skip to Main Content
+31 (0)6 14 230 560 astrid@astridstaste.com

Bert van Buschbach over de Restaurant Week (9 en slot)

Dit is het negende en laatste gastblog van chef Bert van Buschbach, eigenaar van restaurant De Compagnon in Amsterdam. Bert vertelt over zijn ervaringen met de DiningCity Restaurant Week die werd gehouden van 27 augustus tot en met 4 september 2012. Gedurende die periode trof je hier dagelijks zijn gastblog aan, dit is zijn laatste blog. Lees hier de introductie over het hoe en waarom van dit gastblog.

Vandaag was de laatste dag van Restaurant Week. Het ging lekker en we hebben goed omgezet. In tegenstelling tot de vorige avonden waren er namelijk veel tafels die wijn bestelden. Dat is voor ons normaal, wij zijn echt een wijnrestaurant, maar in de Restaurant Week hebben we echt veel minder wijn verkocht dan anders.

En we hadden wat internationale gasten, een groepje van zeven Belgen en er waren Engelsen. Die hadden allemaal via DiningCity gereserveerd.
Vanavond geen ouwe mensen, wel iemand met stokken maar die was aan haar knie geopereerd. Voor degenen die er benieuwd naar zijn: ze had geen rollator bij zich. Het was chill en een goede afsluiting van de Restaurant Week.

Nog heel even terugkomen op mijn blog van zondag, over de oudere mensen en hun bestedingspatroon: ik vind het jammer dat een aantal kritische mensen die op het blog van de zondag hebben gereageerd, niet op het maandagblog hebben gereageerd.

Terugkijkend vind ik dat deze Restaurant Week zeer geslaagd is. Dat is jammer, want ik had het graag anders gezien, heb ik daarvoor nou al die jaren lopen zieken?
Ik denk dat het publiek anders is dan jaren geleden toen wij nog meededen. Of het vooraf laten betalen er mee te maken heeft weet ik niet, ik heb geen idee wat de verandering teweeg heeft gebracht.
Het vooraf betalen is goed bevallen. Het is wel extra werk. DiningCity stuurt degenen die gereserveerd hebben bericht dat ze moeten betalen, maar wij moeten checken of ze betaald hebben. Zo niet, dan moeten we ze rappelleren. Het was ook nog eens vakantietijd en dus zijn we wat coulanter geweest voor het geval mensen met vakantie waren. Van degenen die we hebben geannuleerd omdat ze niet hadden betaald, waren er toch ook weer een aantal die opnieuw hebben gereserveerd.

Gezien onze ervaringen adviseer ik DiningCity om vooraf te laten betalen. Ze moeten dat dan wel goed op de site zetten, zodat de gast bij de reservering weet dat ie vooraf moet betalen. Ik snap dat het voor grote restaurants konijnenwerk is, maar als je een paar tafels no-show hebt, dan heb je de moeite er al snel uit.
Bij de Restaurant Week eerder dit jaar was er nog veel commotie en waren er veel annuleringen en no-shows, maar dat was dit keer niet zo erg. Af en toe zie je dat een restaurant een no-show heeft gehad, maar daar heb je het dan wel mee gehad.

Omzettechnisch was deze Restaurant Week niet wat we gewend zijn. We hebben weliswaar negen dagen vol gezeten, maar de besteding lag bijna de helft lager dan normaal. Gemiddeld hebben we ongeveer 50 euro per persoon omgezet en dat draaien we normaal niet, dan zetten we 80 tot 100 euro de man om. Aan de inkoopkant konden we dat niet compenseren, want we hebben geen goedkopere producten ingekocht. We hebben tijdens de Restaurant Week het zelfde soort menu als normaal geserveerd. We hebben er voor gekozen om wat minder te verdienen en de mensen blij te maken in plaats van dat we in kwaliteit achteruit gaan.

Ik ben heel tevreden over hoe deze Restaurant Week verlopen is. Het is zeker geen Nationale Rukweek geworden. En ik ben heel tevreden over het gastblog, over de reacties hier en op Twitter. Tegen het einde van de Restaurant Week hebben we toch nog voor commotie gezorgd en dat was de bedoeling natuurlijk!

Naschrift:
Horecavakmedium Misset Horeca maakte aan het einde van de Restaurant Week een video-interview met Bert van Buschbach en eigenaar van DiningCity Jeroen van den Brink. Hierin maakte Van den Brink onder meer bekend dat hij naar aanleiding van de positieve ervaringen van Bert van Buschbach met het vooruitbetalen de pilot verder uitbreidt naar zijn formule Dining with the Stars, die van 26 november tot en met 4 december 2012 plaatsvindt. Dining with the Stars is een Restaurant Week alleen voor restaurants met Michelinsterren.
Bekijk de video hier. En let (na een paar minuten) op de hilarische piepjes die het gevloek van Bert van Buschbach moeten verhullen!

Dit bericht heeft 4 reacties
 1. Kim, Bert en Astrid,

  Het kan ook zijn dat het plaatsten van reacties lang duurt (door moderatie), zoals in mijn geval. Wat is lang, zul je je afvragen? In deze internettijd is een uur al extreem lang. Dus wachten we af….

 2. Hoi Bertus,
  Leuk die gastblog…ik moet zeggen dat wij de restaurantweek ook goed zijn doorgekomen..en ook bij ons was de besteding laag…alleen in het weekend werd er wijn besteld; arrangement & fles. De opkomst was wat minder, we waren wel vol maar aan het begin van de week met name met onze “gewone”gasten. Leuk was dat er wat jongere mensen kwamen. Het lijkt mij een gedoe, dat vooraf betalen, extra administratie en we zijn al druk met reserveren, annuleren weer reserveren, weer het aantal veranderen ect. No-shows hebben wij niet gehad! Wel mensen die op het allerlaatst annuleren, wellicht kunnen we daar dan wat aandoen want een annulering van 6 pax om 17.30 uur…daar word je niet vrolijk van!

 3. Bert (en Astrid),

  De blogs waren leuk, eerlijk en open. Goed initiatief dat een vervolg verdient.

  @Bert geen reacties op jouw maandagblog kan ook te maken hebben dat je reageert in een nieuwe blogpost ipv in de comments onder het zondagblog. Een instelling dat reageerders een mailnotificatie krijgen bij een nieuwe reactie maakt het nog makkelijker om weer re-reacties te krijgen. Veel mensen komen niet voor alle blogs naar een website dus hebben jouw maandagblog misschien niet eens gelezen.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top