skip to Main Content

Aan het water: Restaurant Merwezicht in Gorinchem

Op de plaats waar de Linge uitmondt in de Merwede ligt Restaurant Merwezicht . Het heeft een mooi uitzicht over de Merwede, de binnenhaven en de uiterwaarden van de Brabantse plaatsen Sleeuwijk en Woudrichem.
Leo Kortland en Marielle Damen voeren hier sinds het voorjaar van 2010 een restaurant met een klassiek Franse keuken.

Na een lekker glas cava ging de avond van start met een amuse van mul met een dakje van krokant gebakken brood en een kopje bouillabaisse met Hollandse garnaaltjes. Een heerlijke start van een mooie avond buiten op het terras.

Amuse van mul met brooddakje en kopje bouillabaisse

Daarna volgde schol met langoustines, sugersnaps, bleekselderij en saus van vadouvain. Complimenten voor de garing van de schol, die was geen moment te lang in de pan geweest. De saus maakte het gerecht echt af.

 

Schol met langoustines

Het tussengerecht was coquille met oester, komkommer, zoet-zuur van sjalot en tomaat. Mooi opgediend in een coquilleschelp. Ook hier was de garing van de coquille in orde en de oester gaf een lekkere zilte smaak aan het gerecht.

 

Coquille met oester

Daarna volgde tamme duif als hoofdgerecht. Goed gebraden, de pootjes er natuurlijk bij. Er was met gulle hand truffel overheen geschaafd en erbij kwam cevenne-ui, roseval aardappeltjes, een citroen-dadeljus en romanescobloemkool, de decoratieve ’torentjesbloemkool’. Klein verbeterpunt is dat de pootjes iets meer garing zouden kunnen hebben, zodat het vlees zachter is.

Tamme duif, cevenne-ui, romanescobloemkool, truffel

Tot besluit een bordje met lekkere kazen, getoast brood en chutney.

Hier geen franje zoals een knabbeltje bij het aperitief en een dessertamuse, maar relatieve eenvoud met een goede kwaliteit.
Leo bakt zijn heerlijke brood zelf en Marielle is verantwoordelijk voor de wijnen. De wijnkaart en de arrangementswijnen mogen wat spannender, maar het wijndeel is nog in ontwikkeling en de wijnen zijn netjes geprijsd. Tel daarbij op de attente en kundige bediening en de conclusie is dat Merwezicht een heerlijke aanlegplaats aan de Merwede is!

Restaurant Merwezicht heeft een twitteraccount: @merwezicht.

Back To Top