skip to Main Content

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017 (3)

Logo Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsIn deze serie volg ik de deelnemers en de jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017 (NHGP) voor jong bedieningstalent tijdens de verschillende proeven in de aanloop naar de feestelijke uitreiking op 30 oktober 2017. De introductie en achtergronden van de wedstrijd kun je hier lezen.

 

Deze keer: de praktijkopdracht van Charlie van Hamersveld, deelnemer namens Jeunes Restaurateurs en werkzaam bij restaurant Basiliek * in Harderwijk.

De 21-jarige Charlie ontwikkelde zich in ’t Bloemendaeltje, het restaurant van zijn ouders, en volgde succesvol de studies Hotelmanagement en Hotel- en Eventmanagement.
De laatste rondde hij in mei 2017 als bachelor af.
Tijdens zijn studies liep Charlie stage bij onder meer de Amsterdamse restaurants Vinkeles* en Ciel Bleu** en sinds april 2017 werkt hij als chef de rang bij restaurant Basiliek* in Harderwijk. De praktijkproef van Charlie vindt plaats in Basiliek. Lees hier meer over Charlie.

 

NHGP Charlie van Hamersveld (3)Het sfeervolle restaurant van Rik en Tabitha Jansma ligt in het historische centrum van Harderwijk, vlak om de hoek van de Vischmarkt. Daar heten Rik en Tabitha en Charlie ons welkom.
Na het aperitief en mooi gepresenteerde hapjes trapt Charlie af met een cocktail bij het eerste gerecht van de avond: ceviche van makreel met mais, krokante kip, baharat en gewelde druiven.
De cocktail heeft als basis Hennessy VS cognac en bestaat verder uit Belvedere unfiltered Vodka, Licor 43, Fever-Tree tonic Clementine, sinaasappelsap en druivensap, afgetopt met schuim op basis van kaneel, sinaasappel en rozemarijn. De cocktail is een plaatje en harmonieert mooi met het geel van de mais in het gerecht.

Na een terrine van ganzenlever, op de huid gebakken zeebaars en twee bereidingen van langoustine verrast Charlie wederom met een cocktail. Nu op basis van Hennessey Fine Cognac waarbij Crodino, limoen, biologische ice tea met citroengras en vers appelsap van Granny Smith. Een heerlijk frisse cocktail met lekkere zuren die goed combineert bij de kwartel met cèpes, gepofte sjalot, Granny Smith appel en kwarteljus.

NHGP Charlie van Hamersveld (5)

Terrine van ganzenlever Basiliek Harderwijk

Terrine van ganzenlever, witte meloen, chocolade, brioche en yoghurtkrokant

Het hoofdgerecht brengt sukade van het Black Angus-rund en de finale bestaat uit een dessert met diverse bereidingen van walnoot. De derde cocktail van de avond begeleidt het dessert en daarvoor gebruikt Charlie Hennessey XO cognac, biologische fritz-kola en zelf geperst perensap.

De keuken pakt die avond goed uit, de heerlijkste gerechten komen voorbij. Bij de gerechten waarbij Charlie geen cocktail schenkt, worden wijnen geschonken, het wordt zo een gevarieerde gastronomische avond met veel punten waarop de jury Charlie kan beoordelen. En met zoveel gerechten en dranken is het knap dat Charlie alle details ervan weet te benoemen.

NHGP Charlie van Hamersveld (6)

Deze keer bestond de jury uit:
* Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok)
* Lex Gasseling (voorzitter Gastronomische 4 en General Manager Restaurant RIJKS* Amsterdam)
* Cindy Borger (gastvrouw-eigenaar restaurant De Groene Lantaarn ** in Zuidwolde)
* Bob Bron ((Managing Director Moët Hennessy Nederland).)
* Marc van Gulick (voorzitter Alliance Gastronomique, directeur Bilderberg Landgoed Lauswolt en SVH Meesterkok).

Jury NHGP Charlie van Hamersveld (4)

V.l.n.r. Cees Helder, Marc van Gulick, Cindy Borger, Bob Bron, Lex Gasseling.

Volg de NHGP ook op Twitter en Facebook.

Disclaimer
Als verslaglegger maak ik geen onderdeel uit van de jury. Voor zover ik een mening geef over een kandidaat, gerechten of dranken is dit niet de mening van de jury. De kwaliteit van de maaltijd en dranken als wijn en koffie maakt geen onderdeel uit van de beoordeling van de jury. De jury beoordeelt o.a. de verrichtingen aan tafel, kennis van wijn en producten, houding, persoonlijke verzorging, communicatieve vaardigheden en initiatief.

Lees hier over de introductie en achtergronden van deze wedstrijd.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Liz Barents.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Sheryll de Valk.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Achraf Tmim.
Lees hier over de finale en de bekendmaking van de winnaar.

Back To Top