skip to Main Content
+31 (0)6 14 230 560 astrid@astridstaste.com

Bert van Buschbach over de Restaurant Week (8)

Dit is het achtste gastblog van chef Bert van Buschbach, eigenaar van restaurant De Compagnon in Amsterdam. Bert vertelt over zijn ervaringen met de DiningCity Restaurant Week die wordt gehouden van 27 augustus tot en met 4 september 2012. Gedurende die periode tref je hier dagelijks zijn gastblog aan. Lees hier de introductie over het hoe en waarom van dit gastblog.

Bert baalt van de consternatie

Wat een consternatie over mijn blog van gisteren zeg! Het regende reacties op Twitter en hier op het blog van AstridsTaste.
Laat ik eerst maar eens een misverstand uit de wereld helpen: ik heb geen bloedschurft aan ouderen en mensen met rollators. Degenen die hebben gereageerd kennen me niet en waarschijnlijk zijn ze niet oud en zitten ze niet in een rolstoel.

Ik heb geen minachting voor ouderen, maar als iemand zijn eigen beker meeneemt dan is dat in eerste instantie even gek voor ons. Maar we zijn ook wel zo gastvrij dat we daar wat wijn in schenken als iemand dat wil. En daar rekenen we niks voor.
Ze vergeten ook vaak te informeren naar rolstoelmogelijkheden. Maar als ze onderaan de trap staan met hun rolstoelen dan tillen we ze gewoon naar binnen hoor.
Ik stel al 15 jaar de hoofdprijs ter beschikking voor de Kerstbingo van een ouderenvereniging hier in de buurt, kunnen die mensen hier lekker komen eten. En ik ben sociaal betrokken, ik heb al jaren lang wajongers enzo in de keuken werken en die vinden mij leuk omdat ik eerlijk ben.

Wat ik raar vind is dat gasten alles over ons mogen roepen op internet en op recensiesites en als je als restaurateur iets zegt is de wereld te klein. Dat vind ik echt belachelijk. Wij moeten politiek correct zijn en mogen niets zeggen, maar anderen wel.
Dus de hamvraag van vandaag is: waarom moeten wij als restaurateurs politiek correct zijn, terwijl gasten alles over ons mogen zeggen?

Als ik het raar vind dat mensen niks te drinken bestellen in een restaurant dan vinden ze dat gek. Maar wij zijn er niet om vliegen te vangen, wij moeten toch ook geld verdienen om ons personeel en de hypotheek te betalen? Ik heb vanuit de horeca veel positieve reacties gekregen, voor veel collega’s was het heel herkenbaar.

Nou zou ik bijna nog vergeten om te melden hoe het vandaag was op de een na laatste dag van de Restaurant Week. De dag was chill, heel veel jonge mensen, het ging lekker, het was gezellig en er was geen gesodemieter, zoals hier en op Twitter!

Dit bericht heeft 10 reacties
 1. Beetje geschrokken van de reacties dus? Dit is overigens wel een heel makkelijke manier om je ervan af te maken. Als wij de moeite nemen je te leren kennen dan ben je eigenlijk best aardig, maar tot die tijd moeten we de beledigingen maar op de koop toe nemen. Ik ben dezelfde Peter van de enerzijds/anderzijds reactie op het vorige blog. Mijn respect dwing je in ieder geval niet af met dit flauwe gelul. Iedereen heeft recht op een mening, ook restaurateurs. Realiseer je alleen wel dat als je beledigend wordt, dat anderen daar dan wat van vinden en ga niet lopen huilebalken.

 2. Laat ik eerst maar eens een misverstand uit de wereld helpen: ik heb geen bloedschurft aan ouderen en mensen met rollators. Degenen die hebben gereageerd kennen me niet en waarschijnlijk zijn ze niet oud en zitten ze niet in een rolstoel.

  Gelukkig maar, die indruk had ik aan de vorige blog niet overgehouden.

 3. Sorry Bert,
  Ik behoor tot de mensen die je niet kent en ik vrees dat het er ook niet van gaat komen. Want ik voel me door je blog nou niet bepaald welkom. Ik vind jammer dat je niet inziet dat je met beledigende krachttermen mensen letterlijk tegen het hoofd stoot. Als dat niet je bedoeling is kun je die beter achterwege laten. Ook zonder, ben je best in staat je ervaringen op te schrijven. Bedenk dat ook veel mensen die jou niet kennen je blog lezen. Over je gehele blog en reacties erop van andere restaurateurs, vraag ik me – als regelmatige gast – wel ernstig af wat de reden of het doel is voor restaurants om überhaupt met de restaurantweek mee te doen.

 4. Man toch! Ik reageerde op je minachtende toon en niet op het feit dat je gasten nauwelijks wat verteerd hebben. Als je meedoet aan de Restaurantweek of Groupon-acties, dan weet je dat dat erbij hoort, maar dat geeft jou nog niet het recht om deze gasten als ‘halve garen’ te bestempelen. Klant is koning tenslotte.
  Jouw stukje van vandaag staat vol met flauwe excuses. Spijt komt na de zonde, of zoiets.

  1. Beste myriam,

   De excuses van Bert zijn niet flauw, maar welgemeend. Ik kan je reactie op zich voorstellen, maar je kent Bert niet. Hij reageert zoals hij is en zal blijven. Dit is Bert ten voeten uit. Ik zou zeggen (als je dat nog niet doet) open een twitteraccount en volg @chefbertus. Dan leer je zijn manier kennen, en dan begrijp je hem beter.

 5. Hartverwarmend antwoord Chef Bertus. Toch vind ik het een tikje klote van je dat je het hebt over “half garen” uit een bejaarden tehuis Als je die term zou toepassen op al die die lieden die, ongeremd door enige kunde, kennis en begrip, van alles over restaurateurs roepen, en dan meestal vanuit uit hun eigen frustraties, dan zou ik het helemaal met je eens zijn.

  De andere kant van de medaille is dat velen “ons restaurateurs” zo’n interessante groep mensen vinden dat ze daar hun eigen kleine ikjes aan willen afmeten. Net zoals met voetballen…langs de kant weten ze het beter. “t wordt tijd dat we ook als echte ster-spelers betaald worden, want voor heel velen zijn wij een echte bron van geluk en vermaak.. Bertus… blijf ’t eruit gooien…en proficiat: je hebt wel wat los gemaakt.

 6. Volledig herkenbaar verhaal Bert !
  Vooral de verwachting/eis dat restaurateurs zich alleen maar politiek correct (=meelullende middenstander zonder mening) moeten uiten.
  Als principieel tegenstander van RW en GroupOn hoop ik dat je hier in een volgende blog nog op terugkomt. Op je totaal ervaring deze 1e keer weer. Met je mooie vondst om vooruit te laten betalen.
  Ga sowieso door met het gastblog, zou ik zeggen !

 7. Mooi stukje weer Bert , waar de serieuze kant van je goed wordt belicht en voor je niet-kenners is verduidelijkt. Hoop dat je , ook na de RW , zo nu en dan je belevingen met ons wil blijven delen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top