skip to Main Content

Big Green Egg invasie op de Mariënwaerd

Big Green Egg, oftewel Groot Groen Ei, oftewel BGE. Ik hou van deze keramische gesloten ‘barbecue’, waarmee je kunt grillen, roken en waarmee je het vuur kunt controleren en dus goed kunt koken op zowel hoge als lage temperaturen.
Sinds een paar jaar kook ik er regelmatig mee bij kookstudio Heerlijk en Eerlijk. Eigenaar Ronald van den Ende is groot fan en dealer van het ei. Ik heb zelf nog geen ei thuis, maar hoop dat dat niet al te lang meer duurt. Kwestie van sparen, zullen we maar zeggen, want de prijs van een ei met een beetje afmeting en wat fijne accesoires loopt al aardig tegen de 1000 euro.

Het was heerlijk weer die zondag in juni op landgoed de Mariënwaerd in Beesd, waar de Big Green Egg Memberday gehouden werd. Restaurants, kookstudio’s en horecatoeleveranciers bereidden gerechtjes en gaven demonstraties op de BGE. Ook was er lekker brood te eten bij onder andere Carl Siegert en Bakker Hardeman.

Rechts biologische bakker Gerard Hardeman

Gerard en Suus Hardeman besloten al in 1999 biologisch brood en banket in hun bakkerij in Wijk en Aalburg te bakken. Geen E-nummers, alleen de pure bestanddelen. Hun lekkere (desem)brood proef ik al jaren bij Heerlijk en Eerlijk, maar ook bij restaurant De Fuik in Aalst, waarvoor Gerard in opdracht van chef Marco Poldervaart brood bakt. Vandaag proefde ik de bittterkoekjes (met 30% bittere amandelen) en gevulde koeken, echt super lekker. Gerard vertelde me dat hij zijn spijs zelf maakt (in tegenstelling tot veel banketbakkers die hun spijs kant en klaar inkopen) van de beste kwaliteit amandelen en dat hij minder suiker gebruikt. Dat proef je, de gevulde koek is heel smaakvol, maar ook relatief licht, onder meer door het lagere suikergehalte in het spijs.

Bakker Gerard Hardeman deelde de stand met Heerlijk en Eerlijk, waar onder leiding van chef Michiel de Hoog  twee lekkere gerechtjes op de BGE werden gemaakt: een met bloedworst, schol en limoen en een gerechtje met chorizo. Voor mij herkenbare gerechtjes, chef Michiel leert ze me al jaren maken en we gebruiken de BGE er vaak bij.

Team kookstudio Heerlijk en Eerlijk in actie, links chef Michiel de Hoog

Ries Verburgt van restaurant De Schans in Montfoort verzorgde een gerechtje met kalf en structuren van tomaat. Smullen!

Ries Verburgt (rechts) met zijn team

Kalf met structuren van tomaat

Veel bekijks had Jan Dirk Zonnenberg van PartyZ.nl met zijn hele zalm en zelfgemaakte porchetta van Livar(varken). Hij maakte er een spectaculaire en leerzame demo van met veel uitleg.

Jan Dirk met zijn zalm

Porchetta van Livar

Ik kende Jan Dirk al van een eerdere demo bij Ideal Cooking in Nootdorp, waar hij onder grote belangstelling een wild zwijn te lijf ging en vervolgens bereidde op de BGE. Op zijn site vind je veel BGE recepten en hij heeft een YouTubekanaal met BGEdemo’s en recepten.

Jan Dirk Zonnenberg helpt een wild zwijn uit zijn jas

Over Ideal Cooking gesproken, Dennis Mulder en Patrick Wolf waren ook in Beesd te vinden met een heerlijke groentelasagne.

Patrick Wolf bereidt de groentelasagne

Dan was er nog de Zwarte Hand, het chefs-barbecue-team dat bestaat uit onder meer Michiel Deenik van restaurant Visaandeschelde, Topchefman Julius Jaspers, toppatissier Hidde de Brabander van Dreams of Magnolia, barbecuespecialist Jeroen Hazebroek en (in ieder geval vandaag) Arjan Wennekes van Visaandeschelde. Ik at ‘Aardebeien’ een heerlijk chocolade-aardbeienhapje van Hidde.

Arjan Wennekes, Hidde de Brabander en Jeroen Hazebroek vlnr

Aardebeien

Door ging het met iets uit de zee: octopus en garnaal met eigen gemaakte sambal (van Westlandse groenten) van Leo Elenbaas van restaurant Pure Passie in ‘s-Gravenzande. Lekker pittig!

Leonard Elenbaas kruidt zijn gerechtje

Octopus en garnaal

Verder at ik nog een lekker parelhoengerechtje bij het Bredase Cingelcollege, dat dit jaar gaat starten met een aantal opleidingen van de Cas Spijkers Academie.

Docent Ad Waijers maakt de parelhoengerechtjes af

Parelhoen, aardappelschuim, mais

En dan tot slot de stand van Koksmesexpert Roderick Rijsdam, waar het een dolle boel was. Roderick had Gertjan Kiers van Fontijnvlees, beter bekend en berucht als Demoslager en Bert van Buschbach van restaurant De Compagnon, beter bekend en berucht als Chefbertus alias de Truffelkoning ingeschakeld. Zij serveerden onder meer staartstuk en entrecôte van Ierse Shannonrunderen en graangevoerd sucadevlees, waarover met gulle hand truffel van Bert werd geraspt.

Roderick Rijsdam, Bert van Buschbach en Gertjan Kiers vlnr

Gertjan Kiers, Monique van der Meijden, Roderick Rijsdam

Eyecatcher van de stand was de Wijnkurkenvogelvilla van kunstenares Moniqe van der Meijden, alias Moniquemonart, die de aandacht van menig bezoeker trok. De villa’s zijn te koop, Monique maakt ze graag voor restaurants en wijnliefhebbers.

De wijnkurkenvogelvilla van Monique van der Meijden (foto Leonard Elenbaas)

Tot slot nog een compliment aan de organisatie, alles was zeer goed georganiseerd, je kon overal goed bij en de demo’s waren goed te volgen.
Ook lof voor de deelnemers die goed hun best hebben gedaan om voldoende lekkere en inspirerende hapjes te verzorgen. Wel jammer dat restaurant Pure C al na anderhalf uur door z’n hapjes heen was en was vertrokken. Daar is toch iets misgegaan in de communicatie, want zelfs de restaurants waar het de hele middag druk was konden tot laat in de middag hun hapjes uitgeven.
En dan nog de locatie: De Mariënwaerd is en blijft een goede en mooie locatie voor dit soort evenementen.

Dit bericht heeft 3 reacties
  1. Inderdaad mooi stukje. Vorig jaar kende ik niemand en dit jaar waren dus al mijn twitterkennissen er gemiste kans dus voor mij.
    Gelukkig heb ik thuis twee EGGS en heb ik de wildzwijnactie LIVE gezien.
    Bedankt

  2. Lekker stuk Astrid. jammer, had van Pure C toch meer mogen verwachten als voortrekker in de hedendaagse Gastronomie (Sergio) .Wellicht dit event toch wat op de achtergrond ivm promotie van zijn nieuwe boek?

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top