skip to Main Content

Twitteren bij Da Vinci voor het goede doel

Op 21 maart bestond de Alliance Gastronomique 45 jaar. De Alliance is een
samenwerkingsverband van toprestaurants in Nederland en België, waarbij veel sterrenrestaurants zijn aangesloten.

Het jubileum werd gevierd met een landelijke actie in 35 restaurants in Nederland voor de stichting Energy4All, dat onderzoek naar behandeling voor patiënten met energiestofwisselingsziekten ondersteunt. Daarbij werd Twitter als voornaamste communicatiemiddel ingezet.

Bij de Alliancerestaurants kon een tafel gereserveerd worden voor lunch of diner en voor elke gast werd € 4,50 overgemaakt aan Energy4All. Daarnaast was het doel van de actie om meer naamsbekendheid te genereren voor energiestofwisselingsziekten.
Elke week worden er 1 à 2 kinderen in Nederland geboren met een energiestofwisselingsziekte. Vijftig procent van deze kinderen overlijdt voor hun tiende levensjaar. Zeventig procent wordt geen 18. Er is nog geen behandeling voor deze ernstige ziekte.

Veel bekende Nederlanders waren in Alliancerestaurants aanwezig om te eten en te
twitteren over de actie. Er was een speciale twitter # bedacht: #AG4NRG. De bedoeling was dat de BNers, de gasten en horecaminnend Nederland zoveel zouden twitteren met #AG4NRG, dat de actie Trending Topic zou worden in Nederland.

Ik was door Petro Kools en Margo Reuten van ** restaurant Da Vinci in Maasbracht uitgenodigd om bij hen die dag te komen eten en twitteren. Op verzoek van Petro heb ik als tafelgenoten een groepje (horeca)tweeps en Da Vinci-fans samengesteld met aardig wat volgers, om zo de kans te vergroten Trending Topic te worden.
En dat lukte: tussen 11.00 en 14.00 uur stond de hashtag #AG4NRG lange tijd op één en daar omheen was er regelmatig een top 10-notering. Daardoor was er dus ook veel aandacht voor het goede doel. Via de restaurantreserveringen kon die dag € 10.000 worden opgehaald, nog los van het geld dat na een oproep op twitter op de rekening van Energy4All kon worden gestort.

En maar twitteren! Er werden zelfs laptops ingezet!

Noa Theunissen

Die avond bij Da Vinci ontmoette ik de ouders van Noa Theunissen, een jongetje van vier jaar dat ernstig ziek is en aan energiestofwisselingsziekte leidt. Het was indrukwekkend om met hen te spreken, deze ziekte is erg ingrijpend voor zowel Noa als zijn ouders.
De avond bracht voor Noa en zijn ouders nog twee onverwachte verrassingen: een van de andere gasten bij Da Vinci hoorde van de actie en bleek eigenaar van een bungalowpark te zijn. Hij stelde voor om de mogelijkheden te bespreken om een bungalow voor de stichting Energy4All ter beschikking te stellen.
En weer een andere gast heeft een organisatieadviesbureau dat werkzaam is in de
kinderopvang. Nadat hij informeerde waarom wij toch allemaal zo aan het
twitteren waren gaf hij spontaan zijn kaartje en adviseerde om contact met hem
op te nemen omdat hij wellicht wat zou kunnen betekenen.
Hartverwarmend allemaal!

In de keuken samen met de ouders van Noa (2e en 4e van rechts)

Tenslotte nog even opscheppen: na analyse van de twittergegevens van de hele dag bleek dat onze groep van 7 tweeps (Edwin Raben, Jeroen Trimbos, Edwin Klaasen, Yoap Brugmann, Peter Busser, Albert van Efferen en ik) deze dag de meeste tweets met #AG4NRG had getweet en geretweet. Als groep waren we dus nummer 1 van Nederland en individueel staan we (op 1 na) allemaal ook nog eens in de Top 20.  Zo hebben we dus goed kunnen bijdragen aan de bekendheid van Energy4All.

Alle Da Vinci-tweeps, Margo, Petro, John en brigades Da Vinci hartelijk dank voor een geweldige avond!

Het twitterteam proost met Margo en Petro op het Alliance jubileum en het goede doel

De twitteraccounts:
@doodmoegeboren (St. Energy4All)
@noatweet (Noa Theunissen)
@petrokools (Restaurant Da Vinci)
@alliancegastro (Alliance Gastronomique)
@edwines_com (Edwin Raben)
@restjerome (Restaurant Jérôme, Jeroen Trimbos)
@desemenzo (Edwin Klaasen)
@gruttepyr (Yoap Brugmann)
@ptrbssr (Peter Busser
@albert_culi_art (Albert van Efferen)

Het verslag van het diner, inclusief de foto’s van de gerechten, kun je hier lezen.

Back To Top