skip to Main Content

De Nacht van GaultMillau

In Maastricht werd op 29 oktober tijdens de Nacht van GaultMillau de GaultMillau gids 2013 gepresenteerd en werden de inmiddels beroemde Awards uitgereikt. Los van het feit dat het woord ‘Nacht’ niet echt opging omdat het festijn aan het begin van de avond begon en vóór 24.00 uur afgelopen was, was het wel weer een spannende en gezellige avond.
De crème de la crème van de Nederlandse topgastronomie was naar Maastricht gekomen om dit jaarlijkse spektakel mee te maken.

Een fotoverslag van (een deel van) de Awarduitreikingen:

Leerlingen van de prestigieuze Sterklas van de Hotelschool van het ROC Amsterdam onder leiding van Meesterkok  Theo van Rensch zorgden voor de hapjes voor de 500 genodigden.

Bart Ausems (links) van restaurant Tout-à-Fait in Maastricht had de culinaire coördinatie van de avond en van de viplunch eerder die dag op Chateau Neercanne. Zijn souschef Guido LeBron de Vexela (rechts) stond hem bij. Daarnaast verleenden diverse Limburgse restaurants hun medewerking om alle gasten van hapjes te voorzien.

De eerste Award gaat naar restaurant De Fuik in Aalst voor Terras van het Jaar. Omdat Marco en Inez Poldervaart elders verplichtingen hebben neemt keukenchef Martin Ruisaard de Award in ontvangst. Martin vertegenwoordigt samen met zijn collega en partner Rosita Nietveld Nederland op de Bocuse ‘d Or kookwedstrijd in januari 2013 in Lyon. Dat De Fuik de Award voor mooiste terras krijgt is overigens geheel terecht. Het is daar zo heerlijk toeven met uitzicht over de Maas, de uiterwaarden en de dorpjes aan de overkant van de rivier. En zalig eten natuurlijk!

De volgende Award gaat naar Valkenburg, Kirsten Damoiseaux van restaurant Infini wordt uitgeroepen tot Talentvol Gastvrouw van het Jaar.

Dan gaan we een provincie naar het noorden: Gastheer van het Jaar wordt René Tabbers van De Treeswijkhoeve in Waalre. ‘De Trees’ doet het goed op prijzengebied, eerder dit jaar werd de daar werkzame Bram van Grinsven winnaar van de Nationale Hennessy  Gastvrijheidsprijs 2012. Zijn leermeester bij die wedstrijd was maitre-sommelier René Tabbers.

We gaan door naar de Wijn-Spijs Specialist van het Jaar en dat wordt Mike Dooms van De Kromme Watergang in Hoofdplaat. Ook weer een terechte Award, je beleeft daar de zaligste wijn-spijsmomenten. Zeker nu De Kromme Watergang drie slaapgelegenheden heeft kun je er ultiem genieten van mooie glazen wijn bij het formidabele eten van Edwin Vinke. Trouwens, Mike heeft van mij al jaren geleden de Award voor ‘Knapste Kelner van Zeeland’ gekregen, iets waar ik hem nog regelmatig mee plaag 🙂

Over knappe mannen gesproken, twee mannen delen dit jaar de Grand Prestige Award: Sergio Herman en Jonnie Boer. GaultMillau stelt dat beide chefs Nederland voorgoed ontstegen zijn en dat ze samen verantwoordelijk zijn  voor de sterke kwaliteitsverbetering en het aanzien van de Nederlandse gastronomie in Europees en mondiaal perspectief. Daar valt weinig op af te dingen vind ik, goed gedaan heren! Op de foto worden Jonnie en  Sergio geflankeerd door ‘Mister GaultMillau Nederland’ Jan van Lissum (links) en burgemeester van Maastricht Onno Hoes (rechts).

We verplaatsen ons naar Capelle aan den IJssel, onder de rook van Rotterdam, waar patron-cuisinier Jos Grootscholten van restaurant Perceel de Award voor Belofte van het Jaar krijgt. Samen met zijn Sharon neemt hij de Award in ontvangst.

Een van de sponsoren van de chefs die waren genomineerd voor Belofte van het Jaar was Koksmesexpert. De chefs kregen een mooie messenset.

En dan het slotstuk van de avond, de bekendmaking van de Chef van het Jaar. Vorig jaar ging tweesterrenchef Margo Reuten van Da Vinci met deze Award aan de haal en dit jaar blijft de Award in Limburg en ook bij een tweesterrenchef: Paul van de Bunt van De Leuf uit Ubachsberg krijgt de Award. Samen met zijn echtgenote en topgastvrouw Sandra van de Bunt neemt hij de Award in ontvangst.

En natuurlijk was Margo er om haar Limburgse collega te feliciteren en de Award over te dragen.

Voor Alle Toprestaurants schreef ik een artikel over het programma van de dag van de presentatie. De volledige lijst met GaultMillau noteringen en de Awards kun je hier lezen.

Back To Top