skip to Main Content

Fijne wijn-spijs bij ’t Amsterdammertje

Tijd voor een bezoek aan ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht. Omdat het alweer een tijdje geleden was – het zal zo ongeveer net na het vallen van de (eerste) Michelinster zijn geweest – en omdat een van mijn favoriete maitre-sommeliers Jouke de Bruin er sinds een tijdje werkt.

André Gerrits kookt met internationale invloeden en dat is direct te merken als de amuses geserveerd worden. Hij neemt je mee naar Aruba met de stoba van rund en piccalilly, naar Italië met een pizza van tonijn en courgette, naar de Antillen met ‘brood van de wagen’ met garnaal en papaja (op de foto van links naar rechts te zien), naar Engeland met een Bloody Mary hoorntje en naar Nederland met een groente-kaassoepje (onderste foto). Allemaal erg smakelijk met als uitschieters het soepje en het brood van de wagen. Erbij een cava met vlierbessensiroop, wat een zalig begin van de lunch!

Overigens verontschuldigingen voor de belabberde fotokwaliteit, de camera vertoonde belichtingskuren.

Als eerste brengt Bram Hommes zacht gegaarde makreel met komkommer, kerrie, marshmallow van kokos en gel van soja. De makreel perfect gegaard onder de lamp van de pas, het gerecht fris door de zuren en aromatisch door de mooie kerrieolie. Daarbij schenkt Jouke de Bruin een heerlijke Capitel Foscarino van Anselmi uit Veneto. De zuren in de wijn pakken het vettige van de makreel en de olie heel goed op.

De volgende wijn is de oaked Chardonnay 2011 van Warwick Estate uit Stellenbosch, Zuid-Afrika. Daarbij komt IJslandse langoustine, kreeft, piepkuiken, crème van Chorizo en kreeftenschuim. Wat een smaakvol geheel! De langoustine super vers en wolkig mals en de Chorizocrème een vondst door de heerlijk volle en pittige smaak. De Chardonnay, gelukkig niet te houtig, doet het heel goed bij dit delicate gerechtje.

We gaan door met drie bereidingen van kalf: een fris rolletje van de bil, mooi gegaarde lende en gestoofde wang. Daarbij lekkere groente, heerlijk schuim van piccalilly en de saus goed hoog op smaak.
Jouke schenkt hier een Zweigelt van Weinberghof Fritsch uit Wagram, Oostenrijk bij. Houtgerijpt, kersen in de neus, volle smaak, een heerlijke combinatie met het kalf en met name bij de saus.

Omdat Jouke weet dat mijn favoriete dessert een kaasdessert is (ik eet het allerliefst een kaasgerechtje in plaats van stukjes kaas) heeft de keuken voor mij als verrassing een kaasgerecht klaargemaakt: gepocheerde perzik met Gorgonzola Dolce, krokante muesli, macarons van amandel en saus van Aceto Balsamico. Wat een verwennerij! Het brosse van de macarons, de zachtheid van de perzik en het lichtpittige van de kaas, het smelt allemaal mooi in elkaar en vult elkaar goed aan. Erbij een geurige Fiano Minutolo van Cantine Menhir uit Italië die ik iets aan de droge kant vind bij de zoetheid van de perzik, maar die bij het geheel toch heel plezierig drinkt.

De inrichting van dit sterrenrestaurant (sinds november 2010 heeft Michelin hier een ster toegekend) is relatief eenvoudig, maar sfeervol. Het vele hout, de grote boeketten, de bar, de trap naar de bovenverdieping, alles ademt een losse en laagdrempelige sfeer. Ook het prijsniveau is voor een sterrenrestaurant aangenaam te noemen.
Met mannen als Bram Hommes en Jouke de Bruin aan de voorkant is het gastheerschap en de wijnkeuze dik in orde. De arrangementswijnen passen perfect bij de heerlijke gerechten van André Gerrits.  Je beleeft hier dan ook een fijne en gastvrije maaltijd met een goede prijs-kwaliteitverhouding.

Back To Top