skip to Main Content

MWOR: Vrouwen met passie voor wijn

Neem Twitter en een aantal vrouwen met passie voor wijn en je krijgt ‘Masters of Wine of Rotterdam’, kortgezegd MWOR. De naam is met een knipoog afgeleid van het televisieprogramma Masterchef of Australia. Van echt koken kwam het nog niet, maar inmiddels is wel het genootschap MWOR geboren. MWOR bestaat onder meer uit Odile Hemmen,  eigenaar van Odille Hemmen Wijnen en Spiritualiën in Rotterdam,  Anne-Wies van Oosten, eigenaar van Gransjean Wijnen en Delicatessen in Den Haag, Simone van den Berg, eigenaar van wijnwinkel Chateautjes in Rotterdam en Rian van der Kruk, wijnliefhebber.

Op deze mooie zomeravond heette Anne-Wies ons welkom in Rotterdam. Een Griekse mousserende wijn van Domaine Karanika was het begin van een interessante en gezellige avond aan de proeftafel. De wijn is gemaakt in Champagnestijl en heeft een stevige mousse en verfijnde smaak. Een stijlvol aperitief, te koop bij Grieksewijnen.com.

Verder ging het met een licht zoete sparkling sake van Ozeki. Willem (de partner van
Anne-Wies die voor deze gelegenheid voor ons had gekookt) serveerde daarbij een hartige gazpacho van aardbei (!) met garnaal. Deze combinatie pastte heel goed bij elkaar, doordat de sake een licht aardbeizoetje heeft.

Gazpacho van aardbei

Vervolgens kwam een andere sake op tafel, licht gekoeld. De Masakura Junmai Ginjo van Daishichi is gebrouwen volgens de traditionele Kimotomethode. Een heerlijk zachte geur en bijna romige milde smaak. De lekkerste sake die ik tot dusver heb geproefd en te koop bij Gransjean. Hierbij proefden we rauwe coquille en tonijn, zuurkool en oude Reypenaerkaas. Niet bedoeld als homogeen gerechtje, maar om alle afzonderlijke ingredienten te proeven bij de sake. als De sake drukte de Reypenaer wat weg, maar kwam wonderwel goed bij de zuurkool.

Bij de lamscarrée werden drie wijnen geproefd: Cagiolo Montepulciano d’Abruzzo 2005 van Cantina Tollo, Puy Blanquet St. Emillion Grand Cru 1998 en Chateau de Gaure Pour mon Père, Vin de Table, Rousillon. De Montepulciano viel bij het lam het meest in de smaak. Vol, zacht en met nog voldoende zuren.

De avond werd besloten met kazen, waaronder zachte wit- en roodschimmel en een ‘Pittig Rotterdammertje’. Hierbij werden een Pineau des Charentes geproefd en een curieuze blend van Gewurztraminer met Riesling van Pilliterri Estates, Niagara, Ontario, Canada 2007. Deze ‘fusion wine’ bestaat uit gelijke delen Gewurztramnier en Riesling, aangevuld met 1% Riesling ijswijn. De wijn, met zacht aroma van mango en goede zuren deed het heel goed bij alle kazen. Mijn voorkeur voor witte wijn bij kaas werd door deze combi wederom bevestigd.

Het was een gezellige, leerzame en lekkere avond daar in Rotterdam.
Alle dames zijn interessante wijntweeps, dus de moeite waard om op Twitter te volgen: @gransjean, @odilehemmen, @chateautjes en @rian_rdam.
Onder #MWOR kun je de specifieke MWOR-tweets volgen.

Back To Top