Gastronomische verrassing bij Strandclub Zwoel
Aan de buitenkant ziet Strandclub Zwoel in Hoek van Holland er uit als een doorsnee strandtent. Eenmaal binnen is dat heel anders, daar straalt het mooie interieur je tegemoet. Witte goed zittende stoelen, mooie decoraties, bijzondere lampen, mooie bar en een in het oog springend plafond. Zwoel mag met recht een strandclub in plaats van een strandtent worden genoemd. En waarom eigenlijk geen restaurant? Want Zwoel is ook nog eens het hele jaar open en je kan er heel goed eten.
Aan de strandkant drie goed onderhouden terrassen met olijfbomen, palmen en meubilair om te eten, drinken, zonnen en loungen, voor elk (moment) wat wils.
Ik at er op een wat koudere dag. Niet op het terras, maar binnen in het sfeervolle restaurant en om maar meteen met de deur in huis te vallen: eten doe je hier heel erg goed. Ik was onder de indruk van de kookkunsten van patron-cuisinier Sjoerd Henstra. Toevallig is hij de tweede chef uit de stal van Marco Westmaas bij wie ik recent at. Westmaas heeft met zijn Elzenduin Beach in Ter Heijde laten zien dat je op het strand op hoog niveau kunt eten en bij Sjoerd Henstra kun je dat zeker ook.
Bij een verrassend lekker oranje aperitief van Grand Marnier, verse jus d’orange en Champagne komen wat fijne aperitiefhapjes: kroepoekjes op een leistenen tegeltje en puff cakes met citroenmelisse en heerlijke warme Parmezaanwafeltjes op een stokje, alles grappig in oranjestijl.
Als amuse komt een lauwwarme Zeeuwse creuse met Champagneroom en Italiaanse spinazie, de favoriete oesterbereiding van Sjoerd Henstra. De oester is heerlijk van smaak en de room niet al te nadrukkelijk aanwezig. Het geheel heeft een subtiele smaak en is een elegante en lekkere amuse. Het warme bord geeft blijk van oog voor detail.
Het eerste gerecht brengt La Ratte aardappel, gerookte IJsselmeerpaling, snijboon, erwt en een fleur de cornichon, een mini augurkje dat in bloei staat. Een voorbeeld van een mooie zomerse salade met heerlijke smaken. De peulvruchten knapperig, een heerlijke dressing, zalige Hollandaisesaus. Een ogenschijnlijk eenvoudig gerecht, maar wat een mooie smaken!
Sjoerd vertelt dat hij van pure smaken houdt en dat mijn menu van vanavond daar een voorbeeld van is. Met zijn verantwoorde palingleverancier is hij blij, want dat geeft hem de mogelijkheid een heerlijk product als paling (weer) te serveren.
De Tons Duorum uit de Portugese Douro (een blend van Arinto, Rabigato, Verdelho en Viosinho) met z’n aromatische geur en lekker zacht fruit in de mond doet het heel goed bij de aardse smaken van de aardappel en de paling.
We gaan door met een lekker mosselgerechtje met kalebas, biet, aardappel en klaver uit de duinen van Hoek van Holland. Ook in dit gerecht weer harmonieuze smaken die goed bij elkaar passen. Wat ik mis in dit gerecht is een krokantje, als tegenwicht van de zachte ingrediënten.
Wat ook past is de S Cuvee 2011 uit de Pfalz, een wijn van riesling en muscateller. Frisse zuren en wat kruisbes in de mond.
Het volgende gerecht is op de huid gebakken snoekbaars, Nederlandse langoustine van de watergril, een streep crème van bataat, gesuikerde pistache en beurre blanc, gegarneerd met duizendblad (het groene takje op de foto) en bloemetjes van wilgenroos. De laatste twee ingrediënten weer uit de duinen en de snoekbaars van om de hoek uit het brakke deel van de Nieuwe Waterweg.
De baars en de langoustine zijn goed gegaard en een plezier om samen met de overige ingrediënten te eten. Het duizendblad smaakt een beetje naar kamille en is niet alleen decoratief, maar ook een subtiele smaaktoevoeging aan het gerecht.
En ja, je zou kunnen zeggen: alweer aardappel in het menu, maar een kniesoor die daarop let, want alle verschillende aardappelsoorten passen er gewoon goed in.
En wat combineert de Hautes Cote Nuits Domaine de la Douaix Moustie 2007 er goed bij! 70% chardonnay en 30% pinot blanc, met frisse zuren in de neus en de mond, een mooi gemaakte wijn en helemaal passend bij het zoetje in de bataat en de pistache.
Het hoofdgerecht brengt Simmentaler rund met saus van op de Big Green Egg gebrande oregano en salie en (Westlandse) groenten. Het rund is lichtgerookt op de Big Green Egg, mooi mals en geen pietepeuterige portie. De groenten zijn lekker beetgaar en heerlijk op smaak. De saus van gebrande oregano en salie is erg donker, waardoor je zou vermoeden dat ie vrij sterk van smaak is, maar dat is niet het geval. Hij is hoog op smaak en lekker zacht.
Daarbij schenkt de attente bediening een Chileense Kuyen 2009 uit Maipovalley. Een zogenaamde organic wine, met geuren van kersen en chocolade en heerlijk soepel en krachtig. Ook in dit geval – ik blijf ik herhaling vallen – een zeer goede combinatie met het hoofdgerecht.
Het laatste glas wijn dat op tafel komt is de Rotllan Torra moscatell reserva especial uit de Spaanse Prioratstreek. Deze wijn heeft de typische moscatellgeur en combineert goed bij zowel het prédessert van 9 bereidingen van ananas met een viooltje, als het dessert.
Het dessert is gemaakt van Westlandse hangop met rabarber waarin VOC-kruiden, wat citroenmelisse en Zespri Gold kiwi. De hangop is romig en niet te zuur en de rabarber mooi op smaak gebracht met de kruiden. Kanttekening is dat de verhouding hangop versus rabarber uit balans is, door een te grote hoeveelheid hangop. Daarnaast ontbeert het gerecht wellicht nog wat vocht in de vorm van een saus of coulis omdat het wat droog overkomt.
Sjoerd Henstra is 26 jaar jong, begonnen als afwasser en bedieningsmedewerker bij Elzenduin Beach. Daarna Hotelschool, terug naar Elzenduin, buitenlandse hotelervaring en naar Lepels in Schiedam van Marc Smeets. In 2009 startte hij Zwoel, dat prompt daarna afbrandde en dat na de herbouw sinds juli 2010 weer aan de weg timmert. En hoe!
Hier wordt echt goed gekookt, met mooie producten, liefst regionaal. Henstra maakt geen gebruik van als los zand aan elkaar hangende ingrediënten, maar selecteert zorgvuldig en kookt met veel smaak.
Verder vallen nog twee zaken op: beide brigades zijn jong, alle medewerkers zijn jonger dan de 26 jaar die Henstra telt, maar toch heerst hier beslist geen studentikoze sfeer. Maître Judith Prins stuurt een groep attente en deskundige mensen aan en voelt haar gasten goed aan.
Tweede punt wat opvalt is de goede wijnkeuze. De arrangementswijnen zijn stuk voor stuk van goede kwaliteit en passen erg goed bij de gerechten in het menu. Ik heb bij sterrenzaken en bij zaken met veel meer ambitie wel slechtere en minder goed passende arrangementswijnen gedronken. Een groot deel van de wijnen komt bij het Belgische ad Bibendum vandaan en dat staat over het algemeen voor kwaliteit.
Gevraagd naar zijn doelgroep zegt Sjoerd Henstra dat hij graag kookt voor mensen die van lekker eten houden. Dat is nog eens een mooie, korte en krachtige omschrijving van je doelgroep. Mensen die van lekker eten houden kunnen met een gerust hart naar Zwoel gaan, ook in de winter!
Zwoel twittert onder:
@StrandclubZwoel
@SjoerdHenstra