skip to Main Content

Vrolijkheid op het bord bij La Folie

Restaurant La Folie in Zaltbommel bestaat al ruim drie jaar, Zaltbommel ligt om de hoek en ik was er nog nooit geweest. Tijd dus voor een bezoek!
Een leuk oud pand in het historische centrum van Zaltbommel, het restaurant in tweeën
gedeeld: een groter deel aan de voorzijde van het pand en de opkamer aan de achterkant.

Na een hartelijke ontvangst door gastvrouw Lieke Dappers en maitre-sommelier Bouke
van Berkom en een aperitief met knabbels als stengels, chipjes, kroketjes en olijfjes  beginnen we met een heerlijke mosselamuse.

Het voorgerecht bestaat uit twee bereidingen van wilde zeebaars: dun gesneden rauwe
zeebaars en op de huid  gebakken zeebaars.
Daarbij een salade van La Ratte aardappel en gerookte paling. De gebakken zeebaars heeft een goede cuisson en de combinatie van rauwe en gebakken baars pakt goed uit, het is een lekker gerecht. De pinot blanc uit de Pfalz combineert er goed bij.

Daarna komt zacht gegaarde kreeft met gegrilde coquille, bospeen en vanille, gemarineerde rettich en saus van schelpdierjes en yuzu. Een heerlijk gerecht, met name door de garing van de kreeft en de goede balans tussen de zuren van de rettich en yuzu enerzijds en het boterige van de kreeft anderzijds.
En een zalige combinatie met de Scheurebe uit Franken.

Het hoofdgerecht brengt rosé kalfshaas met zomertruffel, truffelsaus , bonbon van
paddenstoel,  tosti van ossenstaart, mousse van knolselderij en aardappel met merg. Ondanks de hier opgesomde ingrediënten een relatief simpel gerecht, waarbij het kalf in zijn waarde is gelaten en wat gewoon erg lekker is. Vaak heeft kalf wat minder smaak, is het wat minder mals en kan het snel doorslaan, maar patron-cuisinier Joris Kerkhofs verstaat de kunst om een smakelijk, sappig en mals stuk kalf op tafel te zetten, waarvoor hulde. Erbij wordt een Oostenrijkse Zweigelt geschonken die er goed bij past.

Ik besluit met kaas. Vier stukjes kaas (wat mij betreft meer dan genoeg, na 4 of 5 gangen vind ik veel kaas niet echt prettig meer). Heerlijke geitenkaas van De Bokkesprong uit Veulen (what’s in a name), een kaas uit de Italiaanse Langhe, een  schapenkaas uit België en Britse Shropshire Blue.
Daarbij een garnituur met onder meer dadels, vijgencompote en die heerlijke olijvenjam
van de Olijfolieshop.

Joris en Lieke zetten met La Folie een restaurant neer dat er beslist mag zijn. De vrolijkheid in de naam weerspiegelt zich op het bord: lekkere, elegante gerechten met een vrolijke toets.

La Folie twittert onder de volgende namen:
@jorislafolie
@liekelafolie

Maitre-sommelier Bouke van Berkom twittert onder: @boukevanberkom

Back To Top