skip to Main Content

Griekse topwijnen: Alpha Estate en Gerovassiliou

Het zal zo’n drie jaar geleden zijn dat ik bij restaurant Le Défi in Sprang-Capelle voor het eerst kennis maakte met Griekse wijnen van tophuizen als Alpha Estate en Gerovassiliou. Sommeliers Michael Daals en Thomas Inderfurth schonken deze kwaliteitswijnen regelmatig in het wijnarrangement en zo ben ik fan geworden. Ik vind het nog altijd jammer dat dit heerlijke restaurant, een initiatief van chef Edwin Loos en maitre-sommelier Michael Daals, niet meer bestaat. Hier werd met veel passie gewerkt aan
wijn-spijscombinaties.

Een aantal Griekse wijnhuizen heeft de afgelopen jaren intensief geïnvesteerd in kennis en technieken en brengt nu wijnen die zich kunnen meten met de beste Franse grand cru’s. De wijnen van Alpha Estate bijvoorbeeld worden door veel wijnschrijvers en op wijnconcoursen geroemd en beloond met punten, medailles en honoreringen. Alpha Estate ligt in Amyndeon in het noordwesten van Griekenland.

Eerder dit jaar nodigde Martin van der Heiden, eigenaar van importeur Grieksewijnen.com in Barendrecht, eigenaar-wijnmaker Angelos Iatridis van Alpha Estate uit voor een masterclass. Deze vond plaats in Bellevue Groothoofd in Dordrecht.
Angelos is een enthousiast spreker en heeft veel wijnkennis (hij is opgeleid in Bordeaux), waardoor de masterclass erg interessant was.

Angelos Iatridis van Alpha Estate met Martin van der Heiden (links)

Vervolgens was er een proeverij, waarbij een groot deel van het assortiment van Alpha Estate kon worden doorgeproefd. Het gamma bestaat uit witte wijnen als onder meer de lokale Malagouzia en houtgerijpte Sauvignon Blanc fumé.
Verder is er een grote range aan rode wijnen, met als overeenkomst dat ze
krachtig en complex zijn. Er worden cépages gemaakt van de inheemse Xinomavro
druif, maar ook blends van bijvoorbeeld Syrah met Xinomavro en Merlot, of van
Montepulciano met Negro Amaro.
Een topper die internationaal lof scoort is de Alpha Xinomavro Reserve Old Vines. De 2008 is door wijnschrijver Robert Parker met 93 punten en door de Wine Spectator met 90 punten gewaardeerd. Deze wijn is ook een van mijn favorieten.
De middag werd afgesloten met een wijnmakersdiner in restaurant Blanc in Bellevue Groothoofd, waarbij alle gerechten werden begeleid door de wijnen van Alpha Estate. Ik had nog nooit in Blanc gegeten en was verrast door het goede eten, de inrichting en het mooie uitzicht over het rivierenknooppunt.

Tijdens een bezoek en rondleiding bij Alpha Estate kon ik met eigen ogen zien hoe hier met de meest moderne state of the art technieken en met bijna militaire precisie wordt gewerkt aan het maken van kwaliteitswijnen. Bij de aansluitende proeverij die werd begeleid door Angelos Iatridis en exportmanager Kostas Arvanitakis heb ik vrijwel het gehele assortiment van Alpha Estate kunnen doorproeven en dat was, naast hard werken, een mooie ervaring.

Professionele proeverij bij Alpha Estate

Proeven bij Alpha Estate: hard werken

Mijn bezoek aan het domein was onderdeel van een gastronomische wijnreis georganiseerd door importeur Grieksewijnen.com, waarbij nog andere kwaliteitswijnhuizen als Gerovassiliou, Kir Yianni, Claudia Pappayianni en Domaine Karanika werden bezocht.

Gerovassiliou blinkt wat mij betreft uit in witte wijnen. De Malagousia (hier met een ‘s’ geschreven) is een wijn met een heel eigen karakter, pittige smaak en een lange afdronk. De houtgelagerde Viognier is een super mooie wijn, die zich kan meten met veel Franse Condrieu’s. De wijnen zijn gastronomisch zeer goed inzetbaar.

De wijnen zijn voor consument, horeca en bedrijven te koop bij AlbertsTaste, die wijnen van over de hele wereld verkoopt, maar is gespecialiseerd in Griekse wijnen.

 

Dit bericht heeft 4 reacties
    1. Dankjewel! Ik hoop regelmatig over Griekse wijnen te kunnen schrijven, want ze zijn het waard.

Het is niet mogelijk een reactie te plaatsen.

Back To Top