skip to Main Content

Goed bewaard Geheim van Edam

Een smal herenhuis aan een gracht in Edam, balkenplafond, mooie zwart-witfoto’s van Edammers aan de muren, zwarte stoelen op een zwarte houten vloer. Dat is de inrichting van het Geheim van Edam, waar chef Geertje de Boer de scepter over de keuken zwaait en eigenaar Henk Koning samen met steun en toeverlaat Olga de gasten met veel gevoel voor humor in de watten legt.

 

 

 

 

 

 

 

Na een gastvrije ontvangst met een lekker glas mousserende Norton Cosecha rosé  begonnen we met de amuse: ‘Beef Sashimistyle’ van bavette van Zuid Amerikaans rund met soja, wakamé en wasabi. Daarnaast een kopje soep van gerookte en gepofte paprika , gemaakt door Henk himself.
Het vlees super zacht en smaakvol, wat eveneens gezegd kan worden van het paprikasoepje.

Eerste gang van het menu was een bonbon van gerookte rosbief, gedroogde tomaat, salade en balsamico. Het vlees was – wederom – goed van kwaliteit, maar ik miste wat saus of dressing en de rooksmaak was wel heel ver weg.

Dan een leuk grapje: witlofsoep in een ouderwets flesje, aan tafel uitgegoten over een mengsel van room, geitenkaas honing en waterkers. De soep was wederom door gastheer Henk gemaakt en lekker hoog op smaak.

We gaan door met een klassiek gerecht met een kleine twist: asperges, gerookte sockeye zalm, gekookt ei, geklaarde boter en zeewier, in plaats van peterselie. In al z’n eenvoud een lekker gerechtje met de zeewier als leuk en smakelijk grapje.

Na een intermezzo van ijs van tomaat en basilicum gaan we door met gefrituurde Soft-shellcrab. Kenmerk van deze krab is dat het dier recent van schaal is verwisseld en dat de nieuwe schaal nog zacht is, zodat je die gewoon kan eten. De krab is dus met schaal en al gefrituurd. Erbij een garnituur van wasabi, gember en paksoi. Een smakelijk gerechtje, een van de hoogtepunten van het menu, ondanks de wasabi-doublure met de amuse.

Het hoofdgerecht is een proeverij van lam: een carré, hamburger en bitterbal met wat flageolets, een boon die familie is van de sperzieboon. De hamburger is lekker gekruid en goed gegaard – niet te ver door – en de vulling van de bitterbal mag er ook zijn. Een zalig gerecht. Ook compliment voor de Negroamaro Paiara uit Puglië die erbij wordt geschonken. Licht gekoeld, fruitig, met lekkere zuren en toch vol van smaak door de Cabernet Sauvignon die er in zit (30%).

We gaan langzaam naar de finale toe. Dat doen we met een dessert met pannacotta, vanillecrème, aardbei, sinaasappel en lavendel. Een licht, fris en romig dessert. Misschien is de vanillecrème erbij wat teveel van het goede, maar verder is het een lekker dessert.

Tenslotte wat goede kazen: Münster, Tallegio en Tomme de Savoie met daarbij geroosterd krentenbrood, stroop en walnoot. Het brood is lekker licht en bros geroosterd, maar het trosje zure bessen erbij verdient een strafpunt. Ultrazuur, niet van deze tijd en totaal onnodig. Gelijk uit de keuken verbannen die besjes, Geertje!

Het concept van het Geheim van Edam is het serveren van kleinere gerechtjes, die de portionering van een voorgerecht hebben. Het ‘Geheime Menu’ van 5 gangen kost 35 euro en een luxere versie van 6 gangen kost 45 euro, wat een keurige prijs-kwaliteitverhouding oplevert.
De wijnen die bij het Geheime Menu werden geschonken waren over het algemeen van goede kwaliteit en correct in prijs (4 euro per glas).
Een fijn adres met een keurige prijs-kwaliteitverhouding.

Dit bericht heeft 1 reactie
  1. Leuke beschrijving met hier en daar wat puntjes van aandacht waar uitbater Henk zijn voordeel mee kan doen. Fijn adres en leuk concept. Bedankt weer, Steven.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top