skip to Main Content

Culinair Toolbook van Gastronomixs

Deze week lanceerden Inge Meijs en Jeroen van Ooijen van Gastronomixs hun Culinair Toolbook. Ze deden dat tijdens een gezellige en informele presentatie in Librije’s Atelier in Zwolle, waarbij ze het eerste Toolbook uitreikten aan Jonnie en Thérèse Boer. Bij de lancering waren veel Nederlandse topchefs, koks en anderen uit het vak aanwezig.


Het Toolbook helpt koks in het creatieve proces door ze tools te geven die prikkelen om nieuwe gerechten te creëren, om bestaande gerechten aan te passen of ze een nieuw jasje te geven. Hoewel er recepturen in voorkomen is het nadrukkelijk geen receptenboek.
Toolbook bevat een creatief stappenplan, heel veel tools om te variëren met componenten (dat zijn de basisbereidingen van een ingrediënt) en voorbeelden van klassiekers die bewerkt zijn tot moderne varianten. Ook voor hobbykoks is het Toolbook trouwens super handig en interessant.

In het stappenplan wordt als voorbeeld een steak tartare genomen, waarbij aan de hand van componenten allerlei ideeën worden gegeven voor nieuwe uitvoeringen van de steak tartare.

Je leert hoe je ideeën verzamelt, hoe je die ideeën uitwerkt en hoe je je gerecht perfectioneert. Ook wordt aandacht besteed aan vorm- en snijtechnieken, opmaak en presentatie.

Kortom, je leert out of the box denken en het helpt je om los te komen van je dagelijkse manier van denken als je nieuwe gerechten creëert of bestaande gerechten aanpast.
Het Culinair Toolbook kost € 29,95 exclusief verzendkosten en is verkrijgbaar via Gastronomixs.com.


Het Toolbook is een goede en logische aanvulling op de website Gastronomixs.com, dat een culinair kennisplatform en ideeëngenerator is voor iedere kok. Op de website kun je per component – er staan er ruim 1200 op – vaak tientallen bereidingswijzen vinden. Wil je bijvoorbeeld de groente boerenkool eens anders dan anders serveren, dan kun je er (naast productinformatie) meer dan 60 mogelijkheden/bereidingswijzen van boerenkool vinden. Een klein deel van de informatie op Gastronomixs.com is gratis, om toegang te krijgen tot de volledige database met componenten en creatiemethodes moet je lid worden en betaal je € 60,- per jaar. Dat is niet veel voor zo’n geweldige inspiratiebron en eigenlijk zou elk restaurant een lidmaatschap moeten nemen. Het stelt koks in staat om telkens met nieuwe, verrassende gerechten te komen, daarmee de gast te plezieren en zichzelf te ontwikkelen.

Bij de lancering van het Toolbook kondigden Inge en Jeroen aan creativiteit op de kaart te gaan zetten binnen de horeca én het onderwijs. Een ander nieuwtje is de samenwerking met Angélique Schmeinck en haar Smaakvrienden. En het duo heeft plannen om internationaal te gaan met Gastronomixs, we gaan dus nóg meer van ze horen!

Dankjewel Francis Zonneveld Piek van Rungis voor de leuke foto!

Back To Top