skip to Main Content

Liz Barents wint Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017 (6)

Logo Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsIn deze serie volg ik de deelnemers en de jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) voor jong bedieningstalent tijdens de verschillende fasen van de wedstrijd en de bekendmaking van de winnaar op 30 oktober 2017. De introductie en achtergronden van de wedstrijd kun je hier lezen.

Deze keer: het feestelijke slot van de wedstrijd en de bekendmaking van de winnaar.

Plaats van handeling is het Intercontinental Amstel Hotel in Amsterdam. Hier wordt al 150 jaar gastvrijheid op hoog niveau bedreven, een geweldige locatie voor de finale van deze wedstrijd!
De kandidaten starten met gesprekken met de juryleden. Die gesprekken gaan onder meer over hun ambities en hun idee over gastvrijheid. Ook krijgen ze casussen uit de restaurantpraktijk voorgelegd, waarop ze moeten aangeven hoe ze zouden handelen.

Kandidaten Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017

De kandidaten staan klaar om de gasten te ontvangen.

De voorzitters van de Gastronomische Samenwerkingsverbanden vormen de jury: Cees Helder (voorzitter Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok), Marc van Gulick (voorzitter Alliance Gastronomique en SVH Meesterkok), Rik Jansma (voorzitter JRE Restaurants), Michael Hu (voorzitter Fine Eastern Restaurants). Daarnaast zijn dat Bob Bron (algemeen directeur Moët Hennessy Nederland), Willem Kool (Stan Huygens Journaal Telegraaf) en Lex Gasseling (voorzitter NHGP en general manager bij restaurant RIJKS).

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017 gasten

Rond 15.30 uur arriveren de gasten: familie, collega’s en vrienden van de kandidaten, pers en afgevaardigden van de betrokken restaurantverenigingen die de wedstrijd samen met Hennessy Nederland organiseren. En traditiegetrouw is ere-jurylid Maurice Hennessy ook weer naar Nederland gekomen voor de prijsuitreiking. Het toont het belang aan dat hij stelt in het ondersteunen van jong talent binnen de gastvrijheidssector. Presentatrice Daphne Bunskoek presenteert de finale wederom met flair en je merkt dat ze goed voorbereid is.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017

Daphne Bunskoek en Bob Bron

Met Lex Gasseling bespreekt Daphne Bunskoek zaken die opvielen tijdens de praktijkproeven. De kandidaten moeten minimaal één keer Hennessy cognac verwerken in de maaltijd tijdens de praktijkproef. Vorig jaar viel op dat de helft van de kandidaten koos voor een dessert met sabayon waarin cognac was verwerkt. Middels mijn verslag adviseerde ik toekomstige kandidaten om andere, meer creatieve toepassingen te bedenken en dat was dit jaar gelukkig het geval. Zoals je in de verslagen van deze serie kunt lezen werd de cocktailtrend omarmd en maakte de meerderheid van de kandidaten een of meerdere cocktails met cognac. Verder zagen we een verwerking van een cognac-cocktail in een dessert en een verwerking van cognac in een soep.

Daarna komen de kandidaten in actie. Tijdens de Hennessy-cocktailworkshop die onderdeel is van de wedstrijd leerden ze drie cocktails maken en vanmiddag krijgen ze een black box met ingrediënten waarmee ze op het toneel hun favoriete cocktail maken.

Achraf Tmim Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017

Achraf Tmim

Achraf Tmim Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017

Liz Barents

Charlie van Hamersveld Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017

Charlie van Hamersveld

Sheryll de Valk Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017

Sheryll de Valk

Ondertussen krijgen de gasten cocktails geserveerd vanuit de speciale Hennessy-bar die bemand wordt door de bartenders van Spraakwater.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017 Spraakwater

En dan is het tijd voor het moment suprême: de bekendmaking van de winnaar van de wedstrijd.
Als winnaar wordt uitgeroepen Liz Barents namens les Patrons Cuisiniers en werkzaam bij restaurant La Provence in Driebergen.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017 winnaar Liz Barents

Liz Barents krijgt de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017 uitgereikt door Maurice Hennessy.

Liz volgt hiermee Thomy Kleingeld op die de prijs in 2016 won. Zij wint een compleet verzorgde studiereis naar Hennessy’s Château de Bagnolet en ontvangt de wisseltrofee, een uniek beeld van kunstenaar Lou Thissen.
Liz, van harte gefeliciteerd met je eerste prijs! En voor alle deelnemers: geweldig dat jullie namens jullie restaurantvereniging meededen aan deze wedstrijd, ik heb daar veel respect voor en ik blijf jullie volgen!

Bekijk hier de video van de bekendmaking (1 minuut).

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017

Deelnemers Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2017 met links winnaar Liz Barents.

De foto’s werden gemaakt door Jesaja Hizkia.

Slot van de serie
Dit is de laatste blogpost in de serie over de NHGP 2017. Ik vond het geweldig om – voor het tweede jaar – met de jury mee te reizen en de kandidaten van zo dichtbij te volgen.  Met deze verslagen (en die uit 2016) heeft de wedstrijd ook een online plek gekregen waar veel teruggelezen kan worden.
Door van de wedstrijd verslag te doen via mijn gastroblog en mijn socialmediakanalen heb ik een bijdrage willen leveren aan het breder bekendmaken van de wedstrijd bij zowel horeca als consument.
Binnen en buiten de horeca is er over het algemeen veel aandacht voor koks en kokswedstrijden, maar voor de bediening ligt dat anders.
Het is belangrijk dat het bedieningsvak meer in de schijnwerpers komt en dat jonge talenten aangemoedigd worden om voor dit mooie dienstbare vak te kiezen. De Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs draagt daaraan bij en verdient ruime bekendheid.

Lees hier over de introductie en achtergronden van deze wedstrijd.
Lees hier over de praktijkproef van winnaar Liz Barents.
Lees hier over de praktijkproef van Charlie van Hamersveld.
Lees hier over de praktijkproef van Sheryll de Valk.
Lees hier over de praktijkproef van Achraf Tmim.

Blijf de wedstrijd en het gastvrijheidsvak volgen via Twitter en Facebook!

Back To Top