
Het is belangrijk dat het bedieningsvak meer in de schijnwerpers komt en dat jonge talenten aangemoedigd worden om voor dit mooie dienstbare vak te kiezen. De Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs draagt daaraan bij en verdient ruime bekendheid.

Lees hier over de introductie en achtergronden van deze wedstrijd.
Lees hier over de praktijkproef van winnaar Thomy Kleijngeld.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Joost van Tegelen.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Anna Hempen.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Natasja Chen.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Ellis Pronk.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Tristan van Doorn.
Lees hier over de cocktailworkshop (inclusief receptuur en bereidingswijze van 2 cocktails).

Blijf de wedstrijd volgen via Twitter en Facebook!

Talent van de Toekomst
Een van de andere initiatieven die jong talent in de schijnwerpers zet is de wedstrijd Talent van de Toekomst. Hier strijden jonge talenten van zowel de witte als de zwarte brigade om de felbegeerde titel. Ik volg de wedstrijd al jaren en mag de prestaties mee beoordelen. Binnenkort publiceer ik op Kokswereld een artikel over deze wedstrijd die op 18 april wordt gehouden.

Back To Top