skip to Main Content

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs 2016 (4)

Logo Nationale Hennessy GastvrijheidsprijsIn deze serie volg ik de deelnemers en de jury van de Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs (NHGP) voor jong bedieningstalent tijdens de verschillende proeven in de aanloop naar de feestelijke uitreiking op 11 april 2016. De introductie en achtergronden van de wedstrijd kun je hier lezen.
Deze keer: de praktijkopdracht van Anna Hempen, deelnemer namens Châteaux et Résidences Gastronomiques, werkzaam bij Châteauhotel en -restaurant De Havixhorst in De Schiphorst in Drenthe.

Anna Hempen NHGP 2016
Anna is de jongste deelnemer aan deze wedstrijd. Ze was 17 toen ze zich inschreef, inmiddels is ze 18. Ondanks haar voorliefde voor sport – ze turnde op hoog niveau en deed op de MAVO/HAVO de sportklas – gaf ze voor haar vervolgstudie de voorkeur aan de horeca.
Anna volgt de niveau 4-opleiding Gastvrouw hotel-, congres- & evenementenmanagement en werkte de afgelopen jaren in de hotellerie en bij restaurants. Sinds 2015 werkt ze als bedieningsmedewerker bij De Havixhorst.

 

Havixhorst NHGP

 

De Havixhorst ligt schitterend in een groene omgeving vlakbij Meppel. Op deze middag brandt de vuurkorf voor het historische pand, zodat gasten letterlijk een warm welkom krijgen.
Dat gevoel wordt nog versterkt door de klepperende ooievaar op het dak die bezig is het nest voor te bereiden op de komst van het nageslacht.
Dat de Havixhorst in de steigers staat wegens een verbouwing doet weinig af aan de schoonheid van het historische pand.

 

De jury verzamelt in de lounge, waar we worden ontvangen door Anna, die een bijzonder aperitief voorstelt. Ook in dit geval verklap ik niet wat het is, zodat de kandidaten die hun praktijkproef nog moeten doen niet beïnvloed worden. Ook de andere toepassing van Hennessy cognac in het menu laat ik in dit verslag achterwege. Na het aperitief en een paar fijne hapjes die door Anna worden toegelicht, verplaatsen we ons naar het restaurant.

Nationale Hennessy Gastvrijheidsprijs Anna Hempen
De chef heeft die middag een vijfgangenmenu samengesteld. Anna licht de gerechten toe en schenkt er de bijpassende wijnen bij. Aan de geschonken wijnen – grotendeels Frans en van tophuizen – is te merken dat directeur (en vinoloog) Jos Wijland veel werkt maakt van zijn wijncollectie. Er komen mooie en verzorgde gerechten voorbij, zoals het voorgerecht van skrei en krab en het valt op dat de chef veel gebruikt maakt van regionale producten. Zo genieten we onder meer van snoekbaars die vlakbij gevangen is, waarbij buikspek van Zuidwolds Mangalitza-varken en van geroosterde reerug afkomstig uit de regio. Ook de kazen komen grotendeels uit de noordelijke provincies.

NHGP Havixhorst

Skrei met krab

Voor de kaas neemt Anna ons mee naar de sfeervolle wijnkelder onder in de historische gewelven van de Havixhorst waar ze een proeverij verzorgt van kaas met een drietal wijnen. Voor het dessert gaan we weer naar boven naar het restaurant. Na een kort gesprek met Jos Wijland nemen we afscheid van Anna – die de volgende dag haar 18e verjaardag viert – en van de Havixhorst.

NHGP 2016 jury

De juryleden in de wijnkelder van De Havixhorst.

Deze keer bestond de jury uit:
* Cees Helder (voorzitter van Les Patrons Cuisiniers en SVH Meesterkok)
* Lex Gasseling (voorzitter Gastronomische 7 en gastheer-eigenaar restaurant Fris)
* Marjan de Jonge (gastvrouw-eigenaar restaurant De Lindenhof in Giethoorn)
* Michael Hu (vertegenwoordiger Fine Eastern Restaurants en eigenaar restaurant Hu’s Garden Enschede).

Lees hier over de introductie en achtergronden van deze wedstrijd.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Thomy Kleijngeld.
Lees hier over de praktijkproef van kandidaat Joost van Tegelen.

Volg de NHGP ook op Twitter en Facebook.

Disclaimer
Als verslaglegger maak ik geen onderdeel uit van de jury. Voor zover ik een mening geef over een kandidaat, gerechten of dranken is dit niet de mening van de jury. De kwaliteit van de maaltijd en de dranken maakt geen onderdeel uit van de beoordeling van de jury.

Back To Top