skip to Main Content

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 (2)

Logo Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsIn deze serie volg ik de deelnemers en de jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) voor jong bedieningstalent tijdens de verschillende proeven in de aanloop naar de feestelijke uitreiking op 11 april 2016.  De introductie en achtergronden van de wedstrijd kun je hier lezen.
Deze keer: de praktijkopdracht van Thomy Kleijngeld, deelnemer namens Alliance Gastronomique.

Thomy (21) werkt als gastheer in restaurant Wollerich in het Brabantse Sint-Oedenrode. Hij volgde de opleiding Horeca Ondernemer/Manager niveau 4 en studeert op dit moment voor zijn bachelor Hotel/Event Management. Thomy werkt al sinds 2009 als gastheer bij Wollerich.

Thomy Kleingeld NHGP 2016Thomy verwelkomt de jury, die deze keer – naast vaste juryleden Cees Helder en Lex Gasseling – bestaat uit SVH Meestergastheer Peter Bruins en chef en voorzitter van de Jeunes Restaurateurs Rik Jansma, met een glas champagne. Daarbij komen een stuk of zes mondvermaakjes. En daarmee heeft Thomy het zich niet gemakkelijk gemaakt, want die moeten allemaal worden toegelicht. De keukenbrigade onder leiding van kersverse winnaar van de Gouden Koksmuts Gerard Wollerich tovert vervolgens vijf gangen tevoorschijn, waaronder een geweldig lekker gerechtje van lever en paling. Dat compliment kan ik hier wel uitdelen, want het eten op zich vormt geen onderdeel van de jurering en daarbij maak ik als verslaglegger geen onderdeel uit van de jury.

Restaurant WollerichVerder zien we onder meer langoustine, zeetong en Helvoirtse boerderij-eend voorbijkomen. De middag vliegt voorbij in Brabant, waarbij Thomy de schone taak heeft om de vijf gangen en de vijf bijpassende wijnen toe te lichten en en passant nog een aantal – soms listige – juryvragen te beantwoorden.
In één onderdeel van de maaltijd moet de kandidaat naar eigen inzicht Hennessy cognac verwerken. Om de wedstrijdspanning erin te houden verklap ik niet wat Thomy presenteerde, maar ik kan wel zeggen dat hij wederom niet de weg van de minste weerstand heeft gekozen.

NHGP
Na een gesprekje met Meriam en Gerard Wollerich, waarbij we de Gouden Koksmuts van dichtbij konden bewonderen namen we afscheid van Thomy om door te reizen naar de volgende kandidaat.

Deze keer bestond de jury uit:
* Cees Helder (voorzitter van Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok)
* Lex Gasseling (voorzitter Gastronomische 7 en gastheer-eigenaar restaurant Fris)
* Rik Jansma (voorzitter Jeunes Restaurateurs en patron-cuisinier restaurant Basiliek)
* Peter Bruins (SVH Meestergastheer werkzaam bij restaurant De Bokkedoorns).

Lees hier over de introductie en achtergronden van de wedstrijd.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Joost van Tegelen.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Anna Hempen.

Disclaimer
Als verslaglegger maak ik geen onderdeel uit van de jury. Voor zover ik een mening geef over een kandidaat, gerechten of dranken is dit niet de mening van de jury. De kwaliteit van de maaltijd en de dranken maakt geen onderdeel uit van de beoordeling van de jury.

NHGP jury

De jury en de verslaggever.

Back To Top