skip to Main Content

Restaurant De Harmonie in Rotterdam

Restaurant De Harmonie in Rotterdam heeft een eigenaarswissel ondergaan. Sieberen Meerema verhuisde naar de Van Vollenhovenstraat in Rotterdam waar hij Quartier du Port verder uitbouwt en heeft De Harmonie overgedragen aan zijn souschef Marco Somer. Voordat Somer in De Harmonie neerstreek werkte hij onder meer bij Maze van Gordon Ramsay en bij Amarone in Rotterdam. Somer heeft voor de voorkant maître Bert Hoekman aangetrokken die eerder bij Vermeer en De Librije werkte.

Na een verbouwing en interieuraanpassing, waarbij de schilderijen werden vervangen door fotokunstwerken van Rotterdam van de hand van Hannah Anthonysz, opende de nieuwe Harmonie begin september 2012. Tijd om eens te kijken en te proeven.

Wat opvalt aan de kaart is de keuze uit een stuk of twaalf gerechten met een eenheidsprijs van 14,50 euro. De gerechten hebben het formaat van een voorgerecht. Daarnaast zijn er vier desserts, waaronder kaas. Je kiest dus wat je lekker vindt en daarmee stel je je eigen menu samen. En wil je de keuze aan de chef overlaten dan neem je het Tastingmenu met Chefs Specials, dat vanaf vijf gangen te bestellen is en dat bij vijf gangen 49,50 euro kost.

We starten met het huisaperitief: een mousserende wijn met wat hibiscus en rabarber. Als knabbels daarbij Parmezaankrokant en dun geroosterd notenbrood met pruimen. Erg lekker en heel mooi gepresenteerd op een tak.

Gevolgd door heerlijke schelpjes in een mooi houten bakje.

Een gestoomd dim sum hapje gevuld met een vegetarische curry besluit het aperitief-amusedeel.

De wijnkaart wordt op de iPad gepresenteerd, is compact en overzichtelijk opgebouwd. Hier en daar staan leuke persoonlijke proefnotities, wat deze kaart heel eigen maakt. De meeste wijnen starten bij 40 euro. Wat opvalt is dat er weinig Duitse wijnen opstaan.

Dan komt de eerste gang van het Tastingmenu: rauwe gemarineerde zwaardvis, aardappel, kwartelei en crème van Macadamianoot. Het geheel lekker hoog op smaak met als hoogtepunt de crème. De fris gemarineerde vis combineert goed met de lauwwarme aardappel en de kwarteleitjes.
De Spaanse Maria Andrea 2010 uit Ribeiro heeft aangename ziltige zuren en doet het goed bij het gerecht.

We gaan door met in rode wijn en port gebraiseerde eendenbout, gelakt met sjalotjus. Daarbij knolselderij in zijn geheel gegaard in zoutkorst, schuim van truffel en topinamboer. Het draadjesvlees van de eend is smaakvol en lekker zacht. De aardse smaak van de knolselderij gaat er goed bij, het totaal is een erg smakelijk en mooi herfstachtig gerechtje, hulde!
Erbij een Bourgogne Aligoté 2009 van Domaine Bernard Moreau et Fils, gelagerd op gebruikte eikenhoutenvaten. Een mooie wijn, maar hij had naar mijn smaak nog iets teveel zuren om optimaal bij het gerecht te passen.

De volgende wijn is afkomstig van het Griekse eiland Santorini, het is de Assyrtiko Wild Ferment 2010 van Gaia Estate. Assyrtiko is een inheemse Griekse druif die onder meer op Santorini wordt verbouwd en die daar mooie wijnen geeft door de vulkanische bodem en de zeewind. Gaia gebruikt uitsluitend wilde gistcellen voor de fermentatie, vandaar de toevoeging ‘Wild Ferment’. Assyrtiko is een van mijn favoriete druiven en de wijnen van Santorini zijn mij ook niet onbekend, dus ik was heel benieuwd naar deze Assyrtiko. Hij stelde niet teleur: de wijn heeft een intense geur en is krachtig en kruidig in smaak met een lange afdronk.
Erbij Marco Somer’s interpretatie van fish ’n chips: gegrilde zalmforel met pommes soufflé en citroenmayonaise. Daarbij gezuurde courgette, aubergine en paprika in de vorm van een miniterrine. Een gerecht met relatieve eenvoud, maar heel erg smakelijk. Het huidje van de vis lekker krokant gebakken, de vis zeer goed gegaard en met de juiste vetheid, zodat je nog net dat lekkere mondgevoel hebt. De gezuurde groenten zorgen voor een goede smaakbalans in het gerecht.
De Assyrtiko kon dit gerecht met gemak en met elegantie aan, een zeer goede wijn-spijskeuze.

Het hoofdgerecht bracht langzaam gegaarde varkenshaas, gnocchi, balkenbrij, artisjok en jus van paddenstoelen. De varkenshaas mooi gegaard, de balkenbrij krokant gebakken, de gnocchi lekker smeuïg en de saus hartverwarmend. Een kanttekening bij de temperatuur van de varkenshaas, die had wat hoger gekund, maar verder is dit een heerlijk gerecht.
Erbij een Terra Burdigala ‘Causse Rouge’ 2005. Een blend van 95% merlot en 5% cabernet sauvignon. Geen hoogdravende, maar gewoon een lekkere Bordeaux met wat kruiden en laurier in de neus en een pittige smaak.

Dan komt maître Bert Hoekman met een heel mooie gerijpte Cantalkaas uit 2009. Of ik daarvan een stukje wil. Dat is niet tegen dovemans oren gezegd!

Naast de Cantal kies ik nog wat Livarot, Roquefort en een geitje. Daarbij een mooi opgemaakt garnituur van jam van rozenbottel, gedroogde vijgen, gedroogde aardbeien, pruim en hazelnoot. De drie jaar oude Cantal is – uiteraard – zeer pikant en echt een kaas voor gevorderden, maar hij is ozo lekker. Net als de andere kazen, die ook goed gerijpt zijn.

Bij de kazen een Siciliaanse chardonnay Cala Deitufi Mandra Rossa 2010. Licht zoet met een heerlijk kruidige aromatische geur en smaak met frisse zuren, echt een mooi glas wijn bij deze kazen. Bert zet er – speciaal voor bij de Cantal – nog een Gewürztraminer Vendanges Tardives 2007 van Henri Ehrhart uit de Elzas bij. Een waanzinnig lekker glas, wat een smaak en wat een neus, je ruikt rozen. En hij combineert zeer goed bij de Cantal, wat een verwennerij is dit!

Tafelgenoot kiest voor het zoete dessert dat bestaat uit chocolade, amandel, hazelnoot, perenijs en een merengue. Vooral het knotsje van hazelnoot oogst lof, dit is een heerlijk dessert met een opmaat naar de herfst.

Bij de koffie komen lekkernijen als Drentse Kniepertjes, net als de balkenbrij van zijn oma een herinnering aan het Drentse land waar patron-cuisinier Marco Somer vroeger zo graag kwam.
De rekening wordt gepresenteerd op weer zo’n mooie tak, samen met heerlijke krokant van pepermunt.

Wat opvalt is de prettige bediening door de dames die avond en de houding van maître Bert Hoekman. Hij bejegent je met een plezierige schwung en met vakkennis.
Marco Somer heeft een fijne stijl van koken, een mooie mix van innovatief en klassiek. Zijn liefde voor historische gerechten zie je in kleine accenten in zijn gerechten terug. Al met al een fijn adres waar je heerlijk eet.

Back To Top