skip to Main Content

Kellerei Terlan, Südtirol, Noord-Italië

Tijdens mijn bezoek aan Südtirol had ik de mogelijkheid om aan te sluiten bij een aantal uitgebreide wijnproeverijen en rondleidingen georganiseerd door Jeanet Bruining van Wijnwijndeltochten.nl. Jeanet organiseert al 22 jaar wijnwandeltochten naar voornamelijk Duitstalige wijngebieden (Duitsland, Oostenrijk, Südtirol, Elzas) en is zeer goed thuis in Südtirol. Zij is daar zo’n vier keer per jaar te vinden, kent de cultuur, de keuken en heeft uitstekende contacten met de wijnmakers. Op haar wijnwandeltochten doet zij alleen maar kwaliteitswijnhuizen aan.
Ondanks dat ik niet met haar wandeltochten meeliep (ik ben geen wandelaar) was ik toch welkom om bij de proeverijen aanwezig te zijn en verslag te doen. Dankjewel hiervoor Jeanet!
Lees hier mijn eerdere inleidende blogpost over mijn bezoek aan Südtirol.

De ingang van het oudere gedeelte van de Kellerei


Kellerei Terlan/Cantina Terlano in Terlan
Kellerei Terlan is in 1893 opgericht door 24 wijnmakers uit Terlan die hun krachten op
gebied van productie, verkoop en marketing wilden bundelen. Hiermee was de geboorte van een van de eerste coöperatieve wijnmakerijen in Südtirol een feit.
Door de recente fusie met de nabijgelegen Kellerei Andrian telt Kellerei Terlan in 2012 220 wijnmakers. Er worden 1,5 miljoen flessen geproduceerd, waarvan het aandeel van Andrian 300.000 stuks is. Kellerei Terlan onderscheidt zich door het maken van kwaliteitswijnen, overigens net als de collega’s van Kellerei Schreckbichl in Girlan.

Witte wijnen ouderen lang door vulkanische grond
We worden gastvrij ontvangen door Judith Unterholzner, verkoop- en
marketingassistent bij Kellerei Terlan. Zij neemt ons mee voor een rondleiding
door de wijngaarden en de kelders en verzorgt ook de proeverij.

In het oude keldergeldeelte

De wijngaarden van Terlan liggen op vulkanisch gebergte, waardoor de witte wijnen
vrij lang kunnen ouderen. Judith vertelt dat zelfs Chardonnay uit 1961 nu nog
gedronken kan worden. Inmidddels is de oude Kellerei uitgebeid met nieuwere delen waarin productieruimten, kelders en kantoren. In de nieuw gebouwde kelder zijn stenen muren en een lavastenen vloer aangebracht om de herkomst van de wijnen te benadrukken.

Merlot van de wijngaard Siebeneich met het bijbehorende vulkanische gesteente

Wijngaarden tot 950 meter hoogte
De wijngaarden liggen tot 950 meter hoogte, Weissburgunder is bijvoorbeeld op 250
tot 550 meter hoogte aangeplant. De oudste stokken zijn 100 jaar oud. Dit deel van Südtirol heeft 300 zonnedagen per jaar. Gecombineerd met het vulkanisch gesteente en de warme middagwind vanuit het zuidelijker gelegen Gardameer zijn de omstandigheden om druiven te verbouwen en goede wijn te maken optimaal.

Het nieuwe deel van de Kellerei en de kerkspits van Terlan

Het aandeel witte wijnen is 70%, maar dat zal in de toekomst hoger worden.
Dit is een tendens die algemeen in Südtirol is waar te nemen. Waar Südtirol eerst een gebied met rode wijnen was, begint dat steeds meer naar wit op te schuiven.
Ook worden de druiven op steeds grotere hoogte aangeplant. Zo vertelde wijnmaker Franz Haas me dat hij bezig is met het aanplanten van Blauburgunder op 1150 meter hoogte. Binnenkort volgt de blogpost met het interview met Franz Haas.

Uniek historisch wijnarchief
Uniek in Italië is het historisch wijnarchief met meer dan 20.000 flessen Terlan uit
alle jaren vanaf 1955. Sommige nog oudere jaren zijn ook in het archief vertegenwoordigd, de oudste fles dateert uit het oprichtingsjaar 1893. Om de tien jaar worden alle wijnen uit het archief geproefd en opnieuw gekurkt, zodat de kwaliteit gegarandeerd kan worden bij proeverijen en eventuele verkoop. Hoewel je de etiketten van de flessen niet goed kunt zien, zijn al die oude flessen indrukwekkend om te zien.

Historisch wijnarchief

En ik voel me bevoorrecht, want individueel kom je in deze kelders normaal gesproken niet.
Judith vertelt nog over de Raritäten: witte wijnen die minimaal 10 jaar gelagerd
worden en dan naar smaak van de keldermeester op fles komen. Zo is er bijvoorbeeld
nu nog 1979 in het vat.

Nog geen biologische wijnen
Biologisch wijnmaken zit er voorlopig niet in. Er zijn teveel individuele wijnboeren en
sommige zijn zo klein dat ze niet verplicht kunnen worden om biologisch te verbouwen. Wel worden er diverse maatregelen op biologisch gebied genomen. Zo wordt er een premie gegeven als wijnboeren geen insecticiden gebruiken en wordt in de wijngaarden gemaaid gras weer gebruikt als meststof.

Assortiment
Het assortiment van Kellerlei Terlan bestaat uit zo’n 25 wijnen, de zogenaamde Raritäten niet meegeteld. De betere witte wijnen en de rode wijnen uit de ‘Klassische Linie’ worden (deels) houtgelagerd. Bij een Franse tonnelerie worden volgens specificaties van  Kellerei Terlan eikenhouten vaten gemaakt. Het is duidelijk dat we hier te maken hebben met  kwaliteitswijnen. Alles wordt in het werk gesteld om tot de top van de Südtirolse wijnen te behoren en dat is te proeven.

Ik proefde in mei 2012 de volgende wijnen:

  • Sauvignon Blanc Floreado 2011 (Andrian):
    Bloemig, wat veel zuren in de neus. In de mond minder zuren en lekker fris. Prijs 8,90 euro.
  • Novadomus riserva 2004:
    60% Weissburgunder, 30% Chardonnay, 10% Sauvignon Blanc. Gebotteld in 2006. Wat een geweldige wijn! Mooie rijping, heel milde zuren, iets rokerig met tonen van appel en citrus. Deze jaargang was niet meer te koop, maar ik heb direct een doos van de 2009 gekocht. Prijs 23,50 euro.
  • Gewürztraminer Lunare 2010:
    Deels 8 maanden op hout gelagerd, 5 gram restsuiker. Van 100 jaar
    oude stokken. Donkere kleur, kenmerkende Gewürztraminergeur, niet te
    geparfumeerd. Lychee, perzik, een licht zoetje, gaat goed bij lever. Prijs
    23,50 euro
  • Lagrein Rubeno 2011 (Andrian):
    Lagrein met iets Vernatsch, 6 maanden houtgelagerd. Mooie purpelrode kleur, wat zuren, geconcentreerde smaak en ook wat frisheid. Prijs 8,40 euro.
  • Merlot Siebeneich 2009:
    50% houtlagering. Mooie rode kleur. Wat zuren in de neus, maar zacht en fluwelig van smaak. Hint van pruim en kers, typische Merlotsmaak. Mooie wijn. Prijs 12,70 euro.
  • Lagrein Griess riserva 2009:
    Lagering 70% op hout en 30% op nieuwe eikenhoutenvaten. Mooie donkere kleur. Gerijpte smaak, nog iets tannine, soepel, tonen van bittere chocolade, lange afdronk.

Dit verslag is in iets gewijzigde vorm ook te lezen op BestWineRoutes.nl.

Restauranttip
Vlakbij Kellerei Terlan kun je lekker eten bij hotel-restaurant Weingarten. Lees hier mijn verslag van de lunch in Weingarten.

Tijdens mijn bezoek aan Kellerei Terlan zag ik erg leuke krukjes gemaakt van houtkistjes. Lees hier mijn blogpost daarover.

Mijn andere wijnposts over Südtirol:
* Schlossweingut Stachlburg, Partschins
* Weingut Obermoser, Untermagdalena, Bolzano
* Kellerei Schreckbichl, Girlan
* Stiftskellerei Neustift, Neustift

Back To Top