Met Rungis naar Rungis
Een uitnodiging van de Nederlandse versspecialist Rungis om met een groep koks mee te gaan naar Rungis, de grootste versmarkt van Europa bij Parijs, sla je natuurlijk niet af. Ik wilde er al langere tijd naartoe en telkens kwam het er niet van. Tot september 2012.
Rungis Parijs
Als sinds de elfde eeuw heeft Parijs een plek waar verse producten gekocht kunnen worden. Tot 1962 had je de Parijse Hallen (Les Halles) die in het centrum van Parijs waren gevestigd.
Vanwege de drukte in de stad verhuisde de markt in 1962 naar handelsterrein Rungis, zo’n 6 kilometer ten zuiden van Parijs.
Op dit moment is Rungis de grootste versmarkt van Europa. Op een oppervlakte van ruim 200 hectare wordt jaarlijks 1,5 miljoen ton aan vlees, vis, fruit, groente en andere versproducten verhandeld. Rungis telt 12.000 personeelsleden en er zijn 14.000 bedrijven gevestigd. Dagelijks komen er 20.000 bezoekers over de vloer, die samen voor een jaarlijkse omzet van ruim 7 miljard euro zorgen. Ook Nederlandse leveranciers halen hier hun producten.
Rungis Barendrecht
Het Nederlandse bedrijf Rungis in Barendrecht is in 1989 opgericht door Gert Jan Zonneveld Piek. Door de naam Rungis was de link naar de gastronomie meteen duidelijk. Inmiddels telt het bedrijf, onder leiding van Gert Jan en zijn vrouw Francis, zo’n 45 werknemers en levert het 24/7 aardappelen, groente, fruit en sappen aan het midden- en hogere segment van de horeca. Het versassortiment wordt niet alleen vanuit het Franse Rungis geïmporteerd, maar vanuit de hele wereld en telt ruim 3500 artikelen, waarbij de kwaliteit voorop staat.
Gert Jan en Francis en hun medewerkers zorgden voor een zeer goed georganiseerde trip van 24 uur naar Rungis. Per touringcar reisden we rond 9 uur ’s avonds af richting Parijs, waar we in de tweede helft van de nacht aankwamen. Ons eerste doel was de vishal, die opent al om 12 uur ’s nachts. De eerste aanblik van de hal is overweldigend. Overal zie je dozen, kisten en kratten met zoet- en zoutwatervis, schaal- en schelpdieren vanuit alle windstreken.
Langzaam lopen we langs de verse vangst. We zien veel bekende vissen, maar af en toe ook meer bijzondere. De vis wordt verkocht vanuit kleine bedrijfjes die aan de zijkanten van de hal zijn gehuisvest. Let op de naam van dit bedrijf:
We gaan door naar de wild en gevogeltehal, wat overigens een heel eind lopen is! Ook hier zijn de bedrijfjes die de producten verhandelen in een eigen unit gevestigd, onder meer in verband met de strenge hygiënevoorschriften.
Dan gaan we naar de vleeshal, die tamelijk overweldigend is omdat er veel dieren in zijn geheel hangen.
Het groente- en fruitaanbod is grotendeels van Franse herkomst, maar ook uit Nederland worden producten als trostomaten, komkommers en paprika’s verhandeld. Wat alle producten met elkaar gemeen hebben, is – behalve hun versheid – het hoge kwaliteitsniveau: allemaal klasse I producten; klasse II-producten zijn hier niet te vinden.
In de groente- en fruithallen zie je dat de leveranciers iets meer mogelijkheden hebben om hun waar op een aantrekkelijke manier te presenteren. Ook zie je hier medewerkers fietsen om de grote afstanden binnen en tussen de hallen af te leggen.
Tijdens ons bezoek aan de bakker waar we een lekker ontbijtje scoorden, liepen we Maître Fromager René Koelman van Bourgondisch Lifestyle nog tegen het lijf. Bourgondisch Lifestyle levert kwaliteitskazen aan de top van de Nederlandse horeca en heeft een winkel in Beverwijk. René werkte vroeger op het Franse Rungis bij een van de kaashandelaren en deed nu zijn oude werkgever een plezier door een paar dagen kaas te presenteren. We zochten hem op in de kaashal, waar hij de inkopers – en ons natuurlijk – een selectie Nederlandse kazen liet proeven.
Het inkoopproces op Rungis werkt globaal alsvolgt: je geeft bij de verkoper aan wat je wilt hebben, er wordt een bon gemaakt en de verkoper zorgt ervoor dat jouw bestelling door een orderpicker wordt opgehaald en bij het uitgiftepunt wordt afgeleverd. Nadat je al je inkopen hebt gedaan rij je met je bestelbus of vrachtwagen langs de uitgiftepunten om je bestelling op te pikken. Vanuit heel Europa komen inkopers naar Rungis, ik zag onder meer busjes en vrachtwagens uit Nederland en Groot-Brittannië.
Het was interessant om het aanbod van mooie producten die je normaal gefragmenteerd ziet, bij elkaar op één locatie te zien. Je moet er wel heeeeeel wat kilometers voor lopen, maar het is de moeite zeker waard. Dank Rungis voor een mooie 24 uur naar Rungis!
Voor wie nog veel meer foto’s wil zien dan de kleine selectie die ik hier heb gemaakt is er het Facebookfotoalbum van Rungis.
Overigens maakten we tijdens deze reis nog kennis met de bijzondere Italiaanse Corbaritomaten die Corbaritomatenambassadeur Giuseppe Migliaccio ons liet proeven.
Vooral de gezouten variant vond ik heerlijk. Deze is bijvoorbeeld erg lekker als hapje bij een sprankelend aperitief. De tomaten zijn bij Rungis Barendrecht verkrijgbaar.