skip to Main Content

#Tweetjam7 in Leeuwarden: It Giet Oân

Op 25 maart 2013 organiseerde Koppert Cress alweer de zevende Tweetjam. Dit keer in Friesland en in samenwerking met het Friesland College onder het motto ‘It Giet Oân’.

Ook in dit geval werden de aanwezige chefs in teams verdeeld. Om samenwerking, inspiratie en het delen van kennis te stimuleren zijn twee ervaren chefs gekoppeld aan jong Fries talent van het Friesland College. Zij konden putten uit een mooi assortiment van veelal lokale producten als vis, vlees, worst, kaas en erwten. Sommige chefs hadden een extra eigen ingrediënt meegenomen. Zo had Jan Smink biest meegenomen, waarvan hij diverse creaties maakte. Op de foto hieronder zie je gedroogde biest, waar hij chips van maakte. Biest is de eerste melk van de koe nadat zij gekalfd heeft en het is een heerlijk zuivelproduct. Als kleinkind van een boer en wonend op het platteland at ik het vroeger vaak.

Voor de tweede keer waren Corine Feenstra en Vivian Bruinsma van Food Reporter aanwezig om via de livestream verslag te doen. Ook Marco van Davenhorst van Foodreporter was aanwezig.

En natuurlijk deden de meeste koks en aanwezigen zelf via Twitter verslag, want dat is de essentie van een Tweetjam. Lees hier een van mijn eerdere blogposts over de Tweetjam, waarin je kunt lezen wat een Tweetjam precies inhoudt.
In een tijd waarin het aantal twitteraars en tweets per dag nog steeds groeit, is het steeds lastiger om trending topic te zijn op Twitter. Maar uiteindelijk werd in het laatste uur van de Tweetjam met de hashtag #tweetjam7 een 10e plaats in Nederlandse trending topiclijst behaald, een mooi resultaat!

#Tweetjam7 werd mede mogelijk gemaakt door het Friesland College, die de locatie beschikbaar stelde. Deelnemers hadden ruimschoots de beschikking over de groenten van Bud Holland, waterbuffelvlees van Buffalo Farm Twente, Van der Werf Shii-Takes, delicatessen van House of Taste, bijzonder brood van Desem Enzo en Bakkerij Lenes, bijzondere kruiden van Cuimed, cressen en specialiteiten van Koppert Cress, zuivelproducten van Friesland Campina, vis van Veltman Vis, vlees van Vermaning Horeca, Waldpyk kazen, Weidenaar worst en erwten van Piet Hoekstra.

Met al deze producten maakten de teams één of meerdere gerechtjes. De bedoeling was om één presentatiebord te maken en een aantal kleinere bordjes voor de aanwezigen, die ervan konden proeven.

Een beeldverslag

Marten Hagga (links) en biestboy Jan Smink overleggen.

Links Vicky Broekhuizen, rechts helpende organisatiehand Ciska Jonkers.

Menno Post (links) en Roy Grobben.

Zij maakten met Mark Tijmstra dit gerechtje van snoekbaars, artisjok en gelei van oestervocht.

Team Esther Gerlsma, Sytse Greidanus en Michel Terpstra in actie.

Ze maakten een mooi bord met panna cotta van garnaal, crème van knolselderij, biet,  komkommer, garnaal, kerrie, Salicornia Cress en Apple Blossom.

Mede-organisator Tjitze van der Dam schrijft de teamsamenstelling op de bordjes, Willem van Huissteden kijkt of ie het wel goed doet.

Tjitze maakte met Will Boetes en Jascha Poelstra ook nog een mooi gerechtje:

Met Waddengarnalen, scheermes, komkommer in zoetzuur, mousse van buffelmozzarella, quinoa, aardpeercrème, Borage Cress, Salty Fingers en Affilla Cress.

Jilt Casemier en Gerben Land in de weer met snoekbaars.

Om er dit van te maken: rouleau van snoekbaars, crème van gele waldbeantjes, reade krobbe boontjes, droge worst, gemarineerde shiitake, Affilla Cress en Salty Fingers.

Willem van Huissteden maakte in zijn uppie dit gerechtje met Black Angus beef, scheermes, tomaat, sjalot, pijnboompit, Limon Cress, Rock Chives, Salicornia Cress en Apple Blossom.

Op hooi gerookt Managalicavarken, shiitake, gele waldbeantjes en Mustard Cress. De Tweetjam letters zijn gemaakt van jam van kweeappel. De makers zijn vermeld op het bordje: Geert-Jan Vaartjes, Mark van Noord en Julius Pol.

Het lijkt alsof chef Geert-Jan Vaartjes mij hier de werking van een keukenrol uitlegt, maar hij vertelt me dat hij in restaurant De Heeren van Harinxma in hotel Lauswolt in het Friese Beetsterzwaag alleen werkt met Friese producten.

Crème van snoekbaars, shiitake, rode biet, crème van aardpeer, truffelaardappel, Tahoon Cress, Affilla Cress, Bean Blossom en Scarlet Cress.
Door Mark Ameln, Wesley Tolman en Jeroen Siemonsma.

Om de relaxmodus na een middag lekker jammen: Stephan Nijst, Jilt Cazemier en Geert-Jan Vaartjes. Rechts Michiel van der Spek van Koppert Cress.

Op de speciale Tweetjampagina van Koppert Cress vind je alle deelnemers en sponsoren. Daar ook een overzicht van alle publicaties over deze geslaagde Tweetjam met onder meer video’s en (openbare) Facebooksets met actiefoto’s, foto’s van alle gerechten en de namen van de makers.

Back To Top